Dün sabah bir çiftçinin telefonu sonrası, internette rastgele büyükşehir belediyelerinin, tarımsal hizmetlerle ilgili daire başkanlıklarının sitelerine girdim. Büyükşehirlerin tarıma, çiftçiye verdiği hizmetlere, haberlere şöyle kabaca bir göz attım, bir kaçta not aldım. O notları aktarıyorum…

**

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kırsal ve Tarımsal Alanlar Şube Müdürlüğü, kent genelinde tarıma destek projelerine devam ediyor İlk olarak tarımsal alanlarda üretimi desteklemek amacıyla %50’ye kadar hibe ile çiftçilere fide, fidan ve tohum dağıtılacak. Programa başvurmak isteyen çiftçilerin Ziraat Odası’na kaydı bulunması gerekiyor. Yapılacak araştırma ile belirlenecek tohum, fidan ve fide talepleri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne sunulacak ve destekleme yapılacak tohum, fide ve fidanların piyasa araştırması yapılacak. Piyasa araştırmasından sonra üretimde gelişme sağlayacak çeşit ve malzemeler tercih edilerek, modern teknikler ile tarım yapılması sağlanacak. Sunumda çiftçilere verilen eğitimler, toprak analiz verileri, modern hayvancılık ile ilgili verilen eğitimler ve AB modern sera yöntemleri ile ilgili bilgiler yer aldı…

BURSA BÜYÜKŞEHİR

Süt ürünleri tesisiyle bölgesel kalkınma, çiftçiye koyun ve yem desteği, arıcılara kovan ve altlık desteği, Besicilere buzağı kulübesi dağıtıldı, kırsala jeneratör ve hiltli desteği, ipek böceği yetiştiricisine destek, ceviz bahçesi tesisi projesi, çiftçiye sulama desteği, çilek bahçesi tesisi, meyve sebze işleme ve ihracat merkezi, ürün toplama merkezi, hayvan borsası ve et entegre tesisi, çiftçiye eğitim desteği, ziraat odalarıyla işbirliği, zeytin üreticisine destek, üreticiye fide, fidan desteği, süt toplama merkezi, meyve üreticisine destek, üreticiye sulama suyu desteği, ilaçlamada erken uyarı sistemi, köylere hibe salça makinesi, çiftçiye yem bitkisi tohumu desteği…  

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR

Üreticilerin Örgütlenme ve Bilgi Düzeyinin Artırılması, Üretici Örgütlerinin Kurumsal Kapasitelerinin Güçlendirilmesi, Üretici Örgütlerinin Pazarlama Altyapısının Geliştirilmesi,  Tarımsal Eğitim ve Yayım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi, Sulama Altyapısının Geliştirilmesi, Modern Sulama Yöntemlerinin Yaygınlaştırılması, Sulama Sistemlerinin Rehabilite Edilmesi, Küçük Ölçekli Su Kaynaklarının Geliştirilmesi, Su ve Toprak Kaynaklarının Geliştirilmesi ve Korunması, Tarım Arazilerinin Etkin Kullanımının Sağlanması, Arazi Toplulaştırma ve Tarla içi Geliştirme Hizmetlerinin Birlikte Yaygınlaştırılması, Tarımsal Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi, Tarıma Dayalı ihtisas Organize Sanayi Bölgelerinin Yaygınlaştırılması, Tarım Ürünlerinin işlenmesi, Paketlenmesi ve Depolanmasına Yönelik Proje, Tarımsal işletmelerin Modernizasyonuna Yönelik Yatırımların Desteklenmesi…

İZMİR BÜYÜKŞEHİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çitçilere destek için 18 ilçenin Ziraat Odası ile 175 araçlık protokol imzalayarak tarım makinesi desteğine başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, üretici desteklerine bir yenisini daha ekledi. Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla ziraat odaları ile ortak tarım makineleri parkı oluşturulması için hazırlanan protokol imza altına alındı. İzmir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı da tarıma ve çiftçiye yaptığı desteklerden dolayı Başkan Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederek, “Çiftçinin yüzü güldü” dedi. Daha sonra protokol imzalandı…

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince kuraklıktan etkilenen 4 bin çiftçiye, ücretsiz 2 bin ton sertifikalı buğday ve arpa tohumu dağıtacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, makamında düzenlediği basın toplantısında, gastronominin Gaziantep'in en önemli hazinelerinden olduğunu söyledi. "Çiftçi rahat olmazsa, toprak suyla buluşmazsa, çiftçi bunu ekmezse, ana rahat olmazsa, baba gerekli desteği vermezse biz buradan nasıl büyüyeceğiz?" diyen Şahin, Belediye Başkanı olarak sorumluluk bilinciyle çiftçiye desteklerinin süreceğini söyledi…

ANKARA BÜYÜKŞEHİR

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kırsalda ekonomiyi canlandırmak amacıyla çiftçi ve üreticiye büyük destek sağlıyor. Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanlığı, kurulduğu ilk günden itibaren tarım, hayvancılık ve jeotermal kaynaklarda yapmış olduğu destek ve teşviklerle Başkent Ankara’yı tarımda da söz sahibi yapmayı amaçlıyor. Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanlığı, faaliyete geçtiği günden bugüne kadar geçen 2 yıllık bir süre içerisinde, Ankara’da 252 bin 102 kilogram yem bitkisi tohumu, 21 bin 230 adet meyve fidanı, 921 bin 230 adet sebze fidesi, 6 bin adet arı kovanı, 250 adet damızlık teke dağıtımı yaptı…

**

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı sitesinde de böyle güzel projeler ve haberler görmek dileğiyle…