Geçen haftaki yazımda, sigorta acentelerine yapılan haksızlıkları yazmıştım, maalesef değişen bir durum yok. Acenteler olmasa, rekabet, fiyat araştırması ve indirimler de olmayacak. Müşterilere en uygun fiyat araştırması yapan, sigorta konusunda bilgilendirmeyi sunan acentelerin hakları kısıtlanıyor.

Tüm araç sahiplerini ilgilendiren zorunlu trafik sigortası fiyatları her ay belli oranda güncelleniyor.

Trafiğe kayıtlı araç sayısı 26 milyona yaklaştı. Tüm araçlar için tipi ne olursa olsun zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekiyor. Ancak fiyat artışı nedeniyle birçok araç sahibi trafik sigortasını yaptırmadığı yenilemediği görülüyor. Trafik sigortası, olası kaza durumda karşı tarafın malına veya canına verilen zararı, kabahat oranına göre karşılıyor. Bu yıl için trafik sigortası yaptırmamanın cezası 169 Lira sigortasız olduğu tespit edilen araç ayrıca trafikten men ediliyor ve otopark parası da ödeniyor.

Trafik sigortasında fiyatların kontrol altına alınması ve bir düzen oluşması için 12 Nisan 2017’de tavan fiyat uygulamasına geçildi. Yani devletin belirlediği tutarın üzerine çıkılamıyor. Her İlin trafik riskine göre değişen tutarlar da bu dönemde belirlenmişti. Tavan fiyat her ay düzenli olarak artıyor.               31 Aralık 2021’e kadar tavan fiyatlardaki artış bir önceki aya göre yüzde 1’di Şubat 2022 itibariyle artış katsayısı yüzde 1,50 olarak uygulanmaya başladı. Ayrıca 1 Şubat’ta tek seferlik yüzde 20 artış yapıldı. Maliyet etkisiyle artışlar bununla sınırlı kalmadı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) 13 Nisan 2022 tarihli genelgesine göre azami prim tutarlarının           1 Mayıs itibariyle aylık yüzde 2,25 oranında artırılması kararlaştırıldı. Hemen devamında                        1 Haziran’dan geçerli olmak üzere trafik sigortası azami primlerinde yüzde 25’lik bir ek artış daha gerçekleşti. Böylece mayıs ağustos arasındaki artış yüzde 35’lere yaklaştı. Aylık yüzde 2,25’lik artış devam ederken sigorta şirketleri ek zam talep ediyor.

Şikayetler artıyor, sigorta acentelerinin önerileri ve talepleri şirketler tarafından dikkate alınmıyor.

Şirketler, son dönemde kur ve maliyet artışını gerekçe gösterip poliçe kesmekten kaçınıyor. Bu durum acenteleri mağdur ediyor.

Bu konuda şikayetler artınca (SEDDK) devreye girerek 28 Haziran’da bir açıklamayla uyarmıştı.    Poliçe tanzimini zorlaştırıcı ve engelleyici uygulama yapan şirketlere karşı işlem başlatacağını açıklayan (SEDDK) 25 Temmuz’daki açıklamasında ise kısıtlamaların sürmesi halinde her türlü tedbiri alacaklarını bildirmişti.

Şirketlerin, acenteler konusunda yapmış oldukları kısıtlamaları ivedilikle gözden geçirmeleri gerekiyor. Özel sigortalarda ülke genelinde üretimin büyük bölümünü acenteler yapmaktadır. Acentelerin yokmuş gibi düşünülmesi, acentelere engeller kısıtlamalar konulması sistem içerisinde büyük zorluklar çıkarmaktadır.

Kalın sağlıcakla,

Hasan KORKMAZ.