Vali Hüseyin Avni Coş, Sakarya’ya atandığı 9 Haziran 2014 tarihinin üzerinden iki 10 Ocak geçti. 10 Ocak nedir dersek; Çalışan Gazeteciler Günü…
**
Vali Hüseyin Avni Coş, iki 10 Ocak’ı da unutmadı ve her ikisinde de tüm basın mensuplarını bir araya toplayıp kahvaltı verdi, basın mensuplarıyla sohbet etti. 2015’in 10 Ocak’ından sonra, Vali Coş dün de basın mensuplarıyla bir araya gelip 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’müzü kutladı, sohbet etti, sorulara cevap verdi…
**
Vali Hüseyin Avni Coş’un basınla bir araya geldiği bu tür toplantılarda farklı bir tarafını, kendine has farkındalığını tespit ettim. Vali Coş, adı ne olursa olsun, ne zaman basın mensuplarıyla böyle geniş katılımlı bir toplantı yapsa, bütün bürokratlarını da o toplantıya davet ediyor.
**
Bir anlamda basın mensuplarını ‘Devlet’ olarak karşılıyor. Sadece bu bile, basın mensuplarına verdiği değeri ve önemi ortaya koyuyor. Mesleğe başladığım 1985 yılında Vali Hayrı Kozakçıoğlu idi.
**
Daha sonra sırasıyla Nurettin Turan, Erdoğan Atasoy, Enver Hızlan, Erdinç Büyükakalın, Gökhan Aydıner, Yener Rakıcıoğlu, Mustafa Cahit Kıraç, Nuri Okutan, Hüseyin Atak ve Mustafa Büyük gibi valiler tanıtım.
**
Hemen hemen hiç birinde Vali Coş’un bu özelliği yoktu. Hemen hemen hiç biri, basın mensuplarının bu tür geniş katılımlı toplantılarına, en fazla bir ya da iki bürokratıyla katılırdı. Ama Vali Coş, hemen hemen tüm bürokratlarını bu tür toplantılarda hazır tutarak, basına verdiği değeri ortaya koymaya devam ediyor…
**
Vali Hüseyin Avni Coş’un bu farklılığını, bu özelliğini, sanırım kadim dostu, hepimizin gazeteci ağabeyi Abdullah Çelik bile fark etmemiştir. Abdullah Çelik, bu yazımı okuduktan sonra inanıyorum ki bir yazı kaleme alıp, Vali Coş’u diğer valilerden ayıran bu yönünü benden daha iyi anlatacaktır…
**
Gelelim yazının başlığına… Yazının başına neden, ‘Gazeteci Hüseyin Avni Coş’ başlığını oturttuğuma… Vali Hüseyin Avni Coş’un memleketi ve doğum yeri Isparta Eğirdir olduğunu biliyorum. Vali Coş, ilkokulu, ortaokulu Eğirdir’de bitirdikten sonra 1976 yılında Eğirdir Lisesi’nden mezun oldu.
**
Aynı yıl Ege Üniversitesi Sosyal Bilgiler Fakültesi’ne devam etti. 1977 yılında ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Maliye Bölümüne kayıt yaptırdı ve 1981 yılında mezun oldu…
**
Tekrar Eğirdir’e dönersek… Vali Coş’un ilk, orta ve lisede okuduğu yıllarda dedesinin Eğirdir’de yerel bir gazetesi bulunuyor. Gazeteci olan amcasının yönettiği bu gazetede, Vali Coş, ilkokuldan liseyi bitirene kadar, çalışmış, çalışmalara yardım etmiş, haberler yazmış. Röportajlar yapmış.
**
Liseyi bitirip Ege Üniversitesi’ne kaydolduktan sonra bile derslerden fırsat bulduğunda Eğirdir’e gelip, dedesinin gazetesinde amcasına yardım etmeye devam etmiş…
**
‘Damdan düşenin halinden, damdan düşen anlar’ diye bir deyim var. Yukarıda,basın buluşmalarında Vali Coş’un farklılığını anlatmaya çalıştım. Demek ki, bu farklılığın sebebi, Vali Coş’un bir zamanlar yerel gazetede çalışmış olması, onun kokusunu almış, heyecanını yaşamış olması...
**
Sanırım bunun içindir ki, basını anlıyor, basını biliyor ve gereken önemi veriyor. Bu farkındalığı yarattığı için kendi adıma Sayın Coş’a teşekkür ediyorum…