16 Nisan referandumundan önce ‘Evet’ propagandası yapan AK Parti, milletvekilleri, belediye başkanları ve il ilçe yöneticileri, ‘Evet’ çıkması halinde 17 Nisan sabahını ‘Farklı bir Türkiye’ olarak yorumluyordu.

                                                        **

‘Evet çıkarsa, 17 Nisan sabahı Türkiye uçacak’ , ‘Dünyanın süper güçlerinden biri olacağız’ , ‘Terör anında kesilecek’ , ‘Ekonomi şıp diye yerine oturacak’ , ‘Bürokrasi yıldırım hızına kavuşacak’ , ‘Hizmetler daha hızlı verilecek’ , ‘Vs..’ , ‘Vs..’

                                                     **

Referandumdan ‘Evet’ çıktı. Ama 17 Nisan Pazartesi gününden beri bekliyorum. Türkiye uçmadı! Süper güç olmadık! Terör alabildiğine devam edip, evlatlarımızı şehit ediyor. Ekonomi bildiğiniz gibi. Bürokrasi dersen, dün neyse bugün de o. Hizmetlerin hızlanmasını da okurlara bırakıyorum..

                                                   **

AK Parti siyasetçilerine bakıyorum; Referandumdan evet çıkmış olmasına rağmen, 17 Nisan Pazartesi gününden beri kimse konuşmuyor. Yanlış anlaşılmasın, ‘Kimse konuşmuyor’ derken, elbette her gün konuşuyorlar ama ‘Şimdi ne olacak?’ sorusuna cevap verebilen bir tek siyasetçi bile yok. Öyle ya. Sandıklardan evet çıktı. O sayıp, savrulan boş vaatleri de geçtik. Gerçekte şimdi ne olacak? Türkiye nasıl bir değişimin içine girecek? Bu soruya kimse cevap vermiyor. AK Partili tüm siyasetçiler de, ‘Şimdi ne olacak?’ sorusunun cevabını öğrenmek için Saray’a kilitlenmiş durumda..

                                                  **

Ben, siyasi deha olarak gördüğüm eski bakanlardan Ersin Taranoğlu’na, ‘Şimdi ne olacak?’ sorusunu sondum. AK Partili olmamasına rağmen o bana bundan sonra olacağını tahmin ettiği değişiklikleri tek tek anlattı. Özellikle AK Partili siyasetçiler bilgilensin istedim. Anlattıklarını tek tek sıralıyorum;

                                                   **

-Süleyman Soylu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin belki de son İçişleri bakanı olacak. Çünkü İçişleri Bakanlığı kaldırılıp yerine İç Güvenlik Bakanlığı kurulacak.

-Yerinden daha güçlü yönetim için Yerel Yönetimler Bakanlığı kurulacak.

-İller İdaresi Kanunu değiştirilecek.

-Bu değişiklikten sonra Türkiye’deki 81 şehir, 45-50 şehre indirilecek ve bunların hepsi büyükşehir olacak. Bazı bölgelerde iki üç şehir, birleştirilerek tek şehir haline getirilecek. Örneğin; Kars-Iğdır-Ardahan gibi şehirler Kars adı altında tek şehir olarak birleştirilecek.

-Türkiye’de il ve ilçe belediyeleri azalacak. Yerel meclisler güçlenecek. İl ve ilçe belediye başkanlarının yetkileri artırılacak.

-Valiler ve kaymakamlar hareket alanları daha kısıtlanıp farklı görevler üstlenecek. Örneğin, polis, jandarma, adliye onlara bağlı kalırken, eğitim gibi diğer bakanlıkların temsilcisi olan il müdürlükleri belediye başkanlarına bağlanacak. Bunun bir sonraki adımının da valilerin seçimle işbaşına gelmesi olarak gördüğümü söyleyebilirim.  

-Erken seçim olmaz. Ne zaman Meclis’e uyum yasaları değişikliği gelir ve uyum yasaları Meclis’ten geçerse seçim olur.

-Mayıs ayında çok büyük ihtimalle bakanlar kurulunun önemli bir bölümü değişecek. Tayyip Bey’in MHP’ye de de üç veya dört bakanlık vereceğini düşünüyorum. Çünkü Tayyip Bey, son derece vefalı bir insandır. Bu nedenle MHP’ye üç veya dört bakanlık vereceğini tahmin ediyorum.

-Bütün bu çalışmalardan sonra idari yapı güçlenir. Bürokrasi hızlanmaya başlar.

                                                       **

Bütün bu maddelerin tek tek oluştuğunu önümüzdeki dönemde tek tek görmeye başlayacağız..