Şehirde keşfedilmemiş otoparklar bomboş.

Otopark yaptığımız cadde kenarlarında araçlar neredeyse üst üste!

Yaya kaldırımlarını işgal edenler… Engelli geçiş alanlarını işgal edenler gırla..

***

Şehir merkezinde yaklaşık altmış beş-yetmiş kadar otopark var. En merkezi yerdeki üç beş otoparka hücum eden araç sahipleri nedeniyle diğer otoparklar boş..

Keşfedilmemiş otoparkların reklamını da yapmıyorum, adreslerini de vermeyeceğim! Benim asıl derdim, adım atılamayacak kadar dar olan caddelerimizin her iki yönünün, birileri para kazansın diye otopark haline getirilmesidir.

***

Biliyoruz ki, şehir trafiğine her ay ortalama yedi yüz yeni araç giriyor. Bu demek ki, her yıl yaklaşık on bin artı araç şehir trafiğine dahil oluyor.

Hal böyle olunca da şehir içi trafiği her geçen gün içinden çıkılmaz hale geliyor.

***

Şehir trafiğine devrim gibi çözümler gerek aslında. ‘Böyle gelmiş böyle gider’ anlayışını bir kenara bırakıp, bu şehrin elli yıl sonraki durumunu öngörüp buna göre adımlar atılmalıdır.

Konunun uzmanı değilim ama şehir merkezinin çok çok dışına bağlantı yolları açmak, yeni bulvarlarla donatmak, şehir içi trafiğini hiç rahatlatmadığı ortada.

***

Cadde kenarlarını otopark yaptığımız için, trafiğin üçlü akması gereken bazı caddeler ikili, ikili akması gereken bazı caddeler isi tek araç sırasıyla akıyor ve bu da tıkanmalara neden oluyor.

***

Bence şehir trafiğini rahatlatmak için yola çıkılacaksa, ilk durak, şehir merkezindeki caddelerdeki bu otopark uygulamasından vazgeçilmelidir.

Bu adım atılırsa, trafiğin akışkanlığı hızlanacak, ışıklarda araç yığılmaları olmayacak, trafik rahat bir nefes alacaktır.

***

Bugün şehir merkezinde, ‘Trafik sorunu yok’ diyebilir miyiz? Elbette diyemeyiz. Şehir merkezinin caddeleri belli.

Ek caddeler açmamıza da hemen hemen imkan yok. Yani elli yıl sonra da olsa biz ulaşımımızı bugünkü mevcut caddeler üzerinden sağlayacağız.

***

Bu nedenledir ki, yukarıda vurguladığım gibi trafik için devrim gibi kararlar alınmalıdır. Bir Uzun Çarşı Yenileme Projesi için bile uzmanlar getirtilip, danışmanlık hizmeti alınıyorsa, şehir içi trafiği için de üniversitelerden, konunun ülke içi ve ülke dışındaki uzmanlarından aynı hizmet alınabilir.

***

Bu şehre hangi trafik uzmanını getirirseniz getirin, bence ilk yapacağı tespit, ilk söyleyeceği söz, ‘Şehrin belli noktalarına çok katlı otoparklar inşa edin, caddelerdeki otoparkları da iptal edin’ olacaktır.

***

Bir soru;

‘Caddelerdeki otoparklardan birilerinin meşru da olsa kazandığı paramı önemli, bu şehrin trafik geleceği mi önemli?’

Bu soruya doğru cevabı verebilirsek, işte o zaman şehrin trafik sorununu çözmek için ilk doğru adımı atmış oluruz…

25 Şubat 2016