Teleferik Projesine karşı çıkan Kırkpınarlılar, hafta sonunda kendilerine Sakarya’nın dört yanından destek veren insanlarla kamuoyuna ve projede ısrar edenlere mesaj verdiler.
Dün de CHP Sapanca İlçe Başkanı Cengiz Çiçek ile Yönetim Kurulu Üyesi İzzet Sağıroğlu gazetemizi ziyarete geldiler ve projenin ne kadar geniş bii alanda yaratacağı çevre felaketine işaret ettiler. Yani hafta sonunda Kırkpınar’dan yükseler sesin ne denli haklı ve yerinde olduğunu ortaya koydular.
Dersine çok iyi çalışan Cengiz Çiçek, harita üzerinden Mahmudiye’de ne kadar arazinin teleferik projesinden etkileneceğini, nereye ne yapılacağını anlattı.
Haber sayfalarında yer alacağı için burada ayrıntıya girmek istemiyorum, ancak anlatılana göre Mahmudiye tepelerinde 500 dönüme yakın bir alan yapılaşmaya açılacak. Eğer bu senaryo gerçekleşirse yakında aşağıdan bakıldığında yeşillik yerine taş yığınlarını göreceğiz.
Bu anlatılanlara, felaket öngörülerine rağmen, nasıl hala bu projede ısrar edilir anlamakta güçlük çekiyorum.
Bunu söylerken ihaleyi alan firmayı değil, projeyi hazırlayan ve ihale eden Sapancalılar’ı kastediyorum. Bir yandan ‘Turizmi geliştirmeliyiz, geleceğimiz bu” deyip, diğer yandan Sapanca’yı turizmin gözdesi haline getiren yeşiline kıymayı, gölü var eden su kaynaklarına zarar vermeyi niçin göze alırlar çözemiyorum.
Ve yine belde insanlarının sık sık dile getirdiği bir şey daha var. Çözüm gelmezse, doğadaki kıyımın ardından, insanların birbirine kıyacağı bir mecraya sürükleniyoruz gibi geliyor. Geç olmadan Sapanca’yı, Büyükşehir’i yönetenlerin konuyu her boyutuyla ele alması gerektiğini düşünüyorum.
Ve son olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Kentin her tarafına asılan o afişlerde belirtildiği gibi ‘Dünyada bir tane var, o da Sakarya’da’ ... Başka Sapanca yok!
O söylem nasıl çıktı?
Dünkü ziyarette İzzet Sağıroğlu ile, teleferik projesine karşı direnişin ilk günlerinde çok sık kullandıkları ‘Projeye değil, yerine karşıyız’ söyleminin yanlışlığı üzerine de konuştuk. Sağıroğlu, söz konusu söylemin Kırkpınarlılar’a ait olmadığını, çözüme yardımcı olacağı belirtilerek Sapanca Belediyesi’nin yönlendirmesiyle ortaya çıktığını anlattı.
Projenin tamamına karşı olmaları halinde, Büyükşehir’in ve diğer yetkililerin sıcak bakmayacağının söylendiğini, ancak ilk aşamada yer değişikliğine gidilirse zaman içinde projenin tamamen iptali için zaman kazanılacağının belirtildiğini ifade eden Sağıroğlu, “Bunun yanlışlığını gördük. Kırkpınar halkı, hatta tüm Sapanca projenin yanlışlığını görüyor ve istemiyor” dedi.
Yavuz’un ikinci şikayeti
AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, önceki gün AKP Adapazarı’nın toplantısında CHP’nin yanı sıra şahsıma da verip veriştirmiş. Bir önceki köşe yazımın ardından gazetenin kurucu Adnan Yüksel’i arayıp şikayet eden ve öfkesini alamayan Yavuz hızını alamayıp bu kez partililere şikayet etmiş, yalancılıkla suçlamış. (Bu arada patrona şikayet moda oldu) Peki kendisinin söyledikleri ne kadar doğru? Ali İhsan Yavuz toplantıda, Vali Hüseyin Avni Coş’un hazırladığı raporu referans vermiş ve deprem hasarlı ibaresi yok demiş.
Oysa aynı Ali İhsan Yavuz, Ekim 2018’de o rapor için “Sanmıyorum. Bunun doğru olduğunu düşünemiyorum” demişti. Sorayım, Sakarya’nın vekilisiniz, 2015’te hazırlanan rapordan 2018’e kadar niçin haberiniz olmadı? Yine demiş ki, okullara boşaltma kararı Elazığ depreminden önce bildirildi. Oysa elime geçen belgede kararın 27 Ocak tarihli resmi bir yazıyla tebliğ edildiğini gösteriyor.