"Uyutulma Kabul Edilemez"

Sakarya Veterinerler Odası Başkanı Volkan Toker, sokak hayvanlarının uyutulması konusunu gazetemize anlattı. Bu durumun kabul edilebilir olmadığını ve bazı kurumların üzerine düşen görevi yapmadığı için şu an bu durumla karşı karşıya olduğumuzu söyledi. Toker, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Kabul edilebilir bir durum değil, bahsedilen şey milyonlarca hayvanın itlaf edilmesi. Kanun taslağını tam olarak görmedik. Taslağın paylaşılmasını bekliyoruz. Tabi ki dışarıda popülasyonun artmasıyla belli başlı sıkıntılar söz konusu olmaya başladı. İnsanlara saldırı, çocuklara saldırı, köpeklerden korkan insanların çeşitli şekillerde trafik kazasına maruz kalması, can kaybı gibi. Bunlar modern bir toplumda olmaması gereken şeyler. Bunun çözümü itlaf değil. Zamanında görevlerini yerine getirmeyen yerel yönetimler, barınakları kurmayan, kısırlaştırma operasyonlarını gerçekleştirmeyenler yüzünden artmış bir popülasyon sıkıntısı var ülke genelinde. Büyükşehir belediyesi ve veterinerler odası ile birlikte geçen sene kısırlaştırmaya destek verdik. Ancak bu operasyonlar yapılmadı, sayı gittikçe arttı."

Akla, Bilime ve Vicdana Uymuyor

Yasada da belirtildiği gibi etkin yöntemin kısırlaştırmak, hayvanları rehabilite etmek ve gerekli önlemleri alarak üremenin durdurulması olduğunu belirten Toker, "20 yıllık süreçte biz bunu yerine getirmediğimiz için yerel yönetimler olarak şu anda bu sıkıntıyla karşı karşıyayız. Yasa diyor ki 'kısırlaştır aldığın yere geri bırak' ama biz yasanın gerekliliklerini yerine getirmedik. Kısırlaştırıp hayvanları toplu olarak başka yerlere bıraktık. Bu hayvanlar orada aç kalınca, gruplaşınca, çeteleşince farklı eğilimler göstermeye başladılar. Biz sokakta agresyon gösteren hayvan kalsın demiyoruz. Bunlar alınsın, barınaklarında doğal yaşam alanları oluşturulsun ve orada tutunsun. Ama saldırılar yüzünden tüm köpek varlığını uyutmak ne akla, ne bilime, ne vicdana uyacak bir şey değil. Evet, saldırılar gerçekleşti, ne yazık ki kimsenin istemeyeceği olaylar gerçekleşti. Ama tüm yük masum canların üzerine atılamaz," dedi.

"Bu İşin Birçok Sorumlusu Var"

Sorumluların yerel yönetimler, yasanın yükümlülüklerini kontrol etmeyen merkezi yönetimler, veteriner hekimlerin uyarılarını dinlemeyen ve bakımevlerini kurmayanlar olduğunu belirten Toker, "Yavru köpekleri sokağa salan vatandaşlar bu işin sorumlusudur. Bu işin birçok sorumlusu var ama biz tüm suçu köpeklerin üstüne atarak onları uyutarak bu işten kurtulmayı düşünüyoruz," ifadelerini kullandı.

"Fatura Sadece Hayvanlara Kesiliyor"

Bu köpeklerin vahşi avlanmayı bilen yabani köpeklerden oluşan bir sürü olmadığını, toplumla binlerce yıldır iç içe olan köpeklerin devamı olduğunu belirten Toker, "Bunların beslenmesi gerekir. Beslenemediğinde agresyon gösterebilir. Ama hayvanların beslenme şansını ne kadar bıraktık? Biz hayvanlara yaşam alanı, beslenme alanı bırakmadık. Sistemli ve yasaya uygun hareket edersek biz bu sorundan kurtulabiliriz. Avrupa'da sokak hayvanları problemi yok. Neden yok? Çünkü onlar 1800'lü yıllarda çalışmalarına başladı. O yıllardan beri sistemli olarak bu çalışmalar yapıldığı için problem yok. Biz de sistemli olarak üzerimize düşeni yerine getirmiş olsaydık şu anda bu sıkıntıları yaşıyor olmayacaktık. Ama bizde nedense sorumluluğu yerine getirmeyen birçok kurum olmasına rağmen fatura sadece sokak hayvanlarına kesiliyor. Bu hayvanları bir şekilde sokağa salanlar da bizleriz," dedi.

"Onlarınki Can da Bizimki Değil Mi?"

Daha önce köpekler tarafından çocuklarına saldırılmış ve iki büyükbaş hayvanı parçalanmış Bilal Ustaömer, “Ben köyde yaşayan bir vatandaşım. Burada başıboş köpeklerle mücadele etmekten artık yorulduk. Çocuklarımızı her sabah okula korkarak gönderiyoruz. Yanında en az iki kişi yollamazsak içimiz rahat etmiyor. Daha önce de iki hayvanımı parçaladı bu hayvanlar. Hayvanseverlik adı altında bu hayvanların sokaklarda yaşamasını destekleyeni de anlamıyorum. Bu hayvanlarınki can da benim çocuklarımın, benim hayvanlarımınki can değil mi? Benim canım yandı, başkalarının canı yanmasın diye bu hayvanların uyutulmasını destekliyorum,” ifadelerini kullandı.

"Kızım Parka Çekinerek Geliyor"

Adapazarı’nda parkta oynarken kaydırağın altında yatan sokak köpeğinin saldırısına uğrayan ve kolundan ısırılan 5 yaşındaki Erva Dinç’in annesi Elem Dinç, “Hiçbir şekilde güvenlik alanı yok. Olayın yaşandığı gün burada en az 10 köpek vardı ve sürekli buradalar. Bizim sokaklarımızda da her yer köpek. Sokak köpeklerine karşı kesin ve güvenilir bir çözüm olması lazım. Çocuk parkı burası, çocukların oynayacağı bir yer. Artık benim kızım parka çekinerek geliyor, bazen hiç gelmek istemiyor,” ifadelerini kullandı. Saldırıya uğrayan minik Erva ise, “Beni annemin yanına giderken köpek ısırdı ve hızlı koşarak kendimi kurtardım. Bizim evimizin önündeki köpeğin kafasını sevdiğimde beni hiç ısırmıyor. Başka köpekleri bir daha sevmeyeceğim,” dedi.

Anketler Yüzde 80 Uyutulsun Diyor

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 4 sorudan oluşan bir sokak köpekleri anketi yaptı. Sokak köpekleri kamuoyu araştırması adıyla yapılan ankete, 2800 erkek, 2210 kadın olmak üzere toplam 5010 kişi katıldı. Yapılan ankete göre, vatandaşların yüzde 83,6'sı sokak köpeklerini bir problem olarak görüyor. Bununla birlikte, katılımcıların yüzde 80,4'ü sokak köpeklerinin uyutulmasını, yüzde 18,4'ü kısırlaştırılmasını ve yüzde 1,2'si ise aynen bırakılmasını istiyor.

Haber: Rabia Kaya- Osman Hakan Karslı

Editör: Haber Merkezi