The New York Times gazetesi, dünyanın kuzey yarısındaki birçok yerde termometreleri görülmedik seviyelere çıkaran sıcakları “İklim değişikliği dünyayı ısıttı, üç kıta sıcak dalgasının pençesinde” başlığıyla özetledi.

Sıcakların en çok etkilediği ülkeler İspanya, İtalya ve Yunanistan oldu. Uzmanlar sıcak dalgasının bu yıl boyunca sürmesinden endişeleniyor. Yakın zamanlı bir araştırmaya göre geçen yıl Avrupa genelinde 61 bin kişi sıcak nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Komşuda yangın ve sıcak alarmı

Yunanistan hükümeti soğutmalı ortak kullanım alanları, özel sektör personelinin uzaktan çalışması ve sıcakta çalışanların 12:00-17:00 arası mesai yapmaması gibi acil önlemleri devreye soktu. Beş bölgede yüksek yangın riski uyarısı yapıldı. Atina dışındaki çok sayıda yangında hasar gören evler ve arabalar da oldu. Başkentte yaz aylarında günde 15 bin kişinin ziyaret ettiği Akropolis cumadan beri günün en sıcak saatlerinde ziyarete kapalı. Kızılhaç personeli ücretsiz su dağıtmak üzere bölgeye gönderildi.

İtalya’da yetkililer bazı alanlara su püskürtmeli çadırlar kurdu. Geçen hafta ülkenin kuzeyinde açık havada tabela boyayan bir işçi hayatını kaybetmişti. Roma’da da salı günü sıcaklıklar 45 dereceye dayandı.
İtalya’nın Coldiretti adlı tarım örgütü çiftçilerin hayvanları soğutmak için fan ve yağmurlama sistemleri kullandığını ancak buna rağmen sıcak stresi yüzünden süt üretiminin yüzde 10 düştüğünü duyurdu.

ABD’de rekor haftası

Atlantik’in diğer yakasında da sıcaklar gündelik hayatı olumsuz etkiliyor. Arizona eyaletindeki Phoenix kentinde 19 gün üst üste sıcaklık 43 derecenin üzerine çıkarak 1974'te kırılan rekoru da geride bıraktı.
Arizona ve New Mexico çöllerine serinlik ve gök gürültülü fırtınalar getiren muson mevsimi de bu yıl normale göre gecikti. Ülkenin güneyindeki ortak şikayet sıcaklıkların sadece yüksek değil aynı zamanda kalıcı ve inatçı olması olması.

Ülke genelinde yaklaşık 100 milyon kişi sıcak alarmı altında. Michigan, New York ve Vermont dahil olmak üzere bazı kuzey eyaletlerinde de yer yer günlük sıcaklık rekorları kırıldı.

Asya da çok sıcak

Asya’da da durum çok farklı değil. Japonya’nın Kyoto kentindeki bir festivalde 8 ila 80 yaş arasındaki dokuz çocuk hastaneye kaldırıldı. Toyota kentinde ilk ve orta okulların açık hava etkinliklerini iptal edildi.
Çin de haziran sonundan beri kavruluyor. China Energy News adlı resmi kaynağa göre sıcaklar dolayısıyla santraller elektrik üretim rekoru kırdı.

Geçen pazar günü ülkenin kuzeydoğusundaki bir yerleşim yerinde termometrelerin 52 dereceyi göstermesiyle ülke tarihinin en yüksek sıcaklığı kayıtlara geçmiş oldu.

Güney ve Güneydoğu Asya’daki milyonlarca insan ise sıcağı yaz gelmeden çok önce yaşamaya başlamıştı. İrak’ın Basra Havalimanı’nda sıcaklık ve nem verilerine dayanarak hissedilen sıcaklığı ölçen ısı endeksi pazar günü 12:30’da tam 66 dereceyi buldu.

Yaz uzun sürecek

Financial Times’a konuşan Copernicus Climate Change Service Direktörü Carlo Buontempo iklim değişikliği nedeniyle sıcak hava dalgalarının daha yoğun hale gelmesini ve daha uzun sürmesini öngördüklerini aktardı. Buontempo Avrupa’nın güneyinde bu hafta sonuna kadar sıcaklıkların nispeten düşeceğini ancak ardından mevsim normallerinin çok üzerinde seyredeceğini söyledi.

ABD’li iklim araştırma kurumu Berkeley Earth’ün başındaki Dr. Robert Rohde, bu yılki rekor sıcaklıkları önceden tahmin eden bilim insanlarından. Rohde’ya göre bu rekorlar küresel ısınma ile El Nino adı verilen ve kuzey yarım küreyi ısıtan rutin hava olayının ortak sonucu. Ancak Financial Times’a konuyan Sussex Üniversitesi’nden Dr. Melissa Lazenby’e göre El Nino etkisinden söz etmek için henüz erken. Lazenby, El Nino’nun normalde aralık ve şubat ayları arasında zirvesini gördüğünü hatırlatarak “Bu yüzden tüm dünyada daha fazla aşırı hava olayı ve sıcak bekliyoruz” diyor. Akademisyene göre bu El Nino normalden farklı olarak zirvesinin eylül ya da ekim ayında görecek gibi. Yani normalden hem daha sıcak hem de daha uzun bir yaz bizi bekliyor.