Teknolojinin gelişmesiyle internet ortamından birçok bilgiye ulaşmamız daha kolay oluyor. İnsanlar tatil amacıyla veya bir bölgeyi tanımak istediği zaman internet üzerinden bilgiye ulaşması daha kolay oluyor.
Fakat bu bilgi ve belgelere ulaşılırken bir problem yok. Vatandaşın aklına geliyor, bölge ve mahallemle ilgili bir web sitesini biz de hazırlayalım. Hem mahallemizi hem gelenek göreneklerimizi merak edenler, bilgilerimize rahat ulaşıp bizleri daha iyi tanısı. Buraya kadar hiçbir problem yok. Çünkü fikir iyi, ülkeye ve dünyaya kendini tanıtacaksın, duyuru yapman gerektiğinde buradan yayınlanır. Bu internet sitesini takip eden insanlar etkinlik veya düğün ilanı gördüklerinde katılması gereken etkinlik veya düğüne gidebilmek için programını ona göre ayarlar.
Tabi bu tür çalışmalar insanın uzun zamanını alır. Araştırma yapmak, burada kullanması gereken görseller için yılın dört mevsiminde fotoğraf çekmek zorundadır. Şimdi teknolojinin gelişmesiyle birlikte fotoğraf çekmek biraz daha kolaylaştı, son teknolojiyle birlikte cep telefonlarıyla bu çekimler yapılabiliyor.
Fotoğrafçılık bir sanattır; bunu belirtmek lazım. Her deklanşöre bastığın zaman, çekilen her fotoğraftan istediğin netice alınamaz. Yani kısacası bu işin bir eğitimi vardır. Ya bir ustanın yanında öğrenirsin ya da zaman zaman düzenlenen kurslara katılıp öğrenirsin. Halk arasında da bildiğimiz gibi mektepli, alaylı meselesi.
Dedim ya, teknoloji ileri seviyede. Bu tür görselleri genelde belediyeler, kendi bölgesinde fotoğrafçılıkla uğraşan ve bölgenin tanıtımı için çalışan kişileri bulurlar, bölgedeki kişiden bu görselleri izin verildiği takdirde; o mahallenin ismini yayınlayıp, bölgenin tanıtımını yaparlar.
Geçtiğimiz yıllarda bu tür köy ve mahalle siteleri yaygın olarak yayınlanıyordu. Halen yayınlananlar var. Duruma göre bazıları kapandı, bazıları yeniden yayına sokuldu.
Burada şöyle bir durum ortaya çıktı, yeniden yayına sokulan internet sitelerinde daha önce yayınlanıp kapatılan internet sitesinde kullanılan fotoğraflar kullanılmaya başlandı. Dedim ya, emeğe saygı diye. Nereden bulmuşlar diye soracaksınız. Belediyeden izin almış, sitesinde yayınlamış. Vatandaş site yapmış! Hiçbir emek sarf etmeden, hazır olan fotoğrafı alıp sitene koyuyorsun.  Fotoğrafı çeken kişiden izin almıyorsun, izinden vazgeçtik çeken kişinin ismini kullanmıyorsun. Uyarı yapılmasına rağmen oralı olmuyorsun. Bu emeğe saygısızlık değil de nedir?
Telif hakkı diye bir şey var. Bu tür fotoğrafları kullanan, hele hele mahalle sitesi yapan kişiler, o fotoğrafları o mahallede kimin çektiğini iyi bilir. İzin almayacaksın, ismini kullanmayacaksın, kişinin çekmiş olduğu fotoğrafları sitende yayınlamaya devam edeceksin! Sonra da ben mahalleye web sitesi yaptım diye hava atacaksın. Böyle bir dünya var mı?
Özellikle bu tür bölgesel web sitesi yapanlara sesleniyorum; öyle her site yapan istediği gibi özellikle yerel olanlar, istedikleri fotoğrafları alıp sitelerine koyamazlar. İzin alırsın, fotoğraf sahibinin ismini kullanırsın. Yani kişiyi onure edersin. Her işin bir usulü vardır. Usulünce olan bir işte bir problem zaten yoktur.
İzinsiz fotoğraf kullanırsan ne olur? Kişi farkına vardığı zaman uyarı yapar. Değişen bir şey olmuyorsa yapacağı tek bir şey emeğini koruması için hukuki yollara başvurur. Ya fotoğrafları yayınlanan siteden kaldırtır veya tazminat davası açar, bir şekilde hakkını korur.
Yine sesleniyorum; sahibinden izinsiz fotoğraf kullanmayalım! Emeğe saygı gösterelim! Ağır yaptırımlarla karşılaşmayalım!
Hoşçakalın…..