Özel Sigorta Acenteleri; Ticari mümessil, ticari vekil, satış memuru veya bir sıfatı olmaksızın bir sözleşmeye dayanarak muayyen bir yer veya bölge içinde daimi bir surette sigorta şirketlerinin nam ve hesabına sigorta sözleşmelerine aracılık etmeyi veya bunları sigorta şirketleri adına yapmayı meslek edinen, sözleşmenin akdinden önce hazırlık çalışmalarını yürüten ve sözleşmenin uygulanması ile tazminatın ödenmesine yardımcı olan Tüzel ve Gerçek aracılar/kişilerdir.

Sigorta acenteleri, sigortalılarla bire bir, yüz yüze muhatap olan aynı zamanda tüm bilgileri verileri hazır hale getirip teklifleri onaya sunan aracılardır. Sigorta Acenteleri sigortalılarla ilgili tüm sözleşmeleri (poliçeler) 5 yıl süre ile muhafaza etmek zorundadırlar. Sadece sigorta işlemleri ve sigortacılık konusu dışında hiçbir iştigal içerisinde olmayan;” sigorta acentelerinin oluşturmuş olduğu müşteri portföy haklarının acentelere verilmesi ile ilgili gereken yapılmalıdır.”   

Portföy hakkının verilme hususu nasıl olmalıdır?

Sigorta acenteleri, bağlı bulundukları ve sözleşmeye dayanarak temsil ettikleri sigorta şirketlerinin, bir anlaşmazlık sonrası veya anlaşarak fesih edilen sözleşme sonrası üretim totali likit ya da sayısal veri alınarak bir hesap içerisinde değerlendirilerek acente portföy hakkının verilmesidir. Acentelerin, tüm bilgileri verileri sunup, bağlı oldukları sigorta şirketine iletmektedirler. Fesih sonrası sigortalı (müşteri) bilgileri datasını elinde bulunduran sigorta şirketleri direkt olarak sigortalılara ulaşarak poliçe (sigorta) yenilemelerini yapmakta olup, haksız portföy oluşturmaktadırlar. Bu duruma bağlı olarak fesih işlemi yapılması esnasında, fesih işlemi yapan sigorta şirketinin almış olduğu üretim karşılığı portföy hakkını acenteye vermesi gerekmektedir.

Acente devri, satışı sonrası (Tüzel veya Gerçek) portföy değerlendirilmesi nasıl olmalıdır?

Acentelerin oluşturmuş olduğu müşteri portföyü ayrı tutularak, devri ve satışı olması durumunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından devir işlemlerinin uygun görülmesi halinde, bir bedelin belirlenmesi;” acenteleri değerli, mesleki konudan da çok önemli hale getirecektir.”

Acenteler yapmış olduğu sözleşmelerde, anlaşmalarda portföy hakkının not düşülmesi ne kadar önemlidir?

Portföy hakkının, temsili yapılacak şirket tarafından düzenlenecek olan sözleşmenin, içeriğine portföy hakkının not düşülmesi, verilmesi gerekmektedir. Yapılacak sözleşmelerde, anlaşmalarda tek taraflı hazırlanan bir sözleşme olmamalıdır. Sözleşme metnine, anlaşma yapılacak şirket ile birlikte acente taleplerinin de yazılması önem arz etmektedir. Yapılan sözleşmelerin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından denetlenmesi, onayı da önemlidir. Bu durum, 18 bin acentenin güvencesi olacağı gibi, acentelik mesleğinin çok önemli yere getireceğidir. Ekonomimize önemli katkısı bulunan sigorta acentelerinin, portföy hakkının verilmesi veya devri ile yapılan satış işlemlerinde, Ülkemize önemli vergi kazancı sağlaması da önemli olacaktır.

Kalın Sağlıcakla,

Hasan KORKMAZ.