‘21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü. Down sendromu konusunda, toplumda farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor.’
Bla bla…
Hadi canım sende… yıllardır farkındalık yaratmak, bilinç oluşturmak diye diye bilimsel açıklamalar yapa yapa bu döngü için kalakaldınız.
Bazı höbelekler, hala bu +1 kromozon fazlalığını saçma sapan sebeplere bağlıyor.
Bir de yetmezmiş gibi sözüm ona sağlıklı çocuklarını bilinç-lendiriyor ‘Onlar hasta-uzak dur’ diyerek ahmakça bir tutum için girdiğini görüyorum…

“Sağlıklı bir insanın vücudundaki her hücrede 46 tane kromozom vardır. Oysa Down sendromlu bebeklerin hücrelerinde toplam 47 kromozom bulunur. Karyotipleri 47, XX+21 (dişi) ya da 47, XY+ 21 (erkek) şeklinde gösterilir. Yani fazladan bulunan kromozom vücut kromozomlarının yanında bulunur. Bu kromozom fazlalığının neden kaynaklandığı tam olarak bilinmese de, 35 yaşından sonra doğum yapan kadınların çocuklarında görülme olasılığı yüksektir. Bunun nedeni kromozom ayrılmalarının ileri yaşlarda daha düzensiz olmasından kaynaklanmaktadır. Bununla beraber, hücre bölünmesi sırasında meydana gelen ayrılmamalar da bu hastalığın sebeplerinden olabilir.”

Farklılıkları bu.
Genetik olabilir, hamilelikte teşhis edilebilir, gerekli ilgi ve özenin yanında eğitimle birlikte normal çocukların seviyesine gelebilir…
Korkutmayın çocuklarınızı Downlu - Otizmli Meleklerden
Her ne kadar sağlıklı çocuklara sahip olduğumuz için,
şanslı olduğumuz yanılgısına düşmeyelim
Onları sevin-sarılın ve yalın cümlelerle diyalog kurun ki
Farkındalık değil duruma olağanlık katın!

Cemre nereye düştü?
Cemrenin kelime anlamı 'kor halindeki ateş'tir.
Bu günlerde havaya, suya ve toprağa düştüğü söylense de
Pekte inandırıcı bir durum gözlemlenmiyor.
Hatta bazı sosyal medya şaşkınları
Cemre’nin yanlış yere düştüğünü iddia ediyor..
Mart çetin aydır
zordur
düşen cemreye bakmaz
vurur soğuğu- rüzgarı yüzüne gözüne
Önümüz bahar…
Haziranlar kapıda…