Medyamızın en eski duayenlerinden Semih Saner, en az 30-35 yıldır, belki de daha fazla zamandır;
” Poyrazlar Gölü ve çevresindeki doğal güzellikler, Sakarya’da Milli Park olabilecek eşsiz fırsatlardır!” der.
Semih’ten bunu yıllarca, çok değişik ortamlarda dinledim. Tabii ki Poyrazlar’a yıllarca gitmiştim.
Ama, yıllardır da gitmedim? En son Karasu Yolu’ndan dönerken girmiştim. Kardeşim Nedim Kurtiç,” Poyrazlar çok güzel olmuş!” deyince yola düştük.
“ Kömürlük yolundan direkt gideriz!” diye ahkam kestim : -) Oysa Yeni Karasu Yolu Poyrazlar Gölü’ne gidişi yer yer yok etmiş. Şimdi daha kolay!
Yeni Karasu yolunda, Pancar Yolu Dönerli Kavşağı geçince, 5 dakika sonra solda,“ Poyrazlar Gölü Dinlenme Parkı girişi.” Tabelası önünüzde.
***
Semih Saner yıllarca Poyrazlar derken yerden göğe kadar haklıymış! AK Parti O projeyi yapmışsa, Poyrazlarla övünmekte yerden göğe haklıdır.
Şöyle anlatayım:
Poyrazlar Köyü’nün gölün batı yamacı tamamen ormanlık alan. Arabayla km.’lerce asfalt yolda gittik. Yolun doğusu GÖL; batısı kilometrelerce orman : -)
Sakarya’da, Poyrazlar kadar piknik rahatlığı sunan başka doğa ortam bulmak bence imkansız. Çok mu iddialı söz ettim; gidin görün!
Yol boyu, orman içi ve göl kenarı 6-8 kişilik ahşap banklı masalarla dolu!
Poyrazlar Piknik alanı; aynı anda binlerce ailenin piknik yapabileceği büyüklükte. Boş gitmişseniz; Köy girişinde market; parkta da birkaç tesis var!
Kilometrelerce parkta gezilecek bisiklet de var; göl de 2-4 kişi gezilebilecek pedallı fiber tekneler de!
Yavaş aksa da çeşmeler var. Az ama, tuvaletler de var. Arada, et-köfte, balık pişirilecek ocaklar da. Ancaakkk:
Sakın, sormadan öğrenmeden her yerde mangal yakmaya kalkmayın! Çünkü, O eşsiz orman ağaçlarının altı dökülmüş kuru yaprak yorganı gibi : -)
Döne döne gidilen yolun bir kavşağında karşınıza küçük bir lunapark çıkabiliyor! Daha fazla sürprizler de var.
Göl kenarındaki çayırlarda atlar otluyor. Yaklaşınca görüyorsunuz ki; isteyen orada ata da binebiliyor. Heyyy; Midilli cinsi at bile var!
Şehirde; eve, ana okuluna, okula, dershaneye, sonra da kafelere, avm’lere kapalı yaşayan çocuklarımız artık at bile görmeden büyüyorlar.
İnanıyorum ki, 13-15 yaşına gelmiş ( hatta 18-20 ) hiç Midilli Atı görmemiş milyonlarca insan vardır ülkemizde!
At Yarışı meraklıları ve çileri kusura bakmasınlar, bu bir toplumsal gerçek. Örneğin; Öğretmenler öğrencilerine sorsunlar Midilli Atı’nı?
***
POYRAZLARI şu nazarlardan da korumak da zorunlu:
Güvenlik, Denetim ve Temizlik, İmar; benzeri her alanda ilk zorunluluk!
Sapanca ve Kırkpınar’da şunlar gözüm önünde yaşandı, yaşanıyor.
Sapanca Gölü kıyıları her yerde, köy ve bizim için de, çulunu serip piknik yapabileceğin yerlerdi. Son 10-15 yılda, her yer,“ bura halkına bile!” kapandı.
Göl kenarına, evden getirdiğin tostu, sandviçi, böreği, çayı, kahveyi yer içerdin!
Halka açık O alanlar şimdi çitlerle, tellerle kuşatıldı. “ Dışarıdan yiyecek getirmek yasaktır!” tabelaları dikildi. Yani, tepene Paracı Amcalar dikildi!
Sapanca’da öyle. Sakarya Basını,” Belediye Göl kıyısını taşla dolduruyor!” manşetleri atmıştı. Orası 4,5 km kadar şahane bir yürüyüş ve bisiklet yolu oldu.
İlkin demiryoluna yakın küçük bir çay büfesi vardı!..Birkaç ay sonra göl kenarında büyük bir çay bahçesi oldu!...8-10 ay sonra koca bir balık restoranı!..
1,5 yıl sonra gölün üstüne daha da büyük restoran. 2 Yıl sonra O restoran daha da yavrulamış!..İki Bercestenin altındaki sahil restoranlar sahili oluyor!..
Poyrazlarda işte bundan korkuyorum. Çünkü, devir Amcamların rant devri! Siz, “ Dava!” dediklerinde,“ Ne Davası?” demezseniz; Poyrazlar, Dava olabilir?
Poyrazlar Parkının ortasında, misafirhane gibi, 2 katlı nefis bir taş bina yapılıyor. Bitmiş gibi… Sakaryalı Poyrazlara sahip çıksın; İŞ yozlaştırmasın!
Semih Saner’e sevgi ve saygıyla…