Gündem maddelerinin değerlendirildiği toplantıda 27. Meslek Komitesi (Unlu Mamuller, Et ve Süt Ürünleri) tarafından sunulan Ekmek Azami Fiyat Tarifesi Teklifi maddesi görüşüldü.
Madde hakkında açıklamada bulunan Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ergin BALCI, son dönemlerde işçilik, enerji, hammadde ve akaryakıt maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle üye firmalardan bu konuda talep dilekçesi aldıkları ve komite olarak yapmış oldukları araştırma neticesinde ekmek tarifesinin 200 gr. 10 TL, 400 gr. 20 TL, 1050 gr. ise 50 TL olarak satılmasının uygun görüldüğünü belirtti. Meclis Üyesi Balcı ülkedeki enflasyon gerçeği göz önüne alınarak bu tarifenin hazırlandığına dikkat çekti ve dar gelirli vatandaşlar için halk ekmek ve askıda ekmek uygulamalarının devam ettiğini belirtti. Tarife teklifleri meclis üyelerinin oylarına sunularak valiliğe gönderilmek üzere kabul edildi.
Toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde Söz Alan;
22. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yan Sanayi) Meclis Üyesi Yiğit ATEŞ, komite olarak nitelikli istihdam ve mesleki eğitime yönelik çalışma yaptıkları bilgisini vererek meclis üyelerine mesleki eğitim ve nitelikli istihdam ihtiyacının karşılanmasına yönelik bir sunum gerçekleştirdi.
Türkiye’de ve dünyada örnek teşkil eden ve uygulamalar konusunda detaylı bilgi veren Meclis Üyesi Ateş sunumda özetle şunları dile getirdi: “Komite olarak bu sunumu hazırlarken 2022 Türkiye-OECD çalıştayının raporlarından, İSO çalışmalarından ve TOBB’UN Mesleki Eğitim Kurulu’ndan destek aldık. 1999 yılı mesleki eğitimde katsayı uygulaması başladı. Bu nedenle mesleki eğitim başarılı öğrencilerin tercih etmediği başarısızların gittiği devamsızlıkların çoğaldığı bir duruma geldi. Mesleki eğitim eskiden devlet arzıyla yönetiliyordu şimdi özel sektörün himayesine girmeye başladı. SATSO’muzun da çok güzel uygulaması var, ülkede sadece 11 adet bulunan biri de Odamız himayesinde. Bunun örnekleri devam edecek; 81 ilde 128 meslek lisesi TOBB’a devredildi. Bizim komite olarak meslek liselerinin kötü algısının bitirilmesi, sosyokültürel gelişim, iş olanaklarının artırılması, ihtisas meslek liseleri ve MYO’lara girmede öncelik gibi 22 adet çözüm önerimiz var. Bu konuya da ağırlık verecek çalışmalarımızı şekillendireceğiz” dedi.
17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Mehmet ÇATALBAŞ, “1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na geçici bir madde eklendi. MERSİS sistemine bilgi girilmesi gerekiyor. Benim de başkanlığını yaptığım Karasu Küçük Sanayi Sitesi Koop. gibi çok eski koop. var ve üyelerimizin bilgileri var. Ancak bu MERSİS sistemi birçok bilgiyi istiyor. Bunu da halledemeyen ve hata ile karşılaşan kooperatifler var ve ek süre verilmesini istiyoruz. Karasu sanayi sitemizin cami ve imar problemleri vardı. Gerekli yerlere gönderdik, yakından takip ettik ama sonuç alamadık. Sanayinin imarı iptal oldu. Kooperatifimize ait 147 dönüm arazimizin 60 dönümü sanayi sitesi olarak kullanılıyor, kullanımda olmayan kalan yerler alınsın 60 dönümün imarı dursun dedik ancak yine reddedildi. Davaya gittik, davalar devam ediyor. Mahkeme bana celp gönderdi. Dava konusu iptal edildi. İstanbul Üniversitesi’nden bilir kişiler geldi. Yerinde incelediler ama ilgili belediye bu raporlara da itiraz etti.” dedi.
31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Necmettin KIRIK, “Yiğit Bey’in açıklamalarından memnun olduk. Bizler komite olarak odamız yönetimi ile birlikte bir bilişim meslek lisesi hayata geçirmek istedik. Adapazarı ilçe sınırları içinde okul tahsis edildi. Karar çıktı ve merkezde bulunan bilişim bölümleri kapatılacak bizim açtığımız lisede toplanacak, bu okulun önemi artacak dendi ancak olmadı. Bizler İSO’nun 2022’de hayata geçirdiği okulu 2018’de ortaya attık. Bizler Oda olarak birçok oda ve kuruluşun şu anda düşündüğü şeyi çok önceden sürecini başlattık. Süreç maalesef hızlı gitmiyor ya da bizim düşündüklerimizi yaptırmıyor. Bilişim okuyan gençlerin %95’i bilişimle ilgili bir iş yapmıyor maalesef.
