Sinop’ta ambulans sürüş güvenliği eğitimi programı düzenlendi. Eğitimlere 4’ü kadın olmak üzere 14 kursiyer katıldı.
Sinop’ta Ambulans Servisi Başhekimliğine bağlı 112 acil yardım istasyonlarında sürücülük hizmeti yapan ambulans ve acil bakım teknikerlerine, acil tıp teknisyeni ile şoförlere, güvenli sürüş teknikleri konusunda eğitim düzenlendi. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen programa uygun olarak kursiyerlere önce teorik eğitim verildi. Ardından uygulama sürüş parkurlarında kursiyerler öğrendiklerini pekiştirdiler. Personel, hastayı en zor koşullarda hızlı ve güvenli şekilde sağlık kuruluşuna ulaştırmak amacıyla ani manevra yaparak parkuru tamamlamaya çalıştı. Eğitimler, pratik ve teorik olmak üzere 4 gün sürdü.
112’de görev yapan paramedik ve ATT’lere verilen eğitimlerde, "ambulansların mekanik özellikleri, basit arizaların tanımlanması ve önlenmesi, araç güvenlik sistemlerinin kullanımı, ambulanslarda hız problemleri ve araç kontrolü, olağandışı yol ve hava şartlarında ambulans kullanabilme, kazadan kaçış, panik fren, takip mesafesi, güvenli sollama, ayna kullanımı ve derinlik algısının geliştirilmesi" gibi birçok konu uygulamalı gösterildi. Eğitimlerin sonunda başarılı kursiyerlere sertifika verildi.
Sinop İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Ferda Çalışkan, eğitimlerin çok verimli geçtiğini söyledi. Çalışkan, “İlimizde çalışan paramedik, ATT ve UMKE personeli olmak üzere toplamda arkadaşımıza burada 5 eğitmenle birlikte eğitim veriyoruz. 14 katılımcımızdan 4 tane bayan personelimiz var, bunların içerisinde. 5 tane de ulusal Medikal Kurtarma ekibine üye olan arkadaşlarımız var. İlk gün eğitimimizde teorik bir eğitimimiz oluyor. Sonraki 3 gün boyunca sahada bizzat ambulans kullanarak dar alanlardan araç geçişi, dar alanlara araç parkı, kısa mesafeden trafik kurallarına ve hız kurallarına riayet edecek şekilde güvenli bir sürüş testi ve hastalarımızın hastaneye acil tıbbi müdahale yapılır halde transferinin sağlanması gibi kursiyerlerimize eğitim veriyoruz. Aynı zamanda acil vakalara ekibimizin güvenli bir şekilde ulaşmasını amaçlıyoruz” dedi.
Eğitimlerin zorlu, aynı zamanda eğlenceli geçtiğini ifade eden kursiyerler de “Burada biraz daha pratik kazanıyoruz. Biraz daha tecrübe kazanıyoruz. Bir gün yollara çıktığımızda burada aldığımız eğitimlerin katkısını göreceğiz. Bizim amacımız hız değil, hastamızın ve hasta yakınlarımızın güvenliğini, güvenli sürüş eğitimiyle pekiştirerek daha güvenli nakillerini, sevklerini sağlamak. Parkurlarımız zorlu. Fakat ambulansın sınırlarını hissedebileceğimiz parkurlar. Çünkü bu hayat her zaman karşımıza çıkmasa bile nadir zamanda bile dar sokaklara gireceğiz, hız yapmamız gerektiren durumlar olacak. Yoğun trafiklerde araçların arasından dar bir şekilde geçmemizi gerektiren durumlar olacak. Bu durumları göz önüne alınarak yapılmış güzel bir parkur sitemi var" diye konuştular.