Ortadoğu’nun içinde bulunduğu durumdan hepimiz haberdarızdır sanırım.
Suriye’de yaşanan savaş dolayısıyla hayatlarını kurtarmak için topraklarını terk etmek zorunda kalan masum insanlar elbet sizinde çevrenizde vardır.
Türkiye’ye gelen sığınmacıların sayısının yaklaşık 3 buçuk milyon olduğu telaffuz ediliyor.
Tarihte farklı etnik kökenli olan ve dönemin şartları dolayısıyla göç etmek zorunda kalan insanlara yurt olmuş bir şehir Sakarya.
Haliyle Suriye’de yaşanan savaştan kaçıp şehrimize gelen kadınlar, çocuklar, gençler, yaşlılar, erkekler var. Şüphesiz savaşın en ağır sonucu kadınlar ve çocuklarda!
Ensar-Muhacir ilişkisinin en güzel yaşandığı şehir olan Sakarya’da yine son günlerde kadınlar için güzel bir çalışmanın başlatılacağını öğrendim.
Biliyorsunuz daha önce belki de Türkiye’de bir ilk olan geçici eğitim merkezi inşa edilmişti. Çocukların alışmaları için çok faydalı bir adımdı.
Minikler orada eğitimler alıyor. Arkadaşlar ediniyor. Bir sosyal ortamları var.
O küçücük bedenlerine sığdırdıkları onca acıyı bir nebze olsun unutmalarına vesile oluyorsa o merkez ne mutlu Sakarya’ya!
Pek çok sivil toplum kuruluşu, Sakaryalılar temel ihtiyaçlar konusunda üzerine düşeni yapıyor.
Hayatı devam ettirebilmek için temel ihtiyaçların karşılanması tabii ki çok önemli.
Ancak sığınmacıların sosyal hayata entegrasyonları konusunda da atılan adımların da büyük önemi olduğunu düşünüyorum.
Yukarıda da bahsettiğim sığınmacı kadınlar için başlatılacak yeni projeye dönelim. İş-Kur, Milli Eğitim Müdürlüğü ve KADEM işbirliğiyle mesleki eğitim kursları başlıyormuş.
KADEM’in sığınmacı kadınların toplum entegrasyonu konusunda attığı ilk adım değil bu! Yine Karaman’da Türkçe kursları yapılmıştı.
Dil konusunun ardından bu çalışmada kadınları buradaki şartlara alışmaya, motive olmalarını sağlamaya çok ciddi bir katkı sağlayacaktır.
Kayıtlar Karaman’daki geçici eğitim merkezinden alınıyormuş Sizin de etrafınızda sığınmacı komşunuz, tanıdığınız varsa mutlaka haber verin.
Herkes faydalansın. Bu sayede sizler de bir güzelliğe vesile olabilirsiniz.