Birçok kişinin severek tükettiği, kemik gelişimine katkı sağladığı sütün zararlarının da olduğu konusu farklı görüşleri karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Uzmanlar ineklerin gelişim aşamasında hormon ve antibiyotiklerle desteklenmesi, sütün içerisinde barındırdığı kazein ve laktoz proteinin ve büyüme faktörlerinin zararlı etkilerinin yapılan araştırmalarla ortaya çıkması sütün aslında faydalı bir besin olmayabileceği görüşünü ifade ettiler.

VÜCUDUMUZA ETKİLERİ NELERDİR

İnek sütünün içerisinde bulunan laktozun etkili bir insülin uyarıcısı olduğu ve tüketildikçe obezite, insülin direncine, obezite, metebolik sendroma yol açtığı, bağırsaklarda kötü bakterilerin sayısının artmasına sebep olduğu ve demir emilimini azaltarak kansızlığa yol açtığı belirtilmektedir.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRMEYE YARDIMCI OLUR MU?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre süt tüketimin en fazla olduğu ülkelerde osteoporoz, prostat, göğüs kanseri, diyabet gibi hastalıkların görülme oranı çok fazladır. Günlük olarak tüketilmesi gereken 1000-1500 miligram arası kalsiyum miktarının çok altında kalsiyum tüketen Çin, Japonya, Kore ve Afrika ülkelerinde osteoporoz ve kemik kırıkları yüksek oranda kalsiyum alan Avrupa ve ABD vatandaşı kadınlardan daha azdır. Elde edilen bu verilerden yola çıkarak sütün aslında kemiklere faydalı olmadığını ve hatta osteoporoz rahatsızlığına da iyi gelmediği ortaya çıkmakta. Dünya nüfusunun yarısının süt tüketmediği ve bilinenin aksine süt ve süt ürünlerinin içerisinde yeterince kalsiyum bulunmamaktadır. Yeşil yapraklı bitkilerde örneğin lahana, pazı, brokoli gibi besinlerde daha fazla kalsiyum bulunmaktadır. Süt ve yeşil yapraklı bitkilerin vücutta emilimi birbirinden farklıdır. Sebze ve meyvelerin barındırdığı kalsiyum, potasyum, K ve C vitaminleri sayesinde et tüketmeyen vejeteryan kişilerin kemik sağlığı et tüketen kişilere göre oldukça iyi durumda olmasının sebebi aslında budur.

SÜT GÖRÜNÜMLÜ KİMYASAL MI TÜKETİYORUZ

Süt ineklerinin büyük çoğunluğunun sürekli aynı yerde hareketsiz bir şekilde genetiği değiştirilmiş besinlerle besleniyor. Süt üretimini artırmak için hormon takviyesi ve kilo almasını hızlandırmak için antibiyotikler veriliyor. Yapılan bu takviyelerle günlük vermesi gereken süt miktarının kat kat üstü süt üretimi elde ediliyor. Bu sebeple içtiğimiz sütler organik olmaktan çıkıp adeta bir kimyasal içeceğe dönüşmüş oluyor.

Haber: Sadiye Evkuran

  

Editör: Sadiye Evkuran