Kaynarca Kaymakamı Kemal Şahin'in liselere giriş sınavı olan TEOG'a hazırlanan ortaokul öğrencilerine yönelik yaptığı motive edici çalışmalarının olumlu sonuçlar verdiğini belirten bir açıklama yapıldı.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Harbi'nin yaptığı bu açıklamada Kaynarca'dan 408 öğrencinin TEOG sınavına girdiği ve ilçenin başarı oranının önceki sınavlara göre arttığı bilgisi verildi.
Kaymakam Kemal Şahin ile birinci TEOG sınavı sonrasında okulları gezmiş motive edici konuşmalarına, başarılı öğrencileri arkadaşlarının önünde hediyelerle onurlandırmasına tanık olmuştum.
Hiç şüphesiz insan olarak hepimiz zaman zaman dış motivasyona gerek duyarız. Motivasyon çocuklarda öğrencilik döneminde bir ihtiyaca dönüşür.
İlçelerde devleti temsil eden Kaymakamların bu ilgisi hem öğrencileri, hem de okul yöneticisi ve öğretmenleri motive ediyor. Dolaylı olarak veliler de olumlu etkileniyorlar.
Kaynarca 2015 - 2016 eğitim öğretim yılından itibaren zorunlu hizmet bölgesi olacağından öğretmen sıkıntısı çekilmeyecek. Bu durumun eğitimin niteliğini olumlu etkilemesi bekleniyor.
Bu yıl ilçeden ayrılan 17 öğretmene karşın 57 öğretmenin gelmesi de bunun başlangıcı...
Bu yıl TEOG sınavına giren Kaynarcalı 408 öğrencinin eğitimlerine hangi liselerde devam edeceği üniversite başarıları için büyük önem taşıyor.
Bu 408 öğrenciden yalnız 13'ünün 450 üzerinde puan alabilmesi sorgulanmalıdır. Sorun yalnızca dışardan verilebilecek motivasyonla aşılacak gibi görünmemektedir. Çocukların ve ailelerin iç motivasyona sahip olması yetenekli olduğu alanlarda potansiyelerini gerçekleştirecek imkanlara sahip olmaları gerekir.
Kaynarcalı çocuk ve gençlerin kendilerini geliştirebilecekleri eğitim, sanat, kültür, spor, toplumsallaşma alanlarına ihtiyaç vardır.
Kaynarcalı çocuklar bu bakımdan büyük bir şansızlık içindedir. Ne doğru dürüst spor yapabilecekleri bir tesis; ne adam gibi bir kütüphane, kültür merkezi hiç birine sahip değiller...
İlçe merkezindeki sözüm ona kütüphaneye 11 yıldan beri 1 kitap bile satın alınamaması durumu açıklar sanırım. İnternet erişim merkezi de bir yılda havlu attı.
Kaynarca'da Kaynarca Anadolu Lisesi, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve İmam Hatip Lisesi olmak üzere 3 lise bulunuyor.
Bu üç lisemizin geçmiş yıllarda üniversite sınavlarında başarılı sonuçlar alamamaları. Çoçuklarını iyi bir üniversiteye göndermek isteyen öğrenci ailelerinin Adapazarı, Kandıra, Karasu başta olmak üzere lise arayışlarına neden oluyor.
Puanları yettiğince iyi lise talep eden öğrenci velileri çoğu zaman bütçelerini zora sokmak pahasına çocuklarını Adapazarı'na gönderiyorlar.
Öğrenciler de kasaba baskısından kurtulmak, sosyalleşmek uğruna büyük şehirlerdeki liseleri istiyor.
Kaynarca Lisesi'ne en düşük puanlı öğrencilerin kalması okulun başarısını en başından düşürüyor.
Bu kısır döngünün kırılması yine ilçenin yerel yöneticilerine düşüyor. Başta Kaymakam Kemal Şahin olmak üzere seçilmiş yerel yöneticiler, siyasal parti temsilcileri üzerlerindeki ölü toprağını atıp harekete geçmeliler.
Örnek olarak öğrenciler puanlarına göre çevre ilçelerdeki liselere gidiyorlar. Oysa puanı çok yüksek olmayan öğrenciler için Kaynarca Lisesi'nde seviye sınıfları oluşturulabilir. Bu konuda yönetmeliklere mevzuata karşın cesur olunmalıdır.
Seviye sınıfları Kaynarca Lisesi'nin geleneksel başarısızlığının tersine çevirebilir. Aksi halde öğrenci velileri boşuna masraf, öğrenciler yollarda boşuna zaman harcamaya, yorulmaya devam edecekler.