İSTANBUL (AA) - Türk-Arap Derneği Başkanı Metin Turan, dünyaya seslerini duyurmak istediklerini belirterek, "Suriye'de tutukluların serbest bırakılması ve işkencenin önüne geçilmesi için Suriye rejimine baskı yapılmasını sağlamayı amaçlıyoruz." dedi.
Uluslararası Suriye Evi Derneği, Türk-Arap Derneği ve Suriyeli STK'lerin işbirliğiyle Taksim Camii Kültür ve Sanat Merkezi'nde, Suriye cezaevlerindeki tutuklular, kayıplar ve işkence mağdurları için etkinlik düzenlendi.
Etkinlik kapsamındaki konferansta konuşan Türk-Arap Derneği Başkanı Metin Turan, Suriye rejiminin Suriye halkına hapishanelerde yapmış olduğu işkenceyi Türkiye'de gündeme taşımak için bu etkinliği hayata geçirdiklerini söyledi.
Turan, Suriye'deki hapishanelerde kayıp ve tutuklulara da dikkati çekmek istediklerini belirterek, bu etkinliğin Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın birçok şehrinde eş zamanlı düzenlendiğini kaydetti.
Etkinliğin amacına vurgu yapan Turan, şöyle konuştu:
"Amacımız, dünyaya sesimizi duyurmak, Suriye'de tutukluların serbest bırakılması ve işkencenin önüne geçilmesi için Suriye rejimine baskı yapılmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Konuşmacılar, Suriye rejiminin hapishanelerinde yaşamış oldukları sıkıntıları ve işkenceleri dile getirdi. Acı dolu hatıralarını paylaştı. Bunun yanı sıra rejim karşıtı Suriyelilerin hapishanelerde gördüğü işkenceleri yansıtan bir fotoğraf sergisinin de açılışını yaptık. Bu sergide 60'a yakın eser yer alıyor."
- "Hala Suriye'de 300-400 bin insan işkence altında"
Uluslararası Suriye Evi Derneği Başkan Vekili Tambi Kasem de Suriye'deki tutukluların sesi olmak istediklerini belirterek, etkinlik çerçevesinde açılışı yapılan fotoğraf sergisinde yer alan eserlerde Suriye'deki hapishanelerde yaşanan işkencenin tüm açıklığıyla ortaya konulduğunu söyledi.
Uluslararası Suriye Evi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Esad Muhammed ise Suriye rejimi tarafından 2005'te tutuklandığını ve 2011'de serbest kaldığını anlatarak, şöyle konuştu:
"Bugün açılışını yaptığımız sergideki fotoğraflarda görülen işkencelere maruz kaldım. Esed'in halkına yaptığı işkenceyi unutturmamak, dünyaya duyurmak istiyoruz. 10 yıldır Türkiye'de yaşıyorum. Bu sergiyi Afrin, Azez, Bab, Cerablus ve İdlib'de de düzenledik. Sesimizi başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm insan hakları ile ilgili STK'lara duyurmak istiyoruz. Hala Suriye'de 300-400 bin insan işkence altında. Onları kurtarmak ve onlara ses olmak istiyoruz."
Etkinlikte, Suriyeli kozmonot Muhammed Faris de dualarla anıldı. Ayrıca Suriyeli kadınların el emeğiyle hazırladıkları ürünlerin yer aldığı sergi açıldı.