Son seçimlerden bu yana genelde siyasilerin kullanmış olduğu onlar bizim görüşümüzden olmayanla gibi sözleri toplumun bütün bireylerini ilgilendirir oldu

Neden diyeceksiniz?

Herkesin bir siyasi görüşü var muhakkak; olmalıdır ama saygı çerçevesinde. Nasıl kendi görüşümüze saygı gösterilmesini istiyorsak, karşımızdakine de saygı göstermemiz gerekir.

Siyasiler,  ekran başında tartıştığı veya bir açıklama yaptıkları zaman toplumun tüm kesimlerini ilgilendirir.

Siyasiler, ekranda veya toplantıda açıklama yapıyor. Hemen akabinde toplumda tartışma başlıyor.

Toplum ne yapmalı?

Dedim ya, herkesin bir görüşü var; benim görüşüm karşımdakine, karşımdakinin de görüşü bana yanlış gelebilir. Hoşgörü ve saygı çerçevesiyle, görüşleri, fikirleri olgunlaştırmanın en doğru yol olduğu düşüncesindeyim.

Geçmiş olduğumuz seçimlerde her siyasi, propaganda yaptı. Kimi seçildi, kimi seçilemedi. Bu bir yarıştır, herkesin kazanması mümkün değildir.

Her adayın fanatiği olabilir. Adaylar da bazı mahallelere biraz fazla müdahale ettiler gibi görünüyor. Bu mahallelerin, iç işleyişlerine çok müdahale edildiğinde, karşıt görüşte olan kesim bazı sorunlar ortaya çıkarabiliyor.

Kazanan aday da kazandığı zaman, seçim esnasında beni desteklemedi ben kazandım benim etkinliğime davet etmem gibi durumlar olabiliyor ve bu örnekleri çoğaltmak mümkün.

Rekabet her zaman olur ve olmalıdır!

Sakarya’nın eski köyleri şimdi mahalle oldu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi sınırlarında unutulan şey ilçeye yakın mahalleler değildir. Hendek ilçemizin uzak köyleri… Yıllarca yaylacılık, hayvancılık yaparak geçinmiş köyler şimdi mahalle oldular. Bu mahallelerden bazıları,   birçok sorunu aralarında çözüp, toplum barışını bu güne kadar getirmiştir. Bu mahalleler halen daha önemli gelenekleri olan mahallelerdir.

Siyasiler bu tür geleneği olan mahallelere biraz fazla müdahale etmeye başlarlarsa çok hoş olacağı düşüncesinde değilim. Çünkü bu toplumlar, gelenekleri ile yaşar. Onları bir arada tutan geleneklerdir.

Geleneklerin toplumlar için önemi büyüktür. Siyasiler ne kadar etkilerse etkilesin bir dönem etkiler. Toplum bir yanlış olduğunu fark etiği zaman, bir sonra ki seçimde önlemini alır; ona göre yöneticisini seçer, bunu unutmamak gerekir.

Yöneticiler ne yapmalı?

Osman gaziye olan öğüt aslında her şeyi özetliyor

ŞEYH EDEBALI’DAN OSMAN GAZİ’YE ÖĞÜT

"Ey oğul! Artık Beysin...

Bundan sonra öfke bize, gönül almak sana...

Suçlamak bize, katlanmak sana...

Acizlik bize, yanılgı bize, hoş görme sana...

Geçimsizlikler, çatışmalar, uyumsuzluklar, anlaşmazlıklar bize, adalet sana...

Kötü göz, som ağız, haksız yorum bize, bağışlamak sana..

Bu mantık ile hareket edilirse daha başarılı olunabilir düşüncesindeyim?

 

Mahallede hangi sorunlar var? Hangi konular daha öncelikli, toplum neden rahatsız? Bunları tespit etmek gerekir.  Bunun yanı sıra şu anda benim gördüğüm en önemli sorunlardan biri toplumdaki iletişim eksikliğidir. Bunun giderilmesi için toplum üzerinde etkisi olan kişi ve kişilerin, toplumun önde gelenlerinin bu iletişim kopukluğunun giderilmesinde yapıcı bir rol üstlenmesi gerekmektedir. Bu sorunun çözümündeki kilit nokta ise geleneklerdir. Gelenek insanların sosyalleşmesine yardımcı olarak, şu zor dönemlerimizde yaşanan iletişim kopukluğuna derman olacaktır.

Tolum barı için her kesim her birey elinden geldiğinden fazlasını yapmalı ve yıllardır bu toplumlar nasıl birlik beraberlik içinde yaşamaya devam etmelidirler.

Hoşçakalın..