Cinsellik, bireyin karşı cinsle yakınlaşması ve bu yakınlaşmanın sonucu olarak bedensel ve duygusal anlamda doyuma ulaşması şeklinde tanımlanmaktadır. Cinsellik sadece fizyolojik gelişimle ilgili olmayıp duygusal ve zihinsel gelişimle de yakından ilgilidir.

Genç kızlar ve erkekler ergenlik çağını hem bedensel hem de toplumsal olarak farklı yaşarlar ve bu süreç ailesel destek sonucunda pozitif bir şekilde atlatılmalıdır.

Ergenlik döneminde birey bedensel değişimleri anlamakta zorlanır; bu süreçte doğru ve sağlıklı bilgiye ulaşamaz ise sıkıntı ve hayal kırıklıkları yaşar. Fiziksel ve ruhsal değişimler onu bilmediklerini öğrenme konusunda hayli zorlar. Bu süreçte ergen gözlem yaparak bilgi edinmeye çalışır.. Bu konudaki cinsellikle ilgili her konuşmaya kulak kabartır, her yazıyı okumaya çalışır, her görüntü onun ilgisini çeker. Bilgilenme çabası içindeki ergen iletişim araçlarını kullanmaya başlar. Ergenin cinsellik ile ilgili yaşadığı en sık sorun yanlış ve çarpık bilgilenmeler ve bunun sonucunda oluşan korku, kaygı ya da tam tersi olarak kontrolsüzce gerçekleştirilen cinsel davranışlardır.

Genellikle ebeveyn çocuğunun büyüdüğünü kabul etme zorluğu ve konunun hassasiyeti nedeniyle ergenle konuşmaktan kaçınır. Onun soru sormasını bekler. Oysa ebeveyne böyle bir konuda çocuğu ile konuşmak ne kadar zor geliyor ise ergen için bu zorluk daha fazla geçerlidir. Öyle ise öncelikle ergenin bedensel değişimleri doğru algılaması ve cinsel davranışları doğru yorumlaması için sağlıklı bilgiye ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaç eğer anne baba tarafından karşılanmaz ise ergen çok farklı kaynaklardan bilgilenme çabası içine girecektir. Bu bilgilerin doğruluğu karşısında ise yorum yapma şansımız olmayacaktır.
Cinsel bilgilerin verilmesi için en uygun yaşlar 9-10 yaşarıdır. Çocukların dışarıdan yanlış ve sapkın bilgiler edinmesini engellemenin tek yolu onlara doğru, bilimsel ve kabul edilebilir  bilgiler vermektir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte aileler için ergen cinselliğinde ciddi bir sorun daha belirdi, gençler internette porno sitelerine çok rahatça girebilmekte ve bu yolla cinselliği sağlıksız öğrenmekteler.

Ne yapabiliriz;

İLK ETAPTA ŞUNU SÖYLEYEBİLİRİM Kİ ARTIK ŞU LEYLEK GETİRDİ HİKAYELERİNDEN VAZGEÇİN ,OKUL ÖNCESİ BİLE BUNA GÜLÜYOR : ))

·         Çocuğunuza cinselliğin doğal, ancak yeri ve zamanı geldiğinde yaşanacağını anlatın.

·         Çocuğunuzun bu sitelere girdiğini bildiğinizi onu utandırmadan hissettirin. Bunun doğru bir cinsellik olmadığını anlatın.

·         Bu tür sitelere girişi engelleyen programlar var, onlardan yararlanın.

·         Bu sitelere dışarıda girmek isteyebilir. Bu durumda mutlaka cinselliğin zamanı ve yeri geldiğinde özel bir duygu paylaşımı olduğunu anlatın.

·         Çocuğunuzu bilgilendirirseniz internette seks sitelerine rağbet etmeyecektir.

·         Çocuğunuza hoşlanmak,sevmek ve arzulamanın arasındaki farkları ayırt edebilmesi için yardımcı olun.

·         On yaşına girdiğinde cinsellikle ilgili bilgiler vermeye başlayın.

·         Cinsel bozukluklara karşı,çocuğunuza bütün insanlara saygılı olmayı öğretin!

·         Onaltı yaşından küçük çocuklarda,çocukların arasındaki ilişkileri cinselleştirmekten kaçının.

·         Erkeklerin sadece sevişmek değil,sevilmek de istediklerini unutmayın.

·         Dans,müzik,spor gibi şeylerle oğlunuzun bedenini canlı tutmasına yardımcı olun.Oğlunuzun rahatsız olmadığı sürece ona sarılmaya devam edin.

·         Şefkat bebeklikten itibaren öğrenilen birşeydir. Şefkat ve sevgi göstermek çocuğunuzu destekler.

·         Çocuğunuza görülmez duvarlar örün ve bu sınırlar çerçevesinde özgür bırakın.O bilmeden onu kontrol edin.Ona güvendiğini  düşünmek ona güç verir.

 

Çocuğunuz cinselliği akranlarından öğrenmesin.Yanlış öğrenilen cinsellik,tedavisi uzun süren cinsel bozukluklara neden olabilir.Çocuğunuzla uygun konuşma dili belirleyerek konuşamıyorsanız,bir uzmandan destek almanızda yarar var.Herkes bu süreçlerden geçti ve geçmeye devam edecek, önemli olan günümüz şartlarında bu önemli süreçleri en doğru şekilde atlatabilmektir.                    Sağlıklı ve huzurlu günler…

                                                                                                                                                                                                 PDR . Emel SEVENCAN

Sosyolog/Aile ve Evlilik danışmanı

           0542 847 78 21                                                                                   http://www.sakaryapsikologdanisman.com/