Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nu tarih sayfalarına geçirecek bir proje Akçay Barajı… Sakarya’nın önümüzdeki en az 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Akçay Barajı ile Sakarya’nın en ücra noktasına kadar temiz, sağlıklı ve bol su götürülecek. Üstelik bu su götürülürken Sapanca Gölü’nden içtiğimiz su kadar bile masrafı olmayacak. Sapanca gölünden pompalama sistemi ile çekilen su, Akçay’dan şehre cazibe ile getiriliyor. Proje tek kelime ile on numara…
Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz Çarşamba günü 2016 yılı sonuna kadar tamamlanması beklenilen Akçay Baraj inşaatının yapılacağı, 930 rakım yüksekteki Pamukova Eskiyayla havzasına çıkarttı bizleri. Sakarya basınına Akçay Barajı hakkında yerinde bilgi verildi. Dağdan şehre inecek olan kar sularının güzergah ve hat çalışmaları gezildi.
Proje karşısında büyülenmedim desem yalan olur. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Hidroelektrik Santrali (HES) inşa eden ilk belediye olmuştu. Bu proje ile de Baraj yapan ilk belediye olarak tarihe geçecek. HES ile yılda 40 milyon kilovat saat enerji üreten Büyükşehir Belediyesi, Akçay Barajı üzerine de 3 ayrı HES kuracak. Böylece enerji üretimini 80 milyon kilovata kadar çıkartacak.
Sakarya Nehri üzerine kurduğu HES ile tükettiği enerjinin 3’te 2 sini karşılayan Büyükşehir Belediyesi, iki yıl içinde 10 milyon lira kar yapmıştı. Kurulacak olan 3 yeni HES Büyükşehir’in tüm enerji tüketimini karşılamasının yanında, Büyükşehir’e yeni bir gelir kaynağı daha açmış olacak. Büyükşehir Belediyesi kuracağı bu 3 HES ile enerji satmaya da başlayacak.
Yani Büyükşehir Belediyesi burada bir taşla iki kuş vurmuş olacak. Hem su sorununu kökten çözmüş, hem de şehrin enerji sorununu çözmüş olacak.
Burada küçük bir de dip not düşmeden geçmek istemiyorum. Emenim ki Zeki Başkanım ürettiği bu enerji ile Sakarya’ya daha ucuz su içirecek. Malum Sapanca Gölü’nden suyu oldukça pahalıya içiyoruz. Biz suyu pahalıya içmemizin nedeni ise Sapanca Gölü’nden su çekerken, pompaların harcadığı elektrik gösterilmişti. Sakarya HES ile kendi elektriğimizi üretmeye başladık. 3 yeni HES yolda. Bu da demek oluyor ki, Akçay Barajı betikten sonra devreye girecek 3 yeni HES ile suyumuzda ucuzlayacak.
Hatta bakarsınız Büyükşehir Belediyesi, SEDAŞ’a karşı şehre ucuz elektrikte satmaya da başlar.
Akçay Barajı inşaatına başlayan Büyükşehir Belediyesi 48 kilometrelik hattın 13 kilometresini tamamlamış. Bizlere Akçay’dan Hızırilyas Arıtma Tesisi’ne kadar uzanacak olan suyun geliş güzergahında yapılan çalışmaları gezdiren SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş hayli heyecanlı. Haliyle böylesi büyük bir projenin altında kendisinin de imzası var.
Şehrimize alternatif içmesuyu kaynağı olacak proje kapsamında Akçay ile Hızırilyas İçmesuyu Arıtma Tesislerini entegre edecek 48 kilometrelik isale hattı döşeniyor. Bu hat üzerinde de 5 yatay geçiş var. Bu yatay geçişler, trafik akışı sağlanan 4 ana yolun yanında, birde Arifiye’de hızlı trenin geçtiği güzergah üzerinde.
En zorlu çalışmada burada yapılıyor…
Trafik akışını etkilemeden yerin altından ittirme denilen sistemle dev çelik borular geçiriliyor. Bu sistemle 24 saate 10 metre tünel açılabiliyor.
Bu çalışmaları yerinde görünce, işin ne denli büyük ve meşakkatli olduğunu görmüş olduk. Yaklaşık 100 milyon değerindeki bu proje şehrimize hayırlı olsun diyorum. Gerçekten şehrimize yapılan en güzel, en anlamlı ve hayati önem taşıyan bir yatırım. Buradan Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ve projede emeği geçen herkesi kutluyorum.