SEKAY; Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi de son somut bir örnek gibi. İhalesi bile yapılmış, kamuoyuna açıklamalar içinde hala kimi şeyler yok.
SBB sayfalarına baktım; basında çıkan haberlerde ne yazıyorsa o; fark yok.
ÇÖP’ten; elektrik üretecek, atıktan yakıt türetilecek, üstelik biyogaz işlemi sırasında oluşacak fermente olmuş katılardan gübre kazanılacak… SEKAY, bu işlevleri yapacak bir projeyse, elbette ayakta alkışlanır. Ancakkk…
**
Bu ülkenin gerçek sahibi 80 milyonluk Türkiye Halkı. Kuşkusuz. Sakarya’nın da sahibi Halktır. Bu ülkenin tüm hazine servetlerini ödeyenler de Onlardır.
SEKAY’ın, 100 trilyona ve Yap İşlet Devret Modeli ile yapılacağı Sakarya’ya bu hafta açıklandı. Belki halktan bilenler vardı, İş Dünyası da biliyordu. Detaylar bilinince çok farklı görüşler çıkar. Bunun önüne de saydamlık geçer.
Kuşkusuz, O sistemler devreye girdiğinde, Sakarya’nın neler kazanacağıni bilenler de vardır. Ama, ihaleye sadece 2 şirketin teklif vermesi de dikkat çeker.
Acaba; yere göğe koyamadığımız Sanayimiz de o teknolojileri yapacak şirket sayısı bu kadar mı? Ya da; şirket çok da, işin kazancı mı cazip değildi?
**
Bunları da geçtim; SEKAY’ın yapılacağı 20 hektar (dönüm) arazi nerede? Ne gazetelerde, ne de Büyükşehir sayfalarında göremedim? Orada da durdum.
Beni, sekter-şüpheci yapan Yönetenlerin mantığıdır. Köklü; Kısa-Orta-Uzun kamu yatırımı küt diye ortaya çıkmaz. Kamuoyuna açarsak, her kafadan ses çıkar, iş bozulur veya zaman kaybedilir mantığı yanlış. Arazi talanı var ve:
Mesela; Sakarya’da; “ SEKAY’ın yapılacağı 20 dönüm arazi nerede?” sorarım.
SEKAY’IN DETAYLARI BİLİNMELİ;
VE MUTLAKA YAPILMALI, AMA?..
SEKAY; yap işlet devret modeliyle yapılacakmış. Hiçbir iş dünyasından parasını sokağa atmasını isteme hakkımız olamaz. SEKAY’ı yapacak firmadan da.
Firma; mutlaka ne kadar zamanda yapacağını, ne kadar zaman işleteceğini, kaç yıl işleterek yatırımı amorti edebileceğini, kaç yıl sonra yeterli karı kazanabileceğini dileriz iyi hesaplamıştır.
Çünkü; Firmaya BİZ-SBB para ödemeyeceğiz; Yapacak, İşletecek ve O Tesisleri BİZE-SBB’ne devredecek…
**
İşin püf noktası da burada:
Yok işi alan firmaya diyeceğim yok; Sakarya Halkı bundan ne kazanacak, onu bilmek istiyorum.
Çünkü; Devlet Kuruluşları ve Belediyeler kar amacı gütmek için çalışmazlar. Bildik bileli böyledir. Şimdi işler pek öyle mi; Halk uyuyor mu, uyutuluyor mu?
Hadi; Sakaryalıların ÇÖPÜ’nden işi didiklemeyi düşünelim biraz. Belediyeler uçandan kaçandan Sıvı Atık-Kuru Atık-Sanayi Atığı-Kimyasal Atık ve bir dolu isim altında Çöp Parası topluyor. Toplam miktarı kimse de bilmez, sormaz : -)
**
SEKAY Projesi hayata geçince, bizden para alınarak toplanan çöpten nasıl deli para toplanacak ki, firma belirli yıl işletip yapım için harcadığı parayı ve karı elde ettikten sonra, O dev tesisleri belediyemize devredecek?
YORUM BİR; böyle bir tesis ve belki de daha da gelişmişi bu devirde şarttır. YORUM İKİ; Yapılacağı yeri ve işletme sürecini bilsem, belki içim rahat olurdu. YORUM ÜÇ; SASKİ, tamam köylere kadar içme suyu götürüyor da, hayatında suya para ödemeyen dar gelirli köylü Allah’ın suyu’yla paraya bağlandı.
Çöp para üretecek; yine de Halktan alınan Çöp Toplam-Atık Su Paraları artacak mı?
SAPANCA BELEDİYESİ KURTKÖY DERE;
MİKROHES PROJESİ : -)
Kırkpınar’dan Kurtköy Dere Köprüsü’ne geldiğinizde, SırmaSu fabrikasından önceki kavşaktan girerek, Kurtköy Deresi kenarına gidin.
150-200 metre sonra, SırmaSU fabrikasının halk için yaptığı akmayan Halk Çeşmesi vardır. Akmayan Halk Çeşmelerini O fabrikalara Sapanca Belediyesi zorunlu tuttu.; ama denetlemez ve sormaz.
**
İşte, “ KURTKÖY DERE MİNİHES PROJESİ !” akmayan O Halk Çeşmesi’nin yanında.
MİNİHES yapımına İyi para harcanmıştır da; ben bu güne kadar çalıştığına ve bir şey ürettiğine pek tanık olmadım. İşin cahilim, Google Baba’ya sordum:
Sapanca Bld. Kurtköy Mikrohes Projesi yazdım. Tanıtım videosu geldi, izledim. Tesis, üzerinde de yazdığı gibi, Arşimet Burgu Türbinler Sistemi’ne göre yapılmış. Yüksek verimlilikte, 18 kilovat elektrik üretilecekmiş.
**
Su fabrikalarına, göstermelik-yaptık demek için mi Halk Çeşmeleri yapıldı? Niye hiç birisi akmaz; sorana da Halk Düşmanı gibi mi bakılır?
Peki, hemen yanındaki şu ARŞİMET MİNİHES Proejesi neyin nesidir? Kim yaptı? Parasını kim ödedi? Kim çalıştıracak; Kim para kazanacak?
Bir de,“ Elektirik üretme ruhsatı alınmadığı için, yasal işletme hakları yoktur!” gibi bir yanıt çıkarsa ortaya, of ki, of. Öfke, yanlış yapana değil, yine bana döner.
O tesis elektrik üretebiliyorsa, yanlışsa yanlış; kamu yararı vardır, bırakın çalışsın elektrik üretsin… O Halk Çeşmesini de halk 24 saat kullanabilsin.