Birkaç ay önce, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün’ün de bulunduğu bir ziyarette, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç yoğun bakım ile ilgili birkaç söz etmişti. Yeri geldiği için yazıyorum. İl Başkanı Kılıç, yoğun bakım servislerinde yatak azlığının gündeme geldiği o ziyarette şöyle konuşmuştu,

**

‘Yoğun bakım ünitelerinde yatak yetmediği doğrudur. Ancak bunun içinde yapılabilecek fazla bir şey yok. Şöyle ki; Bugün devlet sağlık kurumlarındaki yoğun bakım yatak sayısı 120 civarındaysa ve yetmiyorsa, biz bu sayıyı 250’ye çıkarsak bile yine yetmeyecektir. Çünkü komşu illerden gelecek hastalarla, 250 yatak dolacak. Ve yine yoğun bakım yatak eksikliği olacak, yine şikayetler artacak…’

**

Bu noktada bir parantez açıp devam edelim… Parantezin adı: Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam… Zira, Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam’ın, Sakarya Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği görevine atanmasından sonra, Sakarya’daki sağlık sorunlarında azalma ve buna bağlı olarak iyileşmeler yaşanmaya başladı. Özellikle de her zaman büyük sıkıntı olmuş olan yoğun bakım servislerindeki yatak sayısında artışlar göze çarptı..

**

Paranteze devam edelim… Genel Sekreter Sağlam, kendisinden önceki genel sekreterlerin aksine, farkını, farkındalığını, doluluğunu, tecrübesini, hepsinden önemlisi bu görev için birikimini ortaya koyarak hizmet vermeye çalışıyor. Bunun için yeri gelmişken Sayın Sağlam’ı tebrik etmek gerektiğinin altını çiziyorum..

**  

Genel Sekreter Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam parantezini kapattıktan sonra AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç’ın sözlerini biraz açmaya çalışalım… Başkan Kılıç, mecazi anlamda haklı olabilir. Yani, Sakarya’ya 500 yoğun bakım yatağı daha ilave edilse, diğer illerden gelecek hastalar nedeniyle bu yataklar yine dolacak ve biz yine, ‘Yetmiyor’ diye çığlıklar atacağız belki de. Siz çıkarın da biz atalım. J

**

Bu bakış bence düz mantık bakışıdır. ‘Biz yoğun bakım yatak sayısını ne kadar artırırsak artıralım, sıkıntı ortadan kalkmayacaktır’ bakışı bence sorun çözücü bir bakış açısı değil.  

**

Bu işin bir standardı yok mu? Dünya standartlarında, kaç kişiye bir yoğun bakım yatağı düşüyor. Şöyle ki; 100 binde 20 mi, 30 mu, 40 mı? Mutlaka böyle bir standart olmalı ve bu şehrin yoğun bakım yatak sayısı, nüfus oranının gösterdiği rakamsal standardın üzerinde mi altında mı? Önemli olan budur.

**

Sakarya’nın nüfusuna göre, Sakarya’da olması gereken yoğun bakım yatak sayısı örneğin 200 müdür? O zaman o sayıyı bir an önce yakalamak lazım. Yok eğer, Sakarya’nın nüfusuna göre yoğun bakım yatak standardı 110 ise ve şu anda da 120’nin üzerindeyse, ‘Sakarya bu konuda standardın üzerinde’ diyebilirsiniz. 

**

O standardı yakalamak lazım. O standardı yakalamadan, ‘Yoğun bakım yatak sayısını ne kadar artırırsak artıralım, çevre illerden gelecek hastalarla yine dolacak’ demek sanki sorunlardan biraz kaçmak gibi geldi bana..

**

Bu arada, aynı konuyla ilgili önceki gün, CHP Milletvekili Engin Özkoç’tan çok ciddi bir iddia geldi. Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yoğun bakım yatak sayısının yetersiz olduğunu belirten Özkoç’un iddiası şu; ‘Yoğun bakım servisi yetersiz olduğu için başka illere yapılan sevkler sırasında son 5 günde 5 hasta yaşamını yitirdi..’

Bakalım Özkoç’un bu iddiasına ne cevap gelecek?

11 Mart 2016