Adapazarı, “ ADA KARİYESİ !” diye Osmanlı kütüklerinde tarihe kazınmıştır. “ Sakarya !” ağzı dolduruyor diye, Adapazarı’nı yok sayanlar bunu bilemez : -)
“ Çark Mesire“ ise; kuşaklar boyu bu şehirde hayat bulanların, aileleri ve şehre gelen konukları ile orada nefeslenmekten gurur duydukları tarihtir.
Çark Mesire, Şehrin Tarihi İtibar Köşesi’dir. Şu gün de, O İtibar Köşesine: “ Şehrin ÖZ-Özgün Kişilerinin Düşünce Paylaşım Köşesi!” damgasını vurur.
***
Dost sohbetlerinde, Çark Mesire’deki şehirli buluşmaları çok anlatılır. Orası, siyaseten çok farklı düşünenlerin de en doğru buluşma noktasıdır.
Çark da, sadece siyaset paylaşılır gibi anlaşılmasın. Çark Mesire sohbetleri bu şehrin eğitim, spor, sanat, ekonomi, her konuda paylaşım dünyasıdır.
Düğün cemiyetleri, musikinin Sakarya’daki en unutulmaz zamanları orada yaşanmıştır.
Şadi Tanış, Gazetemizdeki ŞİRAZE köşesinde, ÇARK MESİRE’nin tarihi çok özgün ayrıntılarını nefis hatırlatmıştı:
“ Çark Mesire, yüz yıldan daha eski tarihi ile Şehre ( ilk) İçme Suyu Temin Eden Su Kulesi ve Çark’ı;
Türkiye’nin en önemli sanatçılarına ev sahipliği yapmış Çark Gazinosu ile;
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’nu topladığı bir mekanıyla…” satırları çok şey anlatıyordu… Çark Mesire bir şehir tarihidir.
Mesire ve Atatürk Stadı bizim kuşağın da Futbol Mabedi gibidir.
Çark Mesire’yi bu güne kadar getirenleri de unutamayız!
***
Oradaki işletme sahipleri ve özelde de Rahmi Sak, Çark Mesire’nin ana karakterini bugünlere kadar getirenler, koruyanlardır… Ama, şimdi?
Çark Mesire’nin Tarihi ve bilinen Tarih Karakteri’ni hiç bilmeyenler Proje yapacak; Oradaki iş yeri sahipleri yok sayılacaksa, EYVAH EYVAH!
Millet Bahçesi Projesi’ni Sakarya Büyükşehir Belediyesi yapacaksa; Çark Mesire ile özdeşleşmiş Mekanları ve İşletenlerini yok saymamalı.
Kimi konuşulanları duydukça irkiliyorum. Şehri Yönetenler, tarihi yaşamış şehir halkını nasıl yok sayar? Millet Bahçesi denilen proje canımızı yakmasın!
DEĞİŞEN ZONGULDAK VALİSİ ÇOK HAKLI!
Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu şehrimizde temmuz 2017’de göreve başladı.
Yani 15 ay gibi olmuş…Bir Hükümet, 15 ay gibi kısa bir süre sonra İl Valisinin görev yerini değiştirir mi? O Vilayetlerde kamu ve kamu hizmetleri yürür mü?
Bir ülkede vilayetler BİR TEK siyasi partinin güdümüyle de yönetilemez! İller BİR SİYASETİN belediye başkanları ve meclislerinin güdümüne de bırakılamaz!
İllerin yönetilmesi hiçbir siyasi partinin de eline terk edilmez.
Sözümün nereye gittiğini Siyaset Mantığı(?) anlar; işine gelmeyen nalıncı keseridir, bu da bilinir!
***
AK Parti’ye oy veren herkesi göreve davet edilmeli.
Vali, göreve geldiği ili ancak 1-1,5 yılda tanır. Olgunlaşma ve ustalık dönemi 1,5-2 yılda başlar; 3. Yıl zirvedir. En az bir ilde 3,5-4 yıl kalınmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi, Valimiz Balkanlıoğlu gibi, Başmüfettişliğe atanan Kütahya Valisi Ahmet Çınar’ın açıklamasını özenle okursa sevinirim:
***
Genel bir sistem eleştirisi yapıyorum. Bundan devlet millet zarar görür.
Sadece Vali Kararnamesi değil. Bütün bu tür değişiklik, atamalardan bahsediyorum.
Bir vali şehre gelince zaten 2-3 ay hoş geldinle geçiyor. Etrafı tanıyacak derken 8 ay gidiyor.
Şehri görüp, kapasitesini anlayıp hamle yapacağı, depara kalkacağı dönemde görevden alınması büyük bir zaman ve insan israfı.”
***
Kütahya Valisi halkla vedalaşırken izdiham yaşanmış. Ağlayanlar, alkışlayanlar, çiçekle uğurlayanlar…Makam aracından indirip fotoğraf çektirenler…
Devlete ve halkına bunları yaşatan siyaset bu manzaraları görmüyor mu?
Halkından ayrı-saklı-gizli amaçlı siyaset uzun soluklu ayakta kalamaz!
Sakarya Valisi Balkanlıoğlu ilini daha tam özümleyemeden veda ediyor! Sakarya halkı bundan rahatsızlık duymalı, kaybettiklerini de görmeli.