SEAH’ta farklı bir sistem var. Polikliniklerdeki hekimlerin oda sekreteri yok. Bunun yerine, her branşın salonunda ortak sekreterler var. Buna karşılık, diğer hastanelerde örneğin, Yenikent Devlet Hastanesi başta olmak üzere, tüm ilçe hastanelerinde poliklinik yapan hekimlerin oda sekreterleri var. Sekretersiz hekimlerle, sekreteri olan hekimlerin çalışma ve verim durumunu merak ettim ve bazı hekimlerle bunu konuşma gereği hissettim. Öyle ya, sekretersiz hekim daha iyi çalışma temposu yakalayabiliyordur, daha verimli olabiliyordur. Veya tam tersi bir durum söz konusudur. Bunu öğrenmenin yolu da, elbette, hekimlerle görüşmekten geçiyor.

**

Önce, poliklinik yaptıkları odada bir sekreterle çalışan birkaç hekimle konuştum. Bu hekimler, sekreterleri içtin, ‘Onlar bizim elimiz, ayağımız’ diyor. İşin özeti bu yani.. Anlattıklarına göre, odalarında sekreter olması, onların iş verimini, hastaya ayırdıkları zamanı fazlalaştırıyor. Ve bu hekimlerin, sekreterli sistemle ilgili ortak cümlesi şu, ‘…Onlar olmasa, poliklinik sayısı azalır, verimimiz ciddi derecede düşer…’  Sekreterli hekimlerin, sekreter memnuniyetini, ‘Onlarsız olmaz’ özetiyle anlatıyorsa, o zaman ‘Sekretersiz hekimler ne yapıyor?’ merakım daha da büyüdü. Sekreterli hekimlerle görüşmemi takip eden iki günde SEAH’ta görevli yaklaşık yedi-sekiz hekimle bu konuyu görüştüm..

**

İşte anlattıklarının satır başları;

-Hasta gelince, bilgilerini bilgisayardan kontrol etmek zorundayız. Dakikalarımızı alıyor. Bir yandan bilgisayarı tararken, bir yandan da hastayla konuşuyoruz. Yani, kendimizi yüzde yüz hastaya veremiyoruz. Sekreterimiz olsa, biz hastayla ilgilenirken, sekreter olsa, bilgisayardan bilgileri açar, ben daha az zaman harcar, hastaya daha fazla vakit ayırırım.

**

-Hastaları kapı üzerinde yanan isim sırasına göre alıyoruz. Buna rağmen, her hangi bir evrak imzalatmak için, bir şey sormak için insanlar sürekli odaya giriyor. Odadaki hastayla mı ilgileneceğiz, bu insanların sorularına cevap mı vereceğiz. Sekreter olsa, imza işi olanları bekletir, belli sayıya gelince hepsini içeri alır ve iki dakikada sorun çözülür.

-Odamızda sekreter olmadığı için, düşünün sekreterin yapması gereken bütün işleri, hekim yapmak zorunda kalıyor. Bir hastayı muayene ederken, içeri giren bir başka hasta veya hasta yakınına dönüp laf anlatmaya çalışıyorsunuz. Veriminiz düşüyor. Bir hasta ile belki 5 dakika ilgileniyorsunuz ama sekreterin yaptığı işleri de yaptığımız için 5 dakikalık sürenin ancak 2 dakikasını direkt hastaya ayırabiliyorsunuz.

**

-Sistem yanlış. Salondaki sekreterler polikliniklerde görev almalı. Yetmiyorsa, yeni sekreterler alınmalı. Çalışıyoruz ama elimiz kolumuz bağlı çalışıyoruz. Sekretersiz sistemden bıkmış, istifası cebinde olan hekim arkadaşlarımız var. Zaten, özel hastanelerden teklif almayan hekim yok gibi. Sekreter konusunu çözmek çok mu zor?

**

-Resmen ıstırap çekiyoruz. Biz hastayla mı ilgileneceğiz, yoksa odada sekreter tarafından çözülmesi gereken sorunlarla mı ilgileneceğiz? Ne kadar uğraşırsak uğraşalım, polikliniklerin büyük kısmanda, sekreter eksikliği nedeniyle hastaya gerekli zaman ayrılmıyor, ayıramıyoruz.

**

-Bu konuda çok doluyuz. Birkaç kez durumu idareye bildirip, bu sistemin değiştirilmesini, poliklinik odalarında sekreterli sisteme geçilmesini istedi ama bir şey değişmedi. Eğer, daha iyi verim, daha iyi sonuç alınmak isteniyorsa polikliniklerin sekreterli olması şart..

**

Amaç, hastanenin daha verimli olmasıysa, bence Genel Sekreter Hasan Sağlam, SEAH hekimleriyle bir araya gelip bu sorunu masaya yatırmalı.

12 Nisan 2016