‘Gazetecilik döneminde en iyi vali hangisiydi?’ Bu soruyla bende, sanıyorum biraz eski diğer meslektaşlarımda sık sık karşılaşır. Önceki gün yine böyle bir soruyla karşılaşınca, küçük bir hazırlık yapıp, mesleğe başladığım dönemden bugüne kadar gelip-giden valilere haddim olmayarak ve de hoşgörülerine sığınarak kendilerine not vermek istedim.

                                                        **

Mesleğe başladığımda Vali Hayri Kozakçıoğlu’ydu. Daha sonra sırayla; Nurettin Turan, Erdoğan Atasoy, Enver Hızlan, Erdinç Büyükakalın, Gökhan Aydıner, Yener Rakıcıoğlu, Mustafa Cahit Kıraç, Nuri Okutan ve Hüseyin Atak belli sürelerde görev yaptı. 2010’dan beri de Mustafa Büyük bu görevde.

                                                         **

Hemen belirteyim ki, bu valiler içinde benim için ön plana çıkanlar sırasıyla; Enver Hızlan, Gökhan Aydıner, Mustafa Cahit Kıraç ve Hüseyin Atak’tır. Tek tek yorumlamaya gelince;

                                                         **

Hayri Kozakçıoğlu: (1983-87)

Adana’dan geldi, Diyarbakır’a gitti. Sonradan Olağanüstü Hal Bölge Valisi oldu. Enerjik, personeline hakim, sabahın 6’sında kalkıp, 7’de basın mensuplarıyla buluşup yatırımları, yapımı devam eden hizmetleri denetlemeyi çok severdi. ANAP dönemi olmasına rağmen tüm siyesi partilerle mesafesi aynıydı. Yeri geldiğinde sert, yeri geldiğinde de babacandı.

Valilik notu: (6)

                                                        **

Nurettin Turan: (1987-91)

Uşak’tan geldi, Zonguldak’a gitti. Daha sonra Süleyman Demirel tarafından Anayasa Mahkemesi Üyeliği’ne atandı. Boyu iki metrenin üzerinde olduğu için ‘Uzun Vali’ olarak anılırdı. Sakarya’da hakkında en çok dedikodu üretilen valiydi. Misafir ağırlamaktan hoşlanır, sık sık müdürlerle toplantı yapar. Göl manzarasına bayılırdı. Mesai saatleri dışında Kartal otomobilini kendi kullanırdı. DYP’ye yakın gibiydi.

Valilik notu: (4)

                                                     **

Erdoğan Atasoy: (1991-92)

Bir yıldan az bir süre valilik yaptı. Tam bir bürokrattı. Yüzünün güldüğünü hiç görmedim. Ricası bile sert bir ifadeyle olurdu. STK’lara ve partilerle aynı mesafedeydi. Merkeze alındı daha sonra emekli oldu.

Valilik notu: (4)

                                                    **

Enver Hızlan: (1992-92)

Süleyman Demirel iktidarıydı ve Balıkesir’den geldi. Dönemin Doğruyol Partisi Milletvekilleri ve İl Teşkilatı’nın baskılarına ve farklı isteklerine bir süre direndi. Sonra da bir basın toplantısı düzenledi. Bu toplantıda, ‘Ben bir partinin değil, devletin ve bu şehirdeki herkesin valisiyim. Siyasi baskılarla hizmet olmaz. İstifa ettim ve istifamı bakanlığa yolladım’ dedi. İki-üç aylık döneminde tam anlamıyla devleti temsil etti ve istifa ettikten sonra merkeze alındı, sonra da emekli oldu.

Valilik notu: (10)

                                                       **

Erdinç Büyükakalın: (1992-96)

Makamı zaman zaman Doğruyol Partisi İl Başkanlığı gibi oldurdu ki buna kaç kez şahit oldum. Şehirdeki herkes ‘Devletin Valisi’ değil de, ‘DYP’nin Valisi’ derdi. Kendisiyle ilgili lehte haberler yapılmasına, yorumlar yazılmasına bayılır, pek eleştiriyi sevmezdi. Merkeze alındı, emekli oldu. Uzun süre Sakarya DYP Teşkilatı’ndan Adapazarı Belediye Başkan adaylığı teklifi bekledi ama o teklif hiç gitmedi.

Valilik notu: (1)

                                                      **

Gökhan Aydıner: (1996-97)

İçel’den geldi, Hatay’a gitti. Daha sonra Olağanüstü Hal Bölge Valisi ve Emniyet Genel Müdürü oldu. Sakarya’da iz bırakan valilerin başında geldi. Tam bir devlet adamıydı. İşlerin hızlı yürümesi için farklı çalışmaları vardı. Birinci sigarası içer ama makamında, misafirlerine ikram etmek üzere cebinden aldığı her türlü sigara bulunurdu. İki yıla yakın valilik yapmasına rağmen en çok sevilenlerden biri oldu.

Valilik notu: (9)

                                                      **

Yener Rakıcıoğlu: (1997-99)

Bolu’dan geldi, depremden hemen sonra Hatay’a gitti. Soyadı Rakıcıoğlu’ydu ama hacıydı. Hizmetleri bürokratlara bırakmış, temsil makamı gibiydi. 99 depreminden sonra çıkan ufak tefek çadır isyanlarının önünü alamayınca kararnameyle Hatay’a tayin oldu. İz bırakmadı.

Valilik notu: (3)

                                                            **

M. Cahit Kıraç: (1999-04)

Depremden hemen sonra göreve başladı. Benim gazetecilik dönemimde en uzun süre görev yapan valiydi. Yıkık şehrin ayağa kalkmasında, yardımların adaletli dağıtılmasında, a’dan z’ye her şeyde bir vali olarak ağırlığını hissettirdi. Sık sık dışarı çıkıp halkla sohbet eder, dinlediği sorunları çözer, tüm kurumlarla devleti barıştırmış herkesin sevgisini kazanmıştı. Adana’ya gitti, şimdi İzmir Valisi.

Valilik notu: (9)

                                                            **

Nuri Okutan: (2004-07)

Siirt’ten geldi, Trabzon’a gitti. Kahkahalarıyla meşhur. İlk gördüğümde vali değil de vali koruması zannettim. Sportmendi, aklınıza gelecek, su ve hava sporlarının hepsine hakim. Daire müdürlerini haşlamasıyla ünlüydü. Soyadından etkilenip okuma seferberliği düzenledi. Koç’tan ödül aldı. Gülerek geldi, gülerek gitti.

Valilik notu: (5)

                                                          **

Hüseyin Atak: (2007-10)

Vali ciddiyeti, devleti temsili on numara. Tam bir bürokrat, yapılacak her işte devlet çıkarı olup olmadığını araştırıp varsa okey veren bir anlayış. Şehirde birçok kimse kendisinden memnun olmadı ama o, bir vali olarak bence görevini eksiksiz, ya da çok az eksikle tamamladı.

Valilik notu: (8)

                                                             **

Mustafa Büyük: (2010-?)

Edirne’den geldi. İkinci valiliği. Geldiği günden beri, iktidar partisine ve iktidar partisinin yakın olduğu STK, dernek ve vakıflara yakınlığıyla dikkat çekti. Mesela tarihte, ADD ile diyalogu olmayan, ADD’yi ziyaret etmeyen tek validir. Şehirdeki genel kanı, Erdinç Büyükakalın kadar olmasa da iktidar partisiyle çok samimi olması, henüz tüm vatandaşların valisi olamaması.