Tunceli’de Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan kronik yara bakım birimi tarafından hastaların düzenli tedavileri yapılıyor. Birim sorumlusu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gülberk Uslu, kronik yara bakımı, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Kronik yaraların en az 4 ile 6 hafta süren ve normal yaraların iyileşmesinden daha gecikmiş iyileşmeye sahip yaralar olduğunu kaydeden Op. Dr. Gülberk Uslu, bunların diyabetik yaralar ile hareket edemeyen hastalardaki yatak yaraları olduğunu söyledi. Kronik yaraların nedenleri hakkında bilgi veren Dr. Uslu, “Kontrolsüz şeker hastalığı, yatağa bağımlılık, yeteri kadar modernizasyonun sağlanamaması, enfeksiyon ve damar hastalıkları en başta gelen temel nedenlerdendir. Kronik yaraların bakımında özellikle uygun bakım, uygun pansuman, enfeksiyonların durdurulması kritik rol oynar” dedi.
Kronik yara bakımının en önemli basamağının önlenmesi olduğunu ifade eden Op. Dr. Gülberk Uslu, “Özellikle sağlıklı beslenme, vitamin, elektrolit eksiklerinin giderilmesi, düzenli egzersiz, egzersiz yapamayan yatağa bağımlı hastaların da 2 saatte bir olmak üzere pozisyonunun değiştirilmesi kronik yaraları engelleyen en önemli basamaklardan biridir. Bunun yanında hijyen kesinlikle çok önemlidir. Kronik yaraların diğer alt basamağı diyabetik yaralardır. Özellikle diyabetik hastalarda ayaklarda yaralar sıklıkla görülmektedir. Uygun ayakkabı seçilmesi, ayak tırnaklarının uygun şekilde kesilmesi ve hijyen bu anlamda önem arz etmektedir. Yine kan şekeri kontrolü olmazsa olmazdır. Kan şekeri kontrolü sağlanamayan hastalarda diyabetik yaraların iyileşmesi beklenemez” diye konuştu.
Yaraların tedavisinin profesyonel sağlık personeli tarafından yapılmasının önemine vurgu yapan Dr. Uslu, “Kronik yara bakımında görev alabilecek hekimlerin branşları bellidir ve aynı zamanda eşlik eden hemşirelerin de sertifikalı özel eğitim geçmişleri mevcuttur” şeklinde konuştu.
İyileşmesi gecikmiş, yatağa bağımlı hastaları olan vatandaşların Pazartesi günleri poliklinik randevusu alabileceklerini söyleyen Dr. Uslu, ulaşım sağlanamayan durumlarda evde sağlık bakım hizmetleri üzerinden erişimin sağlanabileceğini belirtti.