Sosyal destekleri içeren torba teklifte, Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarına giren ve kamuoyunda  

“Kara liste” olarak bilinen kredi borçlularına sicil affı olanağı geliyor. 10 Milyondan fazla kişi ve şirketi ilgilendiren madde, karşılıksız çek ve protestolu senet ile kredi ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların dikkate alınmaması hakkında Yasa’nın çıktığı Ocak 2009’dan bu yana en kapsamlı düzenleme olacak. Karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, zamanında ödenmemiş kredi kartı ve diğer kredi borçları nedeniyle kredi puanları düşen vatandaşlara sicil düzeltme şanları tanınıyor. Bu haktan, anapara ve taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022’den önce olan kişiler ve şirketler yararlanacak. Borçlarını 1 Temmuz 2023’e kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi’ndeki kayıtları silinecek.

Kredi kuruluşlarının ve finansal kuruluşların, bu şirketler veya şirketlerle yaptıkları işlemlerde, geçmiş dönem performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar dikkate alınmayacak. Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde eski kayıtlar görünmeyecek. Bunu sağlayan finans kuruluşlar için bu işlemlerden dolayı hukuki ve cezai sorumluluk doğmayacak.

Esnafa ve borçlulara çıkan yasanın çok faydalı olacağını düşünmekteyim. Pandemi ve global krizler çok sayıda; kişi, esnaf ve şirketleri zora sokmuştu. Düzenleme bir nebzede olsa borçlulara işlerini sürdüre bilme ve borçlarını ödeme şansı veriyor.

Torba yasa içerisinde inşallah” vergi ve sgk” yapılandırılması da gündeme alınır.

Bu yönde beklenti ciddi boyutta.

Vergi ve Sgk borçluları, faiz ve cezaların kaldırılması, vergi yükünün ağır olmasından dolayı kısmı silinmelerin olması yönünde beklenti içerisindeler.

Bir diğer önemli konuda; “Zorunlu Trafik Sigortaları”

Bu konuda inşallah torba yasa içerisine alınarak sorun çözülür. Taban fiyat zorunluluğu uygulanan” Zorunlu Trafik Sigortaları” serbest tarifeye geçilerek, sigorta şirketlerinin üzerindeki yükü hafifletici olacağıdır. Zorunlu Trafik sigortalarında ruhsatı olan şirketlere uygulanan limitlerin, talebin yoğun olmasından dolayı kısa sürede dolduğu görülmekte. Bu konu ile ilgili SEDDK çözümü acil olarak yapmasıdır. Sistem çözülemez duruma gelmiştir. Tabanda direkt olarak müşteriye hizmet veren sigorta acenteleri zor duruma düştüğü gibi, hizmet veremez duruma gelmiştir. Sistemin hizmet veremez hale gelmesi, tekli acentelerin kapanma durumuna getirdiğidir.

Zorunlu Trafik Sigortaları ile ilgili sorunun çözümlenmemesi, sistemin işlenemez duruma gelmesi, ciddi mağduriyetlere yol açmaktadır. Bu yönde, ekonomiye ciddi katkısı olan 17 bine yakın sigorta acentelerinin çözüm beklentisi çok önem arz etmektedir. İnşallah bu yönde de acil çözüm bulunur.

Kalın Sağlıcakla,

Hasan KORKMAZ.