Gençlik ve Spor Bakanlığı KYK yurt başvuruları başladı. Üniversiteye hazırlık sürecinde öğrenciler yurt ve ev bulma arayışına girdi. Yurt bulamayan ve ev fiyatlarından yakınan öğrenciler gazetemize konuştu. Hayat pahalıllığından yakınan öğrenciler, pahalllık karşısında zorlandıklarını ve bu zorluklar altında bütçelerine uygun ev ve yurt bulmaya çalıştıklarını söyledi. KYK yurtlarının herkese çıkmadığını belirten öğrenciler, yurt hakkı kazanmayan öğrencilerin ya özel yurtlara ya da öğrenci evlerine yönelmek zorunda kaldıklarını, bu durumun da eğitimlerini hem maddi hem de psikolojik anlamda etkilediğini vurguladı. Üniversiteli Okan devlet yurtlarının kapasite oranlarının azlığından yakınarak, “Üniversiteden örnek veriyorum 20 bin öğrenci geliyor devletin yurtlarının kapasitesi 2-3 bin özel yurtları da dahil edersek 8 bine anca çıkıyor. Devletin teşvik vermesi gerekir kyk yurtlarının kapasitesini çok arttırması gerekir” ifadelerini kullandı.

“YETKİLİLER DENETİM YAPMALI”

Nazlı Turhan kira fiyatlarının yüksek olması nedeniyle eve çıkamadığını belirterek, “Şu an KYK yurdunda kalıyorum ve yaz boyunca yarı zamanlı çalışıyorum. Geri ödemeli burs alıyorum. KYK’da 5.yılım yurttan çıkmam gerekiyor ve ev fiyatları yüksek olduğu için eve de çıkamıyorum. Bu yüzden Kocaeli’den git gel yapmak zorunda kalıyorum. Barınma sorunu eğitim ve sosyal hayatımı çok kötü etkiliyor. Kışın Kocaeli’den gidip gelmek ve otobüse kadar yürümek beni çok zorlayacak. Hem maddi hem manevi zorluk. Üniversitelerde kontenjan çok fazla olduğu için yerel yönetimlerin yapabilecekleri fazla bir şey olduğunu düşünmüyorum. Ev kira fiyatlarına öğrenciler için ayrı düzenleme getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yüzde yüzün üzerinde kira zammı yapan ev sahipleri var. Bu konuda yetkililerin denetim yapması lazım” dedi.

YURT KAPASİTELERİ ÇOK AZ

Üniversiteli Deniz yurt kapasitelerinin az olduğunu ve ücretlerin de fazla olduğunu söyleyerek, “ Ailemden aldığım harçlık ve okulumun verdiği başarı bursuyla geçiniyorum tabii çok rahat geçiniyorum diyemem. Okulumun sağladığı burs sayesinde okulun yurdunda kalıyorum. O yüzden zorlanmadım. Ama yurt bulmakta zorlanan öğrenciler var.  Okulumda burslu öğrencilere yurt sağlanıyor genellikle. Burssuz öğrenciler yurtta kalamıyorlar. Şu anda okuldaki yurtlara kat çıkıp oda sayısını arttırıyorlar. Ama yine de yeterli olacağını zannetmiyorum. En fazla 150 öğrenci sığabilir. Bunun yerine önceden yapıldığı gibi ev kirası desteği verilebilse ya da yeni yurtlar inşa edilebilse daha faydalı olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

SAKARYA’DA KİRALAR ÇOK FAZLA

Gülşah Katman Sakarya’da ev kiralarının çok yüksek olduğunu belirterek üniversitelerdeki doluluk oranının fazla olmasının barınma sorununu gün yüzüne çıkardığınının altını çizdi. Katman, “Kafede çalışarak geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Yurt bulmakta zorlanmadım ilk senemde KYK yurdu çıktı. Ama ev bulmak maalesef sorun. Sakarya’da ev kiraları çok pahalı. Öğrenciyi geçtim aile için de çok pahalı bence. 1+1’ler 11-12 bin TL.  Bir öğrenci için tek yaşamak çok zor. Kyk yurtları da bence çok pahalı. Sağladıkları imkanlarla aldıkları paraların arasında uçurum var. Özel yurtlar çok daha fazlasını istiyor zaten. Yurttaki yasaklar geçinmemizi ve sosyal hayatımızı negatif yönde etkiliyor. Yerel yönetimlerin, üniversitelerin çok fazla bir şey yapabileceklerini düşünmüyorum. Şu anda üniversitelerde çok fazla doluluk var. Bu doluluk barınma sorununu etkiliyor. Bir odada 8 kişi kalıyor. Bu çok kötü. Sakarya belediyesinin öğrenciler için bazı imkanlar sağlaması gerekiyor. Öğrenciler için öğretmenevi ya da misafirhane gibi imkanlar sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

“MAKARNA YEMEKTEN BIKTIK”

Şakir Akbıyık, üniversite okurken aynı zamanda çalışmak zorunda kaldığını söyledi. Ancak çalışmaktan kendilerine vakit ayırmadıklarını ve üniversite ortamına ayak uyduramadıklarını belirtti. Akbıyık, “ Tabii ki de zorlandık. Geçim şartları şu an çok zor. Yarı zamanlı işlerde çalışarak geçiniyoruz. Şu anki enflasyon oranına göre Sakarya’daki kira fiyatları normal. Çalışmaktan kendimize vakit ayıramıyoruz. Çok zor durumdayız evde her akşam makarna yemekten bıktık. Yaşayamıyoruz yani” dedi.

“KYK’DA ŞARTLAR ÇOK KÖTÜ”

İlkin Can, “Evde yaşıyorum şu an. Ek olarak yarı zamanlı bir işte çalışıyorum. Bence yurt şartları çok kötü bir öğrenci için. Sakarya’da bir öğrenci için kira fiyatları çok yüksek. Özel yurtlarda çok pahalı. Kyk biraz ucuz ama orda da yaşam koşulları kötü. Ev bulamayıp üniversite için uzak şehirlerden git gel yapan insanlar var bu öğrencileri hem eğitim açısından hem ekonomik açıdan olumsuz yönde etkiliyor” şeklinde konuştu.

O G R E N C I 1O G R E N C I 3

HABER: CANSU TETİK

Editör: Haber Merkezi