Bin yataklı hastane hayali yine gündemin ilk sıralarına doğru tırmanmaya başladı. ‘Hayali’ diyorum çünkü; bazı illerde bin yataklı şehir hastanesi tamamlandı ve hizmete girdi bile. Bazı illerde inşaat tamamlanmak üzere. Bazılarında da temeller atıldı, inşaatlar yükseliyor. Biz ise iki yılı aşkın süredir, bin yataklı hastaneyle yatıp kalkıyoruz ama daha nereye yapılacağı bile ‘kesin olarak’ belli değil.

                                                          **

Hatırlayın bin yataklı hastane müjdesini zamanın Başbakanı Ahmet Davutoğlu verdikten hemen sonra, bizim ilçe belediye başkanları, ‘Bin yataklı hastane bizim ilçemize yakışır’ yönünde demeç ve açıklama yarışına girmişlerdi. Bu yarış bir süre devam etti. Sonra baktılar ortada ne fol var ne yumurta, vazgeçtiler.

                                                          **

Söylediğim gibi son zamanlarda bin yataklı hastane hayali yine kurgulanmaya başlandı. Milletvekili Ayhan Sefer Üstün’ün, ‘Bin yataklı hastane Serdivan Kırantepe’ye yapılacak’ açıklaması gündemi sarsmaya yetti de arttı bile. Bu konuda daha önce de yazı yazmıştım. Bin yataklı hastanenin kurulması gereken yer, her yönden incelenmeli ve ondan sonra karar verilmelidir.

                                                          **

Bana göre ve toplumun önemli bölümüne göre Milletvekili Üstün’ün söylediği, Serdivan Kırantepe kesinlikle yanlış bir seçim! Burada şu ilçeyi, bu ilçenin belediye başkanını mutlu etmek için atılacak adım da o kadar yanlış olacaktır. Doğruyu bulmak için önce Sakarya haritasını önümüze koymamız lazım. Bunu yaparsak, Erenler’in, bu şehrin tam ortasında yer aldığını görürüz.

                                                         **

Peki, Erenler’in şehrin ortasında olması bin yataklı hastanenin bu ilçeye yapılması için yeterli sebep midir? Tabi ki hayır. Bin yataklı hastanenin bir ilçeye yapılması için önce ulaşım rahatlığı şarttır. Ardından hastaların ve hasta yakınlarının şehir trafiğine takılmadan, şehir trafik yoğunluğunu artırmadan hastaneye ulaşmaları en önemli kıstas olarak alınmalı.

                                                          **

İşte ben bunun için bin yataklı hastane için ‘Erenler’ diyorum. Yer de gösteriyorum. Kaldırın Et-Balık Kurumu’nu, yapın o araziye bin yataklı hastaneyi olsun bitsin. Bu hastane eğer Erenler Et-Balık Kurumu’nun olduğu araziye yapılırsa, hiçbir ilçeden hastaneye ulaşmakta zorluk çekilmeyecek. Tek tek sıralayayım;

                                                          **

Pamukova, Geyve, Taraklı’dan gelecek olan hastalar, Eskişehir yolu olarak bilinen D-650’den, D-100’e geçip Erenler sapağından dönerek hastaneye ulaşacak. Sapanca ona keza. Karapürçek, Hendek ve Akyazı’dan gelecek hastalar, D-100’den Erenler’e kolayca girip hastanede olacak. Adapazarı ve Serdivan’dan gelecek hastalar için zaten sıfır sorun.

                                                         **

Kocaali, Karasu, Ferizli ve Söğütlü yönünden gelecek olanlar Yeni Karasu Yolu ve çevre yolunu takip ederek, hiç şehir trafiğine girmeden hastaneye ulaşacak. Kaynarca aynı. Bu ilçe yönünden gelecek olanlar da Yeni Kaynarca Yolu ve çevre yoluyla hastaneye ulaşacak…

                                                          **

Bakın, eğer hastane Erenler’de Et-Balık Kurumu’nun olduğu araziye yapılırsa görüldüğü gibi ilçelerden gelecek olanlar çok rahat bir şekilde, hiçbir şekilde trafiğe girmeden, trafiği yoğunlaştırmadan hastaneye ulaşabilecek.

                                                         **

Bugün, ‘Bin yataklı hastane Kırantepe’ye yapılacak’ diyenler, Erenler için anlattığım hastaneye ulaşım rahatlığını Kırantepe için anlatabilirler mi? Şehir trafiğine yoğunluk kazandırmayacağını söyleyebilirler mi? O hastane Kırantepe’ye yapılırsa, hangi yolların ve caddelerin S.O.S vereceğini şimdiden düşünün. Ayrıca, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin de neden SÜEAH’ın bahçesine yapıldığını da lütfen bir düşünün…