Hemen soruyorum; 1-Korucuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde acil servis neden yok? 2-Acil servisi olmayan bir hastanenin önündeki eczaneler nasıl nöbetçi olabilir?

                                                                     **

Biraz daha açayım… Sakarya’da, ilçe hastaneleri dahil her hastanenin acil servisi var. Ama varlığıyla gurur duyduğumuz Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Korucuk Kampüsü’nde yok. Neden? O bölgedeki mahallelerde yaşayan on binlerle anlatabileceğimiz insanlar, insan yerine konulmadığı için mi?

                                                                      **

Sadece Korucuk’ta yaşayan 15-20 bin kişi bile o hastanede acil servis olması için yeterliyken, bölgedeki diğer mahallelerle bu rakam ikiyi katlanıyor. Ama gel gör ki, devasa, on parmağında on marifet var diye tarif edilen bu hastanede kuruluşundan beri acil servis oluşturulmadı. Cihat teçhizat mı yok? Yeterli hekim, hemşire ve teknik eleman mı yok?

                                                                        **

Eminim ki bunların hepsi mevcut. Bu konuda Korucuk’ta yaşayan vatandaşlar yıllardır aşındırmadık kapı bırakmadılar ama bu sorun çözülemedi. Her genel seçimden önce milletvekili adayları, her yerel seçimden önce belediye başkan adayları, ‘çözeceğiz’ dediler ama bugüne kadar çözenine rastlamadık.

                                                                       **

Bu hastaneye acil servis kurmak o kadar mı zor? O kadar mı masraflı? O kadar mı imkansız? Bu konuda, Sağlık İl Müdürü veya Sakarya Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri’nden önce, iktidar partisinin il başkanı Fevzi Kılıç’tan kamuoyunu bilgilendirme bekliyorum.

                                                                       **    

Gelelim ‘Acil servisi olmayan bir hastanenin önündeki eczaneler nasıl nöbetçi olabilir?’ sorusuna. Sizce bu işte bir tuhaflık yok mu? Yukarıda sözünü ettiğim SEAH’ın Korucuk Hastanesi önünde eczaneler var. Ve bu hastanede poliklinik sabah saat 09.00’da başlar, 16.00’da sona erer. Bir-iki polikliniklerde zaman zaman, 18.00-19.00’a kadar çalışma sürer.

                                                                     **

Bu süre zarfında sözünü ettiğim eczaneler, hastaların reçetelerini yapıyor. Peki, acil servisi olmayan bir hastanenin önündeki eczaneler neden nöbetçi kalıyor. Zira, o hastanenin acil servisi olsa, tamam dersiniz, sabaha kadar acil hasta geliyor ve bu hastaların reçeteleri yapılıyor.

                                                            **

Ama öyle değil ki. Poliklinik hizmeti bittikten sonra bu hastaneye hasta gelmiyor. Hasta gelmiyor ama eczaneler nöbetten açık kalıyor. O eczanelerin sahiplerini tanımam bilmem. Onlarla ilgili de sorunum yok. Altını çizmek istediğim şudur; Karaman Devlet Hastanesi’ne acil bir hasta götürürsünüz, muayene sonunda aldığınız reçeteyi yaptırmak için nöbetçi eczane karşılığı ‘Korucuk SEAH karşısı’ yazıyorsa orada sorun başlıyor.

                                                              **

Aracınız yoksa Karaman Yenikent Devlet Hastanesi’nden Korucuk SEAH’ın önündeki nöbetçi eczaneye gitme şansınız hiç yok. Yenikent Devlet Hastanesi çevresinde birçok eczane olmasına rağmen, haftanın belli günleri insanlar reçete için Korucuk’a gitmek zorunda kalıyor.

                                                            **

O halde insanları mağdur etmemek için Yenikent Hastanesi çevresindeki hastanelerden her biri sırayla nöbetçi kalmalı. Korucuk’taki eczanelere insanlar gönderilmemeli. Korucuk’taki eczaneler için de, SEAH Korucuk kampüsüne mutlaka ve mutlaka acil servis oluşturulmalı.