Sevgili sayfa okurları, yeni yıl itibarıyla gelen zamlar sonrası yaşanan ekonomik dalgalanmada, orta ölçekli sanayiciler, küçük esnaf ve işletmecilerin talep istekleri vardır.

Öncelikle;

Ödenemez duruma gelen faturalarla ilgili iyileştirilme yapılması.

Artan icra sayılarının sebebi ve Avukat talepleri konusunda düzenleme.

Öncesinde, yapılandırılan kamu alacaklarının (vergi-sgk) ödenebilir duruma getirilmesi.

Kamu alacaklarında, borçlunun ödeme gücüne göre yapılandırılması, ödeme sorununu çözecektir.

Kamu alacaklarında, uygulanan para cezalarının yapılandırma sürecinde kaldırılması ve ödenebilir taksitlendirmeye getirilmesi.

Pandemi sonrasında, adli para cezalarının, nafaka ödemelerinin tekrar değerlendirilmesi.

İnfaz ceza kanunlarında; İstemeden oluşan, trafik kazaları, kaza ve borçlardan oluşan para cezalarındaki mahkumiyetler, iyileştirilmesi ya da ödenebilir duruma getirilmesiyle kaldırılması.

Vergi ve harçların iyileştirilmesi.

Öncelikli taleplerdir.

Ekonomik sistemin sağlıklı işleyebilmesi sadece reel faktörlere bağlı değildir. Aynı zamanda dışsal faktörlere de bağlıdır. Dışsal faktörlerin başında, güven sadakat doğru söyleme vb. değerler gelmektedir. Bunların parasal olarak değerlendirilme imkanı yoktur ama sistemin işlerliğini artıran birer faktördürler. Bugün Ekonomik krizden çıkabilme ya da enflasyonla mücadelede başarılı olabilmek için, maddi sermayeye ek olarak sosyal sermayeye de ihtiyaç vardır. Sosyal sermaye ekonomik yapıyı ayakta tutan değerler ve normlardır. Bu değerlerin başında iktisadi süjeler arasındaki güven duygusu gelmektedir.

Pandemi sonrası yaşanan sorunların başında sağlık giderleridir. Sosyal yaşantımızı daha dikkatli ve kontrollü duruma getirmemiz ekonomik yükü de hafifletecektir.  

Toplum olarak bu sıkıntılı dönemi hep birlikte atlatacağımızı umut ediyorum.

Kalın sağlıcakla,

Hasan KORKMAZ.