Program kapsamında Türk mutfak kültürüne ait ürünler, yöresel mutfağımız ve Sakarya’nın coğrafi işaret belgesi bulunan ürünlerini tanıtmak amacıyla stantlar hazırlandı. 
Program içerisinde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Tüm Restoran ve Turizmciler Derneği Sakarya Şube Başkanlığı tarafından Dartılı Keşkek, Sakarya Pamukova Kadın Kooperatifi ve Şenpiliç Mesleki ve Teknik Lisesi tarafından yöresel çorbalar, Serdivan Bosna-Sancak Karadağ Boşnakları Derneği tarafından Börek, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kabak Tatlısı, Tüm Restoran ve Turizmciler Derneği Sakarya Şube Başkanlığı tarafından Kabak Cezeryesi, Akyazı Kadın Kooperatifi tarafından Osmanlı Şerbeti, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ata tohumu dağıtımı, Çaykur tarafından çay ikramı yapıldı. Ayrıca stantlarda Sakarya’nın coğrafi işaretli el emeği göz nuru ürünü “Şimşir Kaşık” ve çeşitli türlerde mutfak araç gereçleri Taraklı’dan gelen ustalar tarafından yapıldı. 15 Temmuz Milli İrade Derneği ise geleneksel özelliklere sahip mutfak araç gereçlerinden oluşan bir stant hazırladı. Sakarya halkı etkinlik süresince Türk Mutfağı’nın zenginliğini daha yakından tanıma fırsatı buldu.
Programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Acar,” Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabından hareketle hayata geçirilen Türk Mutfağı Haftası 2022 yılından itibaren ülkemizde ve dış temsilcilikler aracılığıyla dikkat çekecek düzeyde ki etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu kapsamda Türk Mutfağı Haftasında sürdürülebilir Türk Mutfağı konusunda farkındalık yaratmak, bu alanda markalaşmak ve Türk Mutfağının sağlıklı, geleneksel ve atıksız özelliklerini vurgulamak için çeşitli etkinler planlanmıştır. Sakarya zengin yemek kültürü ile ön planda çıkan şehirlerimizdendir. Bu kültürün oluşmasında yerel özelliklerinin yanı sıra içerisinde bulunan farklı kültür gruplarının etkisi önemli bir rol oynamaktadır. Orta Asya’dan, Balkanlardan, Kafkaslardan ve Anadolu’dan taşınmış olan farklı kültürlerin etkileşimi Sakarya’nın yemek kültürünü ortaya çıkarmıştır. Bu yemek kültürüne ait pek çok gıda ürünümüz coğrafi işaret belgesi almıştır. Bugün itibari ile şehrimizin 16 tanesi gıda 3 tanesi de el sanatı olmak üzere 19 ürünü coğrafi işaret belgesi sahibidir. Bu yıl tüm yurtta 21-27 Mayıs tarihleri arasında üçüncüsü gerçekleştirilen Türk Mutfağı Haftası’nın bundan sonraki yıllarda da farklı etkinliklerde ve daha coşkulu bir şekilde kutlanması için il müdürlüğü olarak çalışmalarımız devam edecektir” dedi.
SATSO OLARAK 4 YILDIR PROJE YÜRÜTÜYORUZ”
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ,” Değerli katılımcılar dünyada turizm ekonomiyi ayakta tutan önemli bir sektördür. Son yıllarda özellikle gastronomi turizmi her geçen gün çok daha fazla talep ediliyor. Bazı iller sadece gastronomi turizmi ile önemli yerlere ekonomilerini taşıyabiliyorlar. Baktığımızda Sakarya kültürleri itibari ile çok önemli bir yerdedir. Biz SATSO olarak 4 yıldır bir proje yürütüyoruz. Bu proje ile Sakarya Mutfağının önde gelen lezzetlerini kitap haline getirdik ve yaklaşık 1 aydır odamızda bulunan Mutfak Sanatları Akademisi ile bu lezzetlerimizi şehrimize gelen turistlerin beğenisine sunuyoruz. Önemli lezzetlere sahibiz ve biz bu lezzetleri biliyoruz. Bu lezzetleri şehir dışına tattırmamız lazım ve belki bu programı seneye İstanbul’da yaparız. 3.yılımızı kutluyoruz inşallah her sene daha iyi olarak devam eder. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“ÇOK BÜYÜK MESAFELER KATETTİK”
Son olarak program hakkında konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Vali Yaşar Karadeniz, “Programımızın tanıtım ve sunum şeklinde bir daha gayret göstermemiz gerekiyor. Bu konuda son yıllarda önemli gelişmeler var. Özellikle turizm ve gastronomi yan yana geldiğinde sunumda ve tanıtımda da çok büyük mesafeler adlığımızı söyleyebilirim ama bu konuda ki gayretlerimiz ne kadar artarsa elde edeceğimiz gelir artarak ülkemize katkıda bulunuruz. Mutfak ve turizm dediğimizde diğer turizm dallarına göre çok büyük farkları var o da normalde diğer alanlarda sadece turizme hizmet edenler gelir sağlarken gastronomi dediğimizde yapılan yemeklerden yetiştiren çiftçiye kadar turizmin gelirini ulaştırmak anlamına gelir. Bu açıdan gastronomi ve turizmi birlikte ele almak turizmin gelirini toplumun geniş kesimlerine yayılması açısından önemlidir.  Yemek kültürümüzün gelişmesinde çeşitli kültürlerin etkisini ülkemiz mutfağında görebiliyoruz. Her ilde o ile özgü farklı lezzetleri bulmamız mümkün oluyor. Sakarya da kabak ve kabak üzerine yapılan farklı ürünler de olduğu gibi. Hem de bazı ürünlerimiz var ki neredeyse 81 ilde yapılmasına rağmen her ilde onu farklı lezzette sunabiliyoruz örneğin keşkek gibi.  Bütün bu değerlerimizi korumak, yaşatmak, geliştirmek ve ekonomimizin önemli bir zinciri olan turizme sunmak adına bu çalışmalar oldukça önemlidir. Ben inanıyorum ki Sakarya bulunduğu konum ve büyük şehirlere yakınlığı itibari ile son dönemler turizmde gösterdiği başarıya gastronomiyi de ekleyerek daha da başarılı olacaktır. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLİYOR
“Türk Mutfağı Haftası” etkinlikleri kapsamında bugün Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mutfak Sanatları Akademisinde mutfak atölyesi, yarın Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Turizm Fakültesinde “Türk Mutfak Kültürünün İzinde” konulu konferans, Mutfak Atölyesi ve Mutfak Sergisi düzenlenecek. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türk Mutfağı Haftası’nın daha renkli ve coşkulu şekilde kutlanabilmesi için İl Müdürlüğü tarafından çalışmalara devam ediliyor.

Program10Program12Program8Program6Program2Program4ProgramProgram11Program13Program9Program5Program7Program3Program1

HABER:REYHAN ERYILMAZ

Editör: Reyhan Eryılmaz