Toplumun davranışlarını ölçen bilime Sosyoloji dendiğini bilmeyen yoktur. Ancak herkeste sosyoloji okumuş değildir. Bende sosyolog değilim. Ben eğitimciyim. Ben öğretmenim. Hoca değilim. Ancak bu bölgede doğup büyümüş, hatta dedemin dedesinin de burada doğup büyüdüklerini bildiğimden onlardan kalan bilgi ve tecrübe doğrultusunda Pamukova ile ilgili bir iki saptama yapmak istiyorum.

Pamukova insanını kim sinirlendiriyor. Acaba ?
2004 yılında eğitim Öğretim yılı başında kendi doğduğum yere tayin edildiğimden bir süre sonra İstanbul’dan Eskişehir’e geçerken bir tanıdığım yakınları ile birlikte beni ziyaret etmek için Pamukova ya uğradılar.

Pamukova ilk defa geldiklerini söyleyen dostlarım evi bulana kadar epey de ilçenin içinde çok sayıda cadde, sokak ve mahalle gezdişlerini anlattılar.

Sonuçta evimi bulduklarında onları kapıda karşılamıştım. İlk karşımla sırasında Süleyman adındaki değerli büyüğüm elini uzatıp tam tuttuğum anda durdu ve bana bir iki cümlelik hiç unutamadığım şu sözleri söyledi.

“Burası güzel bir yer ama, Bu yollara taşları kim döşedi baa” dedi. Süleyman abi Bulgaristan da doğmuş bir Balkan Türkü ancak hayatı boyunca Bulgaristan istihbaratında çalışmış bir insan olduğunu bizlere anlatmıştı. Görevi gereği dünyanın çok ülkesini gezmiş ve dünyadan haberi olan bir insandı.

Süleyman Abi'nin anlatmak istediği Pamukova’nın içinde döşenen Parke taşlarıydı. Ben anlamıştım ve “Niye abi ne zararı var?” diye sorunca da Sözlerine şöyle devam etti. “Bu taşlar Pamukova’yı kışın dondurur. Yazın da yandırır. Ben onu derim. Onu bilirim” dedi.

Evet gerçekten bir şehirde yerlere döşenen taşlar kışın daha soğuğa neden oluyor. Yazında ısınan taşlar çevreye daha da fazla ısı yayıyor. Bu yüzden Pamukova kışın soğuk yazı ise sıcak oluyor.

Şimdi bunu hatırlattıktan sonra insanları şehrin alt yapısı, yollarının ne biçimde yapılacağı insanların psikolojisini de olumlu yada olumsuz nasıl etkileyeceğini düşünmeye devam ediyorum.

Bizim belediyelerimizin halka hizmet için kurulduklarına göre acaba hangi belediye başkanı bölgesinde yaşayan insanların daha sağlıklı olması için bu ve benzeri çalışmaları bilerek yapmakta, yada yapmak için bilimsel olarak ne tür bir eğitim alıyor?

Şimdi bir bakalım ilçemizde az önce bahsettiğimiz parke taşlarının hepimizin psikolojisini nasıl etkilediğini hiç düşündük mü?

Birde şöyle düşünelim. Yine aynı sokaklarda 20 cm uzunluğunda yan yana döşenmiş taşların üzerinde eve kadar yürüdükçe kısa adımlarla hareket ederek o taşları bir taş 2 taş diye saya saya eve gitme yerine aynı yolda dümdüz bir asfalt üzerinden daha yorulmadan taş saymadan gitmek arasında bir fark olduğunu hiç düşündük mü?

Yine çarşıdan eve gelirken tam sokağın başında bir eve cırtlak bir boya çekilmiş olduğunu görüyorsunuz. Sıçak ve sert renkler insanın nasıl psikolojisini etkilediğini de düşünelim. Bir boğanın kırmızı renge karşı nasıl saldırgan olduğunu hatta matadorların ellerindeki kırmızı şalı sallamaları yüzünden üzerine saldıran boğaların nasıl gözlerinin akı çıkmış şekilde saldırganlaştığını anlamamız gerekir. Boğa o rengi
Gördüğü için saldırmakta hatta o renkten dolayı matadorları bile öldürebilmektedir. . 

Pamukova da böylesi renkler ve böylesi alt yapının insan sağlığını nasıl etkilediğini anlamak için Pamukova yıllardır devam eden bu olumsuz sokaklarda yürümek, bu parke taşları üzerinden yürüyerek eve gitmek, ara sokak üzerinde insanın içini bozan renklerle evini boyamış bir komşunun evinin önünden geçmek insan psikolojisini bozmak için yeterli gelen davranışlardan olduğunu bilmek lazım.

Seçim alanlarında Demokrasi diye diye, milli irade diye diye, tahsiline, bilgisine bakmadan oy verip seçtiğimiz insanların dünyamızı nasıl etkilediklerini iyi düşünmemiz lazım.

Tabi ki bu günlerde genel  seçim öncesi “Mutlaka beni milletvekili seçin diye her türlü yalan ve dümeni yapanları da iyi bilmek ve oyları ona göre vermek lazım.

Seçeceğimiz milletvekilleri de ellerinde çekiçlerle TBMM de yaptıkları kavgalarda  hepimizi olumsuz şekilde etkiliyor.

“Biraz daha seçimde oylarımızı kendi sağlımızı düşünerek verelim.” derim.