“ SAKARYA; BİR TIP KENTİ, ÜNİVERSİTE KENTİ, SPOR EĞİTİM KENTİ, GIDA YERLİ TOHUMLAR ARAŞTIRMA KENTİ olmalı!” diyenlerden birisiyim. Devam da edeceğim.
Sıfır İstişareli Kentler ve Halkla, öylesi çağdaş gelecek projeleri yapılamıyor : -)
Yıllarca,“ Sakarya’da 2. Üniversite!” diye yırtındık. Kamuoyu hiç,” Hangi fakülteler olmalı ? Sakarya’nın sosyal-Kültürel-Ekonomik öncelikleri nedir ?” tartışmadı.
Belki de YÖK, sadece SAÜ’nün kapalı devre kimi görüşleri ile yetindi? YÖK’ten Küt diye,“ Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi kurduk!” fermanı geldi.
**
Hangi İlçelere, hangi Fakülteler, hangi MYO’lar açılıyor? Biraz ilgilenen bu dağılımın bile ne kadar yalap şap yapıldığını görür.
Sakaryalı hala 2. Üniversite açılmadığını, uydurulduğunu (?) bile göremedi. Ki;
İktidar Siyaseti, bıçak sırtı bir seçim öncesi, kendi ayağına döktüğü O kaynar suyun hiç gereksiz acılarını susturamadı. Hatta, yaktığı ateşe benzin bile döktü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bunlardan sadece birisi…
Sakarya Üniversitesi’nin, ilçelere Fakülte+MYO dağılımları Akademi+Kent Görüşü ile düzeltilmezse; Sakarya bunun sancılarını uzun yıllar yaşayacaktır.
**
Siyasetin umuru da olmaz. Sakarya Milletvekillerinin cebinde harcadığı bir santim kayıp olmaz. Kaybeden, İlçeler, Ülke Gençleri ve SAKARYA olur!
SUBÜ Fakülteleri dağılımı; yıllardır şehrin hayatına yön veren, geleceği kuran tüm kesimlerle tartışılmalı. Görüşü alttaki yazıda biraz açayım!
Keşke; Akademi Dünyamız, Atanmış-Seçilmiş Yönetenlerimiz konuşabilse?
HADİ, “ SPOR BİLİMLERİ NEREDE OLMALI ?”
BU SORUYU KİMLER TARTIŞMALI?
Üniversite kurmanın can alıcı sorusu budur. Bugün, bana bile, Tıp Fakültesi’ni, Fen Lisesi’ni nerde kuralım?” diye sorulsa; şu an oldukları yerleri asla göstermezdim.
Öyle; yalap şap yapılıveren hiçbir büyük proje asla kalıcı ve doğru olmuyor.
Spor Bilimleri Fakültesi yeri de böylesi bir siyasi tercih gibi. İlçemizde sokak piyasası rahatlasın. Yok öyle; Sakarya bu kez gerçekçi olmalı.
**
Bu İktidar devam edecek mi bilmiyoruz. Yeni bir İktidar gelirse; Yeni Üniversiteler Kurulması da belki sil baştan olur. Cerrahpaşa için bu böyle söylendi…Amaaa, Biz Sakarya’da şimdi bile çok şeyi tartışabiliriz!
Parti İktidarı’nın Büyükşehir Belediyesi’nin; Mollaköy’de Kano, Kürek, Golf, Tenis ve her tür sporlar için, muhteşem bir Spor Kompleksi Projesi var.
Mollaköy Projesi Hükümetin de önündedir. Hangi zeka, Spor Bilimler Fakültesi’ni orada istemeyi düşünemedi?
Mollaköy Spor Kompleksi, Sakarya’nın Tarihi Utancını da kaldıracaktı;
Sakarya Nehri, doğanın Sakarya’ya sunduğu en büyük nimetlerdendir. Biz O nimetle, AKOVA’nın bereketli topraklarını, kum, taş, mıcır için perişan etmişiz.
Spor erdemine sahip kardeşlerimiz, Molaköy Göleti haline getirilmiş, O yağma utancımızı Rüya gibi bir Spor Yaşam Alanı’na çevirecekti.
Sakarya, “ Delikanlı OTOCU, gazına gelip, topraklarımızı asla bozmamalı.
Ama, Mollaköy Projesi bir Spor Bilimleri Fakültesi için şahane fırsattır. İçeriği Avrupa’yı da kapsarsa; dünyanın tercihi bir Kamp ve Eğitim Alanı da olabilir.
Son Söz: Uygulamalı Bilimlerin yer dağılımını Sakarya Yapmalı; Siyaseten asla!
SAÜ’YÜ PARÇALAMAK;
167 ÖĞRENCİ TOPLULUĞUNU PARÇALAMAK : -(
Sakarya Halkı, Üniversitesi ile ne kadar ilgili? Seçilmiş-Atanmış Yönetenlere de sorsam cevabı yoktur. SAÜ’nün parçalanması niye şehrin gündeminde değil?
Sorsak,“ Sakarya Üniversitesi’inde, öğrenciler tarafından kurulmuş Sosyal-Kültürel-Ekonomik kaç Öğrenci Topluluğu vardır?” kimin umurudur?
**
SAÜ de, öğrencilerin yıllardır kurduğu Sosyal-Kültürel-Ekonomik 167 Öğrenci Topluluğu var. Kuşkusuz; Üniversite parçalanırsa, O Topluluklar da parçalanır.
İşin hazin yanı; İlimizin, Sosyal Kültürel Ekonomik olarak, Sakarya’nın 1955-1970 Altın Yıllarından da geride olmasıdır. SAÜ, işte o kadar önemlidir.
Sakarya’da, gençlik siyasilerin ne zaman umuru? Islak mendil, kullan at mı?
AK Parti’nin, Yeni Üniversiteler açma kararını ülke niye doğru yere koyamadı.
İktidar ne yapmak istediğini belki biliyor; ama sonrası gençlik için yine sisli!
Kaos hep devam. Bir gün savaş eşiğine getirilir, bir gün çekiliriz. Seçimler yapılırsa (!) önce Gündemi kaostan çıkarmak şart. Gelecek huzurla kurulur.
**
Nasıl yanlış bir örnekse: İktidar küt diye, “ Yeni Üniversiteler kurduk !” deyiverdi. Öyle, ayaküstü gibi; var olanları parçala, kurduk de, olmaz!
“ Türkiye’de zaten, siyaseten, hiç olmayacak yerlerde gereğinden çok fazla Üniversite açıldı. Açılan üniversitelere gönderecek akademisyen bile yok!
En kötüsü; üniversite mezunu milyonlarca gencimiz işsiz! Çünkü, açılan bölümlere ülkenin ihtiyacı yok!
Ülkede milyonlarca öğretmen işsiz! Eğitim, dünya ölçeklerinde geriliyor. Bu nasıl bir şeyse artık bir son verilmenin yolu bulunmalı.