Son zamanlarda ışıksız kavşaklarla pek de bir övünür oldu birileri… Efendim, Avrupa’da bütün kavşaklar ışıksızmış!.. Medeniyet, ışıksız kavşakları emrediyormuş… Işıksız kavşak demek gelişmişlik demekmiş… Miş.. Miş.. Miş…

**

Bu şehirde birkaç tane ışıksız kavşak yapıldı. Yapılmaya da devam ediliyor. Kuzey Terminali Kavşağı’nda da çalışma yapılıyor. Kuzey Terminali Kavşağı da ışıksız olacak. Birileri bu çalışmaya bakınca, buram buram Avrupa, buram buram medeniyet, buram buram gelişmişlik kokabilir. Ancak gerçek öyle mi bir bakalım!

**

Büyükşehir Belediyesi bu kavşağın adını, ‘Ada Kavşak’ koymuş. Fen İşleri Daire Başkanı Ali Oktar’da açıklama yapmış. ‘Kuzey Terminal kavşağında çalışmalarımız başladı. Ada Kavşak olarak hizmet sunacak bu alan trafiğin yoğun olduğu saatlerde sürücülerimize hızlı ve güvenli geçiş fırsatı sunacak’

**

Bu kavşak, trafiğin yoğun olduğu saatlerde sürücülere hızlı ve güvenli geçiş fırsatı sunacakmış. Şimdi sormak istiyorum, ‘Trafik ne demek?’ Yetkili isim, ‘trafiğin yoğun olduğu saatler’ deyip, bu kelimeyi cümle içinde kullanıyor ya, onun için sorayım dedim.

**

Yetkili isim ‘Trafik’ kelimesini, ‘araç yoğunluğu’ olarak yorumluyor. Zaten trafik kelimesini, araç yoğunluğu olarak yorumlarsanız, ışıksız kavşaklar için methiyeler düzebilirsiniz. Ancak trafik demek, sadece araç yoğunluğu demek değil ki.

**

Trafik kelimesi için vikipedi, ‘İnsanların, hayvanların ve taşıtların kara, hava, deniz, demir yollarındaki hareketleri’ diyor. Türk Dil Kurumu ise trafik kelimesini şöyle açıklıyor. 1.Ulaşım yollarının yayalar ve her türlü taşıt tarafından kullanılması, gidiş geliş, seyrüsefer. 2. Ulaşım yollarında bulunan taşıt ve yayaların tümü.

**

Uzatmayalım. Trafik kelimesini sadece araçlara bağlarsanız, trafik kelimesi içindeki ‘yaya’ kelimesini görmezden gelirseniz. Işıksız kavşaklarınızla övüne bilirsiniz. Ancak, olgunun içine ‘yaya’ kelimesini koyarsanız, bu kavşaklara bakış açınızda değişir.

**

Zira yayaları düşünmeden yaptığınız ışıksız kavşaklardan, o yayaların nasıl geçeceğini düşündüğünüz an doğruyu bulmuş olursunuz. Işıksız kavşağı yaptınız. Araç yoğunluğu hiç takılmadan, sorunsuz bir şekilde vızır vızır işliyor. Bu görüntü, ‘çak’ yapmak için yeterli değil demek ki. Zira yayalar yolun bir tarafında kaldı!

**

Siz o ışıksız kavşaklardan küçük küçük öğrencilerin, yaşlı amcaların ve teyzelerin nasıl geçtiğini veya geçebildiğini sanıyorsunuz? Dakikalarca bekleyecekler, trafikte bir boşluk doğacak. Ya da, bir insan evladı sürücü çıkacak, aracını durduracak, onlarda karşıya geçecek. Başka türlü geçmeleri mümkün mü?

**

Avrupa’da, medeni ülkelerde, gelişmiş ülkelerde, insan, canlı her tercihte ilk sıradadır. Oralarda bir yayayı bırakın, yolda bir kurbağa gören sürücü frene basıp, kurbağaya yol verir. O saygıyı bizim sürücülerimizden bekleyip, yayaların geçişlerini umursamadan bu ışıksız kavşakları yapıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Ve hepsinden önemlisi, yayalara zulüm gerçeğiyle kendinizi kandırıyorsunuz..

3 Haziran 2016