Uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan yeni vergi düzenlemesi, Meclis'e sunuldu. "Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlardaki Değişiklikler Tasarısı", TBMM Başkanlığı tarafından kabul edildi ve 18 Temmuz Perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak.
Bu düzenleme ile küresel şirketlerin Türkiye'de elde ettikleri kârlar üzerinden yüzde 15 asgari kurumlar vergisi alınması öngörülüyor. Yurt içinde faaliyet gösteren kurumlar içinse, vergi oranı, indirimler ve istisnalar hesaplanmadan önce elde edilen kurum kazancının yüzde 10'u olarak belirlenecek.
Yap-İşlet-Devret modeli ve Kamu-Özel İşbirliği projelerinden elde edilen gelirler için uygulanacak kurumlar vergisi oranı yüzde 30 olarak ayarlandı.
Yurt dışına çıkış harcı, mevcut 150 liradan 500 liraya yükseltilecek ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.
Emeklilik sonrası aynı iş yerinde çalışmaya devam edenler için işverene sağlanan 5 puanlık destek primi kaldırılacak. Ayrıca, doktorlar ve diş hekimleri gibi serbest meslek erbabı ile restoran ve kafe gibi ticari işletmeler için, yılın belirli dönemlerinde elde edilen hasılatın belirlenmesi ve bu hasılatla yapılan beyanlar arasında yüzde 20'yi aşan farklılıklar bulunması durumunda mükellefler izaha davet edilecek.
Kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla vergi ziyaı cezaları artırılacak. Usulsüzlük cezaları da kapsamlı şekilde yükseltilecek. İlk kez fatura verilmemesi ve alınmaması durumunda uygulanan 3.400 TL ceza, 10 bin TL olarak belirlenecek ve sonraki tespitlerde ceza miktarı artacak.
Sigara gibi bazı tütün ürünlerinden alınan maktu vergi oranları üzerindeki sınırlamalar kaldırılacak. Kısa vadeli sigorta prim oranları yeniden belirlenecek ve bu oranlar, yüzde 1,5 ile yüzde 2,5 arasında değişebilecek.
Ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen banka ve ödeme kuruluşları için cezalar artırılacak. Vergiye gönüllü uyumu teşvik etmek amacıyla, vergi aslı uzlaşma süreçlerinden çıkartılacak.
Deniz taşıma araçları için yat limanlarında verilen kiralama ve bakım hizmetlerinde KDV istisnası kaldırılacak ve bu hizmetlerden doğan KDV, indirim yerine doğrudan gider olarak yazılacak.