Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, bu yıl Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) tarafından düzenlenen 2. Küresel Tarım Forumu’na katıldı. 18 ülkeden belediye başkanlarının ve yerel yöneticilerin bir araya geldiği forumun ilk oturumunda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve AGRICITIES Yönetim Kurulu Başkanı Uğur İbrahim Altay, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı ülkemiz ve dünya tarımı hakkında konuştu. Başkan Ekrem Yüce ilk oturum sonrası günün anısına Sakarya’da üretilen tıbbi ve aromatik bitkilerden oluşan şifa sepetini Bakan Yumaklı’ya takdim etti.
Yeni tarım modellerine uygun projeler
Samsun Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 2'inci Küresel Tarım Forumu akademisyenleri ve yerel yöneticileri bir araya getiriyor. 19-20 Temmuz tarihleri arasında 5 oturumda yapılacak programda, tarım ekonomisi ve finansman yönetimi, örtü altı yetiştiriciliği ve tıbbi aromatik bitkiler, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, kuraklık ve su yönetimi, tarımsal eğitim ve dijital tarım konuları ele alınacak. Forum öncesi açıklamalarda bulunan Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal üretim ve hayvancılık konusunda mevcut sistemi desteklemek, yeni yöntemlerin yaygınlaşmasını sağlamak ve en önemlisi de hem şehrimiz hem de ülkemiz için yeni tarım modelleri oluşturmak adına birçok projeyi hayata geçiriyoruz” dedi.
Yoğun katılım
2'inci Küresel Tarım Forumu’nun ikinci oturumu ise ‘Başkanlar oturumu’ adı altında gerçekleştirildi. Bu oturumda Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Sekmen, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce şehirleri genelinde gerçekleştirdikleri tarımsal faaliyetler, hizmetler ve yatırımlar hakkında bilgiler paylaştı.
Tarımı önemsiyoruz
Başkanlar oturumunda söz alarak şehri genelinde gerçekleştirilen tarım yatırımlarından söz eden Başkan Ekrem Yüce, “Tarım, insanoğlunun yerleşik hayata geçmesinden günümüze kadar en önemli geçim kaynağı olması sebebiyle varlığını her dönem hassasiyetle sürdürmüştür. Tarım, ekonominin en önemli sektörü konumundadır. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak işte bu yüzden tarımsal projelerimize azami ölçüde önem gösteriyoruz. Bizler ‘Tarlada izi olmayanın, Harmanda yüzü olmazmış’ düsturuyla tarlalarımızı sürüyoruz, çapalıyoruz, gübreliyoruz, her türlü bakımını yapıyoruz. Yapıyoruz ki yüzümüz olsun, yüz güldürücü verim elde edelim. Toprak öyle bir veli nimettir ki, ne kadar emek verirsen, ne kadar değer verirsen sana kat kat fazlasını geri verir. Bu sebeple Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak bizlerde toprağa, tohuma yani tarıma çok fazla önem gösteriyor, tüm imkânlarımızı sunuyoruz” siye konuştu.
Sakarya’nın dev tarım projeleri
Sakarya’da hayata geçirilen tarım projelerinden bahseden Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal üretim ve hayvancılık konusunda mevcut sistemi desteklemek, yeni yöntemlerin yaygınlaşmasını sağlamak ve en önemlisi de hem şehrimiz hem de ülkemiz için yeni bir tarım modeli oluşturmak adına birçok proje gerçekleştiriyoruz. Bu düşünceyle Erenler ilçemizde 30 yıldır vahşi depolama alanı olarak kullanılan insan sağlığına, çevreye ve Sakarya nehrine ciddi anlamda tehdit oluşturan 500 dekar büyüklüğündeki alanı ıslah ederek Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezini kurduk. Milli Eğitim Bakanlığımız ile yapmış olduğumuz protokolle merkezimize bir tarım lisesi de kazandırıyoruz. 16 derslikli Tarım Lisesi sayesinde geleceğin tarım sektörüne yön verecek bir nesil yetiştirmeyi planlıyoruz” dedi.
Tarımda üretim rekoru
Sakarya’da hayata geçirdikleri örnek tarım projeleri anlatan Başkan Ekrem Yüce, “Türkiye’de kendi alanında ilk olma özelliği taşıyan bir projemiz var. Seracılık Mükemmeliyet Merkezimiz ile örtü altı tarımın en ileri örneklerinden birini sunmaktayız. 53 bin metrekarelik alan üzerinde kurduğumuz tesisle yıl boyu üretimi sürdürmekteyiz. Jeotermal ısıtmalı topraksız tarım ile organik üretim gerçekleştirdiğimiz serada 2022 yılının 6 aylık periyodunda 700 ton ürün hasat elde ettik. Domateslerimizin yanı sıra çilek üretiminde de bereketli bir hasat dönemi geçiriyoruz. Pamukova da bulunan Çilek Üretim Merkezi’mizde 18 dönümlük arazide 2022 yılında ise 30 ton üretim gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
Tarımsal üretim ilgi görmeli
Başkan Yüce sözlerini şu şekilde tamamladı: “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak geçmişten gelen tecrübelerimizi kullanarak dünyanın dört bir yanından tecrübelerimizi kullanarak dünyanın dört bir yanından uzmanların gelip incelediği, kendilerine rol model olarak belirledikleri projeleri hayata geçirmekten gerçekten mutluluk duyuyoruz. Sakarya tarımla üreten, kazanan ve kazandıran şehir olmaya devam ediyor. Tarım Sakarya’mızın geleceği olacak. Yürüttüğümüz ve burada değinemediğim birçok çalışmalarımızın ortak noktası; üreticimize örnek olmak, üreticimizle birlikte hareket etmek, ekipman tedariki ve pazar konularından ortak akıllı hareket etmektir. Umuyorum ki; yaptığımız bu toplantılar sayesinde ülkemizin dört bir yanında tarımsal üretim layık olduğu ilgiyi görecek ve ülkemiz kazanacaktır.”