Hedefsiz, plansız programsız bir şehir asla gelişemez, Çağdaş Yaşanabilir bir şehir olamaz.
Bugün Sakarya’nın projeli, programlı bir şehir olduğuna kimse beni inandıramaz. Yazılarım da kör, sağır ve dilsiz olmadığımı göstermeye yeter.
Yerel Seçim geliyor. Genel Seçimlerde de siyasi partilerin sunduğu vaat kitapçıkları arşivde; Yerel Seçimlerin cillop kitapçıkları da.
Sakarya’da, Genel Seçim, Yerel Seçim vaatlerinin % 60-70’i gerçekleşmemiş.
Belediye Başkanlığı Adaylarının kesinleşmesini bekliyorum. Ocak 2019 sonu gibi vaat kitapçıkları dökülmeye başlar. Ben de eski defterleri yazıya dökeceğim.
***
Sakarya’nın, özellikle 1980 yıl sonrasında yapılan hemen tüm Kamu ve Yerel-Belediye plan ve projelerini bilinir. Yüzeyden de olsa, biz de biliriz.
Olan plan ve projelerin yüzde 60-70’i bile yapılmamıştır. Yine de Sakarya bu duruma minnettar(?) gibi. Olmayan siyasi vaatlere % 60-70 oy verilir.
Sakarya’da harcanan deli servetlere, bir de olan işlere bakın!
Kamu’nun da, belediyelerin de plan projelerindeki gerçekleşme oranını didikleyin. İlk Depremde yıkılabilecek okulların onarımı bile 20 yıldır bekliyor.
***
Sakarya Halkı kör, sağır, dilsiz gibi davranırsa her geçen gün kaybeden bir il oluruz. Geliştiğimiz, büyüdüğümüz de koca bir yalan olur!
Sana tersaneler bölgesi yaptık, demiryolu yaptık tren geliyor, liman yaptık Marmara’nın lojistik merkezi oluyoruz, 2 üniversite açtık, Tıp Fakültesi verdik…
Yerli-Milli Oto, 2.TEM, 2.Yüksek Hızlı Tren…Fındık kabuğu doldurmaz işler…
Marmara Bölgesi’nde, Türkiye’de ses getirecek 1 tane proje söyleyin?
YOK! Sakarya da Yönetme Liyakatli Bireyler Yönetmeye talip olmuyor. Çünkü, Liyakatli, aday bile yapılmaz! Siyasette sanki su başlarını Amcamlar mı tutmuş?
Sosyal ve Ekonomik dünyamızda haklı yerini eğitim ve üretme liyakati ile almış bireyler; sistemi, doğruyu yanlışı, evrensel yasaları, üretim garantisini bilir.
Ülkemizde biraz, “ Cahil cesareti!” denilen şey öne çıktı. Ağır Abi, Arkalı Abi, İş Bitirici Abi moda! Lafla, sanal moral(!) ile ülke koşmaz, koşamaz!
Siyaset bile; ileri teknoloji, sürdürülebilir Ekonomi varsa kazanır.
İyi eğitimli, işini ve yasaları iyi bilen, akıllı birey yanlış işten, kalitesizlikten, sözünü yerine getirememekten, suç işlemekten korkar. Bilir, bedeli berbattır.
“ DÜNYA BAŞARIMIZA HAYRAN KALDI !”
Ortada yaptığımız pek övünülecek işimiz olmadığı halde şişinme işinden vazgeçsek, gerçekçi olsak iyi ederiz. Ödül almak, vermek de sıradanlaştı.
Sakarya’nın gelişen ve büyüyen bir il olmadığını söyleyen bir kişi yaşadığı bu şehirden hiç boşuna sevgi saygı beklemesin. Bunu bilerek yazıyorum.
Yazmaya da devam edeceğim. Çünkü, bu şehrin 50-60 yıllık doğrularını, başarılarını yaşadık, görüyoruz. Son 25-30 yıl iyi değil; sadece şişinmede iyiyiz.
Eğitimi yönetenler ve kimi okullarımız, hatta bilim oluşumlarımız da aynı yanlıştalarsa, eyvah eyvah! Ayıplı, ödüllü şişinmeler çabuk unutulmamalı.
“ Dünyada ilk! Uluslar arası fuarda üretimlerimize herkes hayran kaldı! Şehre bir dünya şampiyonluğu daha getirdik! Büyük Ödül Sakarya’ya verildi!”
***
Peki, son 5 yılda yaptığımız ve sadece ülke içinde, hayranlık demeyeyim de, ilgi kazanmış-para da kazandırmış 5 başarımızı söyleyin? Var, ama 5 bile değil!
Siyaseti de işin içine tabii ki sokacağım. Çünkü, Devlet Gelirleri 1980 yılından bu yana muhteşem vergilerle çığ gibi büyüdü. Siyasi, bol keseden teşvikler de!
Devlet çok önemli maddi teşvikler dağıtıyor. Hangi doğru sektöre, kime, adil mi? Tartışılsa da, dağıtıyor. Tümü de Yargıtay, Danıştay, Sayıştay denetimlik!
Sonuçları Yürütme makamlarınca ne kadar didiklenir bilinmez; didiklenmeli!
Hele de eğitim başarıları. Sakarya, doğal-sosyal ve ekonomik,Türkiye’nin en gelişmiş ve en zengin bölgesinde. Ama, eğitim başarısında ilk 40-50 il içinde.
İşi Eğitimden başlatın. Yılın ilk yarısı bitiyor. Şimdi eğitim kurumlarımızın ilk yarı şişinmeleri başlar… Veliler okulları çok iyi izlemeli ve iyi eğitim de istemeli!
N’olur, çocuklarımızı şişinmeye değil, gerçek başarılara yönlendirin. Veliler, ucuz şişinmelere kanmasın. O Çocuklar geleceğimiz.
Yarı yıl tatili geliyor. Kolay-haksız ödül verenlerin kapı kulları haline gelinmesin! Akıllı, çalışkan, soran ve sorgulayan her Başarılı Çocuk Geleceğimizdir.