Kırkpınar’da, şu son 12-13 yılda sadece Su Fabrikalarının nerde, kaç tane, ne büyüklükte yapılabileceğini planlayamamak bile bir Turizm hatasıdır.
Kırkpınar’ın İzmit caddesi Sapanca’yı Kocaeli’ne bağlayan ana caddedir. O Ana caddede, Kırkpınar Mahmudiye Köprüsü’nde 2, Merkez ışıklar ve Kurtköy girişindeki köprüde 1 su fabrikası vardır. 1 Km.lik ana caddede 4 fabrika ?
Kırkpınar’da, O ana caddenin tam ortasında, su fabrikası 3-4 aydır 24 saat çok gürültülü bir üretime başladı. Her 3-5 dakikada çelik dev bir kazana sanki balyozla vuruluyor. Etraf gece gündüz güm güm inliyor !
Eminim ki, fabrika sahipleri de bu durumdan rahatsız. Yakın çevrede var olan insanlar ruh hastası olacak. Otel, konut, alışveriş merkezi, restoranlar her çareyi arıyor. Başvurulan kamu mercileri de nedense sorunu çözemiyor !
Belediye önleyemiyor, Kaymakamlık önleyemiyor, firma önleyemiyor; Ne turizmi ? Kırkpınar’da yaşayan onca insan hastanelik olacak ?
Turizm ve Turist önce doğaya koşuyor… Turizm Heyeti Mahmudiye Deresi’ndeki Sopali, Naturköy gibi, doğayı olduğundan da güzel hale getiren turizm tesislerini gördü mü ? Evet, 10 Numara Turizm tesisleri !
Peki, Heyet, dere mecrasını Su Fabrikası ve Tır Parkı ile yok eden o keskin virajı nasıl geçebildi ? Yıllardır Kurtköy ve Mahmudiye derelerini Yöneten Kamu, O derelerde Turizmi yok eden işlere nasıl göz yumduğumuzu anlatabildi mi ?
Turizm bu bölgede de büyük fırsat. Ama; Kamu, Sapanca, Kırkpınar, Kurtköy ve Yanık’ta, kenti, cennet doğayı kesin uygulanan imar planları ile korumazsa, turizmi unutun.
TURİZM BELDESİ’NDE ÖLMEYE YATIRILMIŞ
AÇIK HAVA TİYATROSU VE OLİMPİK YÜZME HAVUZU
AKP Sakarya Milletvekili Sn. Mustafa İSEN’e duyduğum sevgi saygı bilinir. Turizm Şehri olmamız için verdiği büyük katkıları şükranla izlemeye çalışırım.
Ama, Sn. İSEN’in çabalarına karşın biz hala büyük yanlışlar yapıyoruz. Turizm Heyeti ne dedi bilmem ? Sayın İSEN’den özür dileyerek, Köyümü yazayım.
Şöyle başlayayım ki; “ Sakarya’da günün hakim siyaset ve sosyal yapısında, çağın gereklerini yapacak, Turizmi zirveye çıkaracak istek, birikim, duruş yok !
18 Yıldır Kırkpınar Köylüsü’yüm ! Siyaseten, Kırkpınar Belediyesi yok edilirken, bugünleri daha o günlerde yazmıştım. “ İpimizi el’e vermemeliydik !”
O yok edilen Kırkpınar Belediyesi; Sakarya’da İlk ve Tek Açık Hava Tiyatrosunu yapmıştı. Turizm Beldemiz, O sanat mekanında, Türkiye’nin ünlü sahne sanatçılarıyla her yaz en az 2 ay konserler, tiyatro oyunları ile eşsiz sanat akşamları yaşatıyordu.
Bizim Belde Belediyemiz, Sakarya’nın İlk Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu’nu da orada, Açık Hava Tiyatrosu bitişiğinde yapmıştı. Lig maçları oynanan çim futbol sahamızda Sakarya Halkı ve gençliği 365 gün yaşıyordu….
Kırkpınar’a gelin; Turizm için hayat anlamı taşıyan, trilyonlar harcanan O muhteşem Açık Hava Tiyatrosu ile Olimpik Havuz’un, Stadın bugünkü halini görün ! Tesislerin sanat atölyelerini görün !
TURİZM BELDESİ; MAYIS-AĞUSTOS AYLARI ŞANTİYE GİBİYDİ ?
Bugün 21 Ağustos. Gelin Kırkpınar’ı turist gözüyle gezin !
Turizm denilince, Kırkpınar’ın doğası ve Tarihi İPEKYOLU 1 numaradır. Sakarya’da, İpekyolu gibi 40 mt. genişlikte ağaç, çiçek, çim bezeli bir cadde yok !
15 Yıl önceki Belde Belediyemiz ( Bizim Belediyemiz ) akasyalar, ıhlamurlar, binbir renkli çiçeklerle bezenmiş İpekyolu’nda bir Yürüyüş ve Bisiklet Yolu da yapmıştı. O yolun yarısı lastik-plastik yumuşak bir zeminle de kaplanmıştı.
Tam Turizm Mevsiminin başlama günlerinde; nisan-mayıs aylarında, hangi belediyenin işi ise; O Yürüyüş ve Bisiklet Yolu’nun lastik-plastik yumuşak zemini dozerlerle sökülüp kazındı. Kazıntısı, Temmuz ortasına kadar öylece bırakıldı.
Temmuz sonu, festival günleri öncesi, alelacele beton ve asfalt zeminler döküldü. Yumuşak esnek lastiki zemin yok. Öyle sanılsın gibi, kat kat boyalı !
Yetmedi; cadde aydınlatmalarını yenilemek için temmuzda SEDAŞ geldi. Ki, yine de SEDAŞ’a teşekkür borçluyuz; aydınlatma daha iyi oldu. Ama; SEDAŞ bile, işi bitirip, meydan ve caddelerde söktüğü taşları, kirliliği bırakıp gitti gibi ?
SEDAŞ, 7-8 metrelik eski sokak aydınlatma direklerini söktü, yeni direkler dikti. O direkleri toprak üzerinde en az 80-100m kiloluk beton temeller tutuyor. Eskiler sökülürken, O beton temeller paramparça oldu.
Şu anda, Turizm Mevsimi biterken, 80-100 kiloluk beton direk molozları kilometrelerce Yürüyüş Yolu’nun her yerinde, ortalıklarda.
Turizm Heyeti göremez ki :-) Merkezde çim futbol sahası kenarında, kablo döşemek için açılan, mıcırlı kumlu malzemeyle kapatılan çukurlar ayıplı bırakıldı.
Özetle; Turizm Mevsimi’nde Turizm Şehri açık şantiyeydi. Turizm Mevsimi bitiyor, Turizm Kenti Kırkpınar’da kalan 80-100 kiloluk beton temel molozlarını görsün.
Turist diye gelip yaptığımız kendi görgüsüzlüklerimizi de yazacağım !
SAKARYA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ NEREDE ?
Gidip görmesem, ayağıma takılmasa; anlatsanız yazmaya utanırım !..
Sakarya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü nerede, hangi Han da, bilen var mı ? Ankara’dan gelen Turizm Heyeti müdürlüğü ziyarete götürülebildi mi ?
Yarın kapılara oy istemeye gidecek Siyasi Muhalefet SUSSUN ve hedef olmasın ! Basın sorumluluk duyup düşünsün, arasın, yazsın, taşa tutulsun : -)