Kaynak kitap yasaklandı. Israr eden bazı okul müdürleri açığa alındı. Veliler ayağa kalktı. Peki gerçekte neler oluyor? Olayı farklı boyutlardan incelemeliyiz. Konuyu kısmen de olsa şu dört kalemde toplayabiliriz. BİR: İmam Hatip Orta Okulları’nın TEOG başarısızlığı, bu okullara ilgiyi azalttı. İKİ: Devlet kitaplarının içi boşaldı. ÜÇ: Kasım ayında ilk TEOG sınavı olmasına rağmen devlet, bazı branşlardaki kitapları hala dağıtmadı. DÖRT: Özel okullarda kaynak kitap ve soru kitapçığı neden serbest? Gelelim bunların açılımına;

**

BİR: ‘İmam Hatip Orta Okulları’nın TEOG başarısızlığı, bu okullara ilgiyi azalttı’ diyoruz. Nedenine bakalım. Geçtiğimiz yıllarda yapılan TEOG sınavlarında ülke genelinde ve Sakarya’da İmam Hatip Orta Okulları’nın başarı oranı açıklanmadı. Benim edindiğim bilgilere göre, İmam Hatip Orta Okulları’nın geçtiğimiz yılki TEOG sınavlarındaki başarı oranı yüzde 3 ile dip yapmış durumda. Bazı okullarda istisnalar olabilir ama genel olarak başarı oranı yüzde 3’lerde. Çocuklarının daha iyi eğitim almasını isteyen veliler artık İmam Hatip Orta Okulları’nın bu başarısızlığına karşın, İmam Hatip olmayan diğer devlet okullarının TEOG başarısı, velilerin tercihini bu yöne bu okullara çevirdi.

**

İKİ: ‘Devlet kitaplarının içi boşaldı’ diyoruz. Bu konuda herkes hem fikir. Sıkıntının en büyüğü zaten bu. Daha önce kitapta bir cilt verilen konular, şimdi yarım sayfada iki paragrafla özetlenmiş. Öğretmen bu iki paragrafın neresinden soru üretecek de, öğrencisini bilgilendirecek, sınavlara hazırlayacak?

**

ÜÇ: ‘Kasım ayında ilk TEOG sınavı olmasına rağmen devlet, bazı branşlardaki kitapları hala dağıtmadı’ diyoruz. Orta okullarda hala bazı kitaplar dağıtılmadı. Kitabı olmayan bir ders nasıl işlenebilir acaba? Şunun şurasında bir ay sonra TEOG sınavı var. Bazı branşlarda hiç ders görmeyen öğrenciler TEOG sınavında nasıl başarılı olabilir?

**

DÖRT: ‘Özel okullarda kaynak kitap ve soru kitapçığı neden serbest?’ diye sorduk. Madem, kaynak kitaplar ve soru bankası kitapçıkları tehlikeli olduğu için yasak, o halde neden özel orta okullar bu uygulamanın dışında tutuluyor. Özel okullar istedikleri kaynak kitabı, istedikleri soru bankası kitapçığını veliye aldırıyor ve öğrenciler bu kitaplarla eğitiliyor.

**

Bu dört maddeyi açtıktan sonra devam edelim… Devlet bir kere görevini yapmıyor. İçi boş olan bugünkü ders kitapları neden bilgi konusunda tam donanımlı değil? Devlet, bütün kitapların içini eksiksiz olarak doldurursa, ‘Kitaplarınız eksiksiz şekilde hazırlandı. Kaynak kitaplarda, soru bankası kitapçıklarında bulacağınız her konu bu kitaplarda var. Bu nedenle, kaynak kitap ve soru bankası kitapçığını yasaklıyorum’ diyebilir.

**

Ama bugün dağıttığı kitapların içi bilgi yoksunuysa, ‘Yasakladım’ demek tartışılmalı mı, tartışılmamalı mı? Devlet orta okullarında kitap eksik, mevcut kitapların içi bilgi açısından boş. Sonra bu çocukları TEOG sınavlarına sokacağız. Karşısında kimler var? Her türlü kaynak kitabı ve soru bankası kitapçığını kullanan özel okul öğrencileri. E, bu durumda da tabi ki, özel okul öğrencilerinin, en üst liseleri kazanmaları son derece normal olacak. Peki bu adalet mi? Peki bu çifte standart değil mi?