Vatandaşlar raylı sistem pojesinden memnun olduklarını ifade ederken dolmuş esnafı bu durumdan genel olarak memnun olmadıklarını belirtiyor.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Raylı Sistem Projesi'nin Cumhurbaşkanlığı onayını aldığını ve 16 Ekim'de ihaleye çıkılacağını müjdeleyerek Adapazarı-Serdivan güzergâhının Sakaryaspor Stadyumu, Demokrasi Meydanı, Kudüs Caddesi, Çark Caddesi, Medeniyet Bulvarı ve Üniversite Caddesi'nde 15 istasyonu kapsayacağını ve 12 kilometrelik hatta sahip olacağını söylemişti. Sakaryalı vatandaşlar raylı sistem hakkındaki düşüncelerini gazetemize anlattı.
"GEÇİM KAYNAĞIMIZ TEHDİT ALTINDA"
Dolmuş şoförlerinin büyük bir kısmı, raylı sistemin hayata geçirilmesiyle birlikte yolcu sayılarının düşeceğini, bu durumun da ekonomik olarak kendilerini zora sokacağını belirtiyor. Sakarya’da birçok ailenin geçimini dolmuş taşımacılığıyla sağladığını söyleyen esnaf, bu projeyle birlikte belirsizlik yaşadıklarını vurguluyor. Özellikle de, raylı sistemin şehir merkezine ve işlek hatlara entegre edilmesi durumunda dolmuşçuların iş kaybının kaçınılmaz olacağını ifade eden dolmuş esnafı, “Günlük kazancımız zaten belli. Bu projeyle bizim yolcularımız azalacak ve ay sonunu nasıl getireceğiz, bilmiyoruz” diyerek tedirginliklerini dile getirdi.
“VATANDAŞIN CEBİ RAHATLAR”
Fiyatının dolmuşlara oranla daha ucuz olacağını düşünen Mehmet Yılmaz yeni sistemin vatandaşın cebini rahatlatacağını belirtti. Yılmaz “Bence çok iyi bir sistem. Ulaşımdaki sorunlara bir çözüm olur. Fiyatı da ucuz olur diye düşünüyorum. Vatandaş rahatlar trafik rahatlar. Güzel bir proje olduğunu düşünüyorum” dedi.
“KALDIRIMDA RAHAT YÜRÜYEMİYORUM”
Bebek arabasıyla kaldırımda rahat yürüyememekten şikayetçi olan Ebrar Akturan, kaldırıma arabaların park etmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Akturan, “Raylı sistem projesi çok güzel bir sistem bence. Daha çok olanaklar yapılabilir. Sakarya daha çok gelişebilir. Yaya yollarına önlemler alınabilir özellikle engelliler için. Mesela ben bebekli bir anneyim. Kaldırıma araba park ediyorlar, bebek arabasıyla geçemiyorum. Bunlar için önlem alınabilir. Üst geçit yapılabilir mesela. Raylı sistem projesinin trafik sorununu bir nebze de olsa azaltacağını düşünüyorum. Güzel bir sistem ben çok beğendim” ifadelerini kullandı.
“KARAMAN TARAFINA YOĞUNLAŞILMASI LAZIM”
Raylı sistem projesinin trafiği rahatlatacağını düşünen vatandaş Gürkan Gürbüz, güzergahın Karaman tarafına kadar genişletilmesi gerektiğini düşünüyor. Ayrıca Sakarya’da kültürel etkinlikler anlamında eksiklikler olduğuna değinen Gürbüz, “Raylı sistemin ulaşıma tabii ki büyük katkısı olacak. Birincisi şehir trafiğini rahatlatır ikincisi vatandaş için daha ucuz bir ulaşım olur. Ama bunun genişlemesi lazım. Atatürk Stadyumundan kampüse kadar. Bunun Erenler, özellikle karaman tarafına yoğunlaşması lazım. Ama başlangıç için güzel bir adım. Ulaşımdaki, trafikteki sorunları muhakak çözeceğine inanıyorum. Özellikle sabah iş saati ve akşam mesai bitiminde şehir içinde yoğunluk var. Bunun da sebebi toplu taşıma araçları. İnsanlar raylı sisteme yöneldiğinde haliyle bir rahatlama olur” diye konuştu.
“GEÇ BİLE KALINDI"
Raylı sistem projesi için geç bile kalındığını belirten Necmi Yiğit, yolların genişletilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Yiğit “Raylı sistemin yapılması güzel bir şey. Ama geç kalınmış bir proje. Daha önce yapılabilirdi yerler müsaitti. Ama şimdi çoğu yer binalarla dolmaya başladı. Daha önce yapılmış olsa daha iyi olurdu. Yeni staddan kampüse kadar gidiyor. Güzergahı gördüm fena değil. Staddan Camili, Korucuk’a kadar güzergah genişletilebilir. Maliyeti yüksektir ama geç kalınmış bir proje. Yapılması iyi olur. Şehir merkezinde çok aşırı dolmuş var. Dolmuşlar çok sıkıntılı. Dolmuşların şehir merkezinden çıkıp raylı sistemin olması daha avantajlı. Bence daha iyi olur şehri rahatlatır. Adapazarı trafiği çok yoğun. Buna bi çare bulunması daha iyi olur. Çok geniş kaldırım yapıp da dar yollar yapılması doğru değil. Bence yollar genişletilmeli. Sabah mesai saatleri ve akşam trafiği mesela aşırı yoğun. Yol kenarındaki otopark olayı kaldırılması lazım. Katlı otoparklar yapılabilir. Metronun raylı sistemin olması güzel olur. Ama şehir içindeki trafiği rahatlatmaları gerekiyor. Eski binaları yıkabilirler bence. Şehir içindeki trafik çözülmediği sürece raylı sistem de koyulsa trafik yoğunlaşabilir” ifadelerini kullandı.
HABER: CANSU TETİK