Tarih 16 Ekim 2016 1 dolar 3 liradan işlem görmeye başladı. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım o tarihi sözü şöyle: Dolar dolsa ne olur dolmasa ne olur? Binali Yıldırım’a göre, dolar bu yükselir de düşer de. Aradan geçen 3,5 yıl sonra dolar 1 Mayıs’ta 7 TL’nin üzerine çıktı. 7 lira psikolojik bir sınır. Aslında politik sınır da diyebiliriz.
Çünkü Maliye Bakanı Albayrak’ ın meşhur konuşması var: Birileri dolar almış yatmış 7 lira olsun da zengin olalım diyor!
İşte bu nedenle son 20 gündür kamu bankaları adeta büyük bir savaş verdi doları 7 TL’nin altında tutmak için. Her gün 1 doları 6.999 TL’nin altında tutmak için satış yaptılar. Kamu bankalarının satışlarını artık kimse saklamıyor. Yani gizli bir şey değil. Özellikle Asya piyasalarının açık olduğu gece yarısı da dövizdeki dalgalanmanın önüne geçmek için kamu bankaları satış yapıyordu. Tarih 1 Mayıs 2020 gösterirken saat 12.30 da bu politik seviye geçildi. 1 dolar 7 TL’nin üzerinde bir fiyattan işlem görüyor. Kamu bankaları pazartesi ne yapar ve nasıl geri 7 TL’nin altına getirirler bilemem. Dahası getirebilirler mi onu da bilemiyoruz. Bilinen bir şey var ki dolar her geçen gün yükseliyor.
IMF e güya borç para veriyorduk. Şimdi karar kara düşünüyoruz borçları ödemek için nereden para bulacağız diye. Kaynaklar tükendi hele CORONA dan sonra daha da zor olacak. Şeyhlerde görünmüyor bir süredir para akıtsın bize
Gelelim Binali Yıldırım’ın o meşhur sözüne; dolar dolsa ne olur dolmasa ne olura. Evet! Dolar 7 TL’nin üzerine çıktı. Biz şu an bunun etkisini fark etmiyoruz. Binali Bey’in o sözü söylediği günden bu yana olanlara bakmamız lazım. 3 TL’den 7 TL’ye yükselmiş bir dolar var ortada. Tabii ki dolar yükseldi demek de yanlış. Türk lirası ne kadar değer kaybetti demek daha doğrusu. Türk lirasının değer kaybı bizim alım gücümüzün her geçen gün daha da düşmesi ve yoksulluk demek. Doların dolması demek bizim iğneden ipliğe her şeyi daha pahalı almamız demektir. 20 yıl öncesine kadar üreten Türkiye AKP’nin inşaat politikası ile sadece ithal edip tüketen bir ülke haline geldi. Ekmeklik buğdaydan tutunda yurtdışından aldığımız, pirinç, fasulye, mercimek ve daha yüzlerce gıda maddesini daha pahalı almamız demek. Türkiye’de en ucuz et 60 liradan satılıyor. Petroldeki yüzde 70 değer kaybına rağmen biz benzini halen pahalı alıyoruz niye acaba? Siz Dünyanın hangi ekonomisinde döviz altın yükselirken faizlerin düştüğünü gördünüz? Tabiiki Türkiyede. Harikalar yaratıyoruz. Enflasyon 2020 de 7. 4 2021 de 5.3 olacakmış. Bu sizin yazılı enflasyonunuz. Birde Çarşı Pazara gidin bakalım enflasyon % kaç? Önce cehalet toplumu yarattınız şimdi kullanın bakalım. Bu eğitimsiz cahil Vatandaş ne anlar ekonomiden ne anlar enflasyondan. Yine atarız dört beş sıfır paramız değerli hale gelir. Benim dolarla işim yok, TL kazanıyor TL harcıyorum diyenlerin hesaba katmadığı bir şey var. Hayat çok pahalı oldu emin olun ki bu gidişle daha da pahalı olacak. Doların dolması ve 7 liranın üzerine çıkması Bakan Albayrak’ın da sözlerini geçersiz kılıyor. Çünkü Bakan dolar alanların zarar edeceğini ifade etmişti. Hatta alaycı bir tavırla “7 lira olunca zengin olacaklarını” söylemişti. Gerçekten bakan haklı çıktı ve 3 liradan dolar alanlar bugün 7 liradan sattığında parasını katlamış olacak. O gün 3 bin lira vererek bin dolar alanların bugün 7 bin lirası var. Elbette Türkiye’de cebinde dolar olan kişi sayısı sınırlı. Yani 80 milyonluk ülkede 70 milyonun üzerinde insanda dolar yok ve dolar arttıkça daha da fakirleşiyorlar. Dar gelirli ve emekli ise biraz daha fakirleşti.