Karasu İlçemiz, deniz turizmi ile tanınır. Ramazan ayının bitmesiyle birlikte deniz sezonunu açan Karasu’da tatil yapmak çile haline geldi. Nedeni ise her yıl artan konut ve yaz aylarında katlanan nüfusu, mevcut şu şebekelerinin kaldırmaması.
Karasu’da kendimi bildim bileli özellikle yaz aylarında tatilcilerin ilçeye akın etmesiyle birlikte bu çile hep yaşanıyor. Bu çile yaşanırken de bu sorunun çözümüne yönelik bir arpa boyu yol kat edilemiyor.
Burası bir tatil beldesi…
Yazın nüfusu ikiye katlanıyor. Nüfusun artması ile de su kullanımı beraberinde artıyor. Su kullanımı artarken de, mevcut su şebekeleri yeterli olmuyor.
Yaşanan su sıkıntısından dolayı Karasu’da tatile giden bin pişman geri dönüyor. Denizden çıkan duş alamıyor, musluklardan iplik gibi akan su nedeniyle çamaşır makinesini, bulaşık makinesini çalıştıramıyor. Vatandaş iplik gibi akan suyu kovalara, leğenlere doldurmak suretiyle su ihtiyaçlarını çağ dışı yöntemlerle gidermeye çalışıyor.
Bir arkadaşımın Karasu’da yazlığı var. Yaşanılan su sıkıntısı yüzünden yazlığı kullanamıyorlar. Geçen hafta misafirleri gelmiş, Karasu’da da yazlık olduğunu biliyorlar. Misafirleri arasında romatizma hastası yaşlı bir kadın da var. Malum deniz kumu romatizmaya iyi geliyor. Kadında tutturmuş Karasu’ya götürün beni diye…
Çaresiz kalkıp gitmişler…
Denize git, dönünce duş almak gerek haliyle. Musluktan iplik inceliğinde su damlıyor…
Duş almak mümkün değil…
Saatlerce iplik gibi akan musluktan kovalara su doldurmaya çalışıp, duş almışlar. Tuvalete bile girmeye korkmuşlar, o derece yani.
Bulaşık, çamaşır yıkamak hikaye tabi…
İkinci günü bin pişman geri dönmüşler.
Peki bunlar yazlıkçıların yaşadıkları, ya Karasu’nun yerli halkı ne yapsın? Karasu’da yaşayan birkaç arkadaşı aradım. Yaşadıkları su sıkıntısını sordum. Hani derler ya “Bir sordum, bin ah işittim” Aynen öyle oldu. “Bizler yıllardır bu sorunu yaşıyoruz. Kimsenin bir şey yaptığı da yok. Hele yüksek mahallelerde oturanlar haftada bir gün suları aksın şükrediyorlar. Resmen ilçe susuzluktan kırılıyor” dediler.
Yerli halkın birçoğu su sorununu gidermek için çareyi sondaj vurup, yer altı suyu kullanmada bulmuş. Peki sondaj vurup, evine depo yaptıracak parası olmayan vatandaş ne yapsın?
Büyükşehir Belediyesi olarak siz istediğiniz kadar sahilde düzenleme yapı, ana caddeleri çiçekle, böcekle güzelleştirin, yaşanan su sıkıntısı yüzünden vatandaşın gözü bu güzellikleri görümü dersiniz?
Sakarya’nın tüm altyapısı, suyu Büyükşehir bünyesindeki SASKİ’ye bağlı. Peki SASKİ Karasu’nun her yaz yaşanan bu su çilesine karşı ne yapıyor? Ne gibi önlemler alıp, hangi projeleri hayata geçiriyor?
2015 Ocak ayı Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı’nda bu sorunun çözümü için somut bir adım atılmış çok şükür…
Büyükşehir Belediyesi Karasu’da yaşanan su sıkıntısını çözmek için Çamdağı Baraj projesi inşaatına başladı. Yalnız bu projenin en az 3 yıl sürmesi bekleniyor. Kısacası Karasu halkı ve tatilciler en az bir 3 yıl daha bu çileyi çekecek. Ne diyeyim Allah sabır versin. Sabır verirken de bunca yıl bu sorunu çözmeyen yöneticilere helal demek istiyorum…
Su bu başka şeye benzemez.