Sağlık eski bakanlarından Rıfat Serdaroğlu… Uzun zamandır bir sitede köşe yazıları yazıyor. Bir süredir de şehir hastaneleriyle ilgili yazılar yazmaya başladı. Adeta vuruyor. Vurdukça vuruyor. Aparkatları öyle ki, kaşa, kirpiğe değil, gözün üstüne üstüne iniyor. Son zamanlardaysa şehir hastanelerinin soygun aracı olduğunu yazdı. Kimseden düzeltme de gelmedi, ‘Yalan’ diyende çıkmadı!
**
Malum Sakarya’da da bin şehir hastanesi yapılacak inşallah! Hani yerel gazeteler olarak, ‘Bin yataklı’ falan diye arada bir manşet attığımız hastane var ya o hastane işte. Daha önce de Rıfat Serdaroğlu’nun bir yazısından cümle alıntılar yaparak yazmıştım. Son günlerde bu ‘Bin yataklı hastane’ muhabbetleri yeniden arşı sardığı için, birkaç cümle daha yazıp, birilerinin, ‘Yalan!’ demesini bekleyeceğim. Bakalım, ‘Yalan!’ diyen, ‘Belgelerle yalanlayan’ çıkacak mı?
**
İşte Rıfat Serdaroğlu’nun gündeme taşıdığı o iddialardan birkaçı…
**
İhaleyi alan firmaya, hazine arazisi ‘Bedava’ verilir… Devlet firmaya 25-30 yıl sürekli kira ödemesi yapmayı, hazine garantisi vererek kabullenir… Sözleşme süresi 49 yıla kadar çıkarılabilir… Hastane çevresindeki tesisleri yüklenici firma işletir, gelir onundur…
**
Hastane ve çevresindeki yapılardaki işletmeler her türlü vergi-harçtan muaftır… Hastanelere devlet tarafından % 70 doluluk garantisi verilmektedir… Şehir Hastanesinin çevresindeki Devlet Hastaneleri kapatılacak ve kadroları Şehir Hastanesine devredilecek… Kapatılan Devlet Hastanelerinin bina ve arazilerinin tasarrufu da yüklenici firmaya bırakılacak… -Bu projenin gerçek amacı sağlığı tamamen paralı ve pahalı hale getirmektir…
**
Birkaç örnek… -Şehir Hastanesi yapılan illerde yatak sayısı artmamaktadır. Denizli’de 1000 (Bin) yataklı Şehir Hastanesi kurulacak. Denizli Merkezdeki ‘Kapatılacak’ Devlet Hastanelerindeki yatak sayısı zaten 995… -Şehir Hastaneleri ihale kanununa dahil değil. 2010 yılında “İhale Yöntemi” ile yapılan 1200 Yataklı Erzurum Devlet Hastanesi 193,5 Milyon TL bedelle tamamlandı. Fakat Kayseri Şehir Hastanesi (1538 Yatak) sabit yatırım tutarı 427 Milyon TL’yi geçti. Devlet Kayseri Şehir Hastanesi için yüklenici firmaya 25 yılda 3 milyar 443 milyon TL kira bedeli ödeyecek. Yani Kayseri Şehir Hastanesi için firmaya ödenecek 1,5 yıllık kira bedeli karşılığında (1200 Yataklı) bir Devlet Hastanesi yapılabilecek! (Ya buna cevabı olan?)
**
-Yapılan işin namuslu-doğru düzgün olduğu iddia edilecekse, yapılan ihaleler niçin kamuoyundan saklanmaktadır? Devletimizi yönetenler, babalarının parasıyla mı hastane yapmakta?...
**
Bütün bu yazılanlara ‘Yalan’ diyecek bir milletvekili varsa, gerekçeleriyle birlikte bekliyorum. Yalan değilse o halde gerçek. ‘Şehir Hastaneleri yapıyoruz’ denilerek, milletten saklanan gerçek!..
15 Şubat 2018
MERAK
Merak ediyorum; Yıllar önce yıktırılan, şehrin sembol çarşılarından, Ankara Caddesi girişindeki ‘Direkli Çarşı’nın tam direklerinin olduğu noktalarda bugün, direklerin sayısı kadar palmiye ağacı olması tesadüf mü acaba?