Sektör olarak kredi kartı faizleri ve taksit sınırlandırılması bizleri zorluyor. Vatandaş ihtiyacı olduğu ürünlere ulaşamıyor. Belediye başkanlarının seçim öncesi bilişime yönelik vaatlerinin takipçisi olacağız. Başka bir konu: stajyer ödemeleri geliyor ancak kime geldiği belli değil açıklama yazmıyor. Bu konuda desteklerin de artması gerekiyor. Bilişim sektörü çok önemli bir sektör ve teşvik ve hibelerin artması gerekiyor” dedi.
29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan TAÇYILDIZ, “Televizyonda özel okulların öğretmen maaşlarının yarısına destek verildiği söyleniyor ancak yanlıştır. Bence vergi ve sigorta kesintileri olmadan çalışanlara brüt ücreti verilsin kendileri ödesin ki devletin vergisel anlamda kesintilerine yönelik tepkiler çoğalacaktır. 30 bin TL veren bir işverenin maliyeti 50.288 TL oluyor. Eğitimde yapılan bir hatanın bugün sonuçlarını çekiyoruz. 1988 yılında taşımalı sistem hayata geçirildi ve 1991 yılında MEB bunu daha da benimsedi yatırımları yapmadan taşımalı sistem kullanıldı. Ancak yolun uzunluğu ve zahmeti vardı, bu nedenle taşımalı sistemden rahatsız olan ekonomik durumu iyi aileler merkezlere taşındı. Bu sefer köyler boşaldı, hayvancılık ve tarım bitti ki bunun sonuçlarını bugün çekiyoruz. Bugün de yapılacak bir hatanın sonuçlarını torunlarımız çekecek. Köye geri dönüş başlamalıdır. Nitelikli istihdamın bulunmamasındaki en önemli sebep sosyal yardımlardır. İŞKUR bir vatandaşa 3 kere iş buluyor 4. kez bulmuyor ve yeşil kartı iptal ediliyor. Ancak bu iptal etme kuralı da maalesef uygulanmıyor.
Yiğit Bey’in dediği gibi yıllar önce meslek liselerine akıllı çocuklar gidiyordu. Meslek liseleri en donanımlı ve pahalıya mâl olan liselerdir. Orada pahalıya öğrenci yetiştirip sonra başka meslek yapabilirsin denilemez bize göre.” dedi.
7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) Meclis Üyesi Adem BİLGEN, “Komite olarak biz de nitelikli istihdama yönelik girişimler yapıyoruz. Bizler sesimizi bu konuda gür çıkardıkça elbet başarılı olacağız. Meslek liselerindeki öğrencilerin yönlendirilmemesi konusunda öğrencilerin ailelerinin de yönlendirilmesi gerekiyor. Ailelerin öğrencileri yönlendirmemesi gerekiyor. Kolunda altın bilezik olan herkes kazanır ancak maalesef gençlerimiz kolay para kazanmaya çalışıyor. Tesisatçılar Çarşısı Projesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor ve hayata geçirmeye çalışıyoruz. Komite olarak içimizdeki beraberliği artırmak amacıyla sektörel bir futbol turnuvası gerçekleştireceğiz.” dedi.
34. Meslek Komitesi (Müteahhitlik Faaliyetleri) Meclis Üyesi Enes ZENGİN, “İlimizin en büyük sıkıntılarından biri olan kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel otopark yasasıdır. Bu devam ettiği sürece yerinde dönüşüm uygulanamaz. Adapazarı’nda yerinde dönüşüm yapacağımız zaman 120 metrekare dairelere daire başı 250 bin TL otopark ücreti ödenmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüme girecek binalara yönelik otopark yasası kalkarsa ilerleyebiliriz. Bizim de sektör olarak personel sıkıntımız var. Çalışanlarımız 40-45 yaş aralığında. Yakın zamanda çimentoya %30 zam geldi ve beton santralleri de zam yaptı. Şimdi çimento zammı geri alındı ve beton santrallerine gelen zam geri alınacak mı? İlimizde 6 tane beton laboratuvarı var ve bunlar çok yetersiz. Sayısının artırılması gerekiyor.” dedi.
4. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet BAYRAK, “1 kilo et ve 1 kilo peynir aynı fiyata geldiğinde bu kürsülerden uyarmıştık. Kasım 2022’de kesim fiyatı 102 TL iken şimdi 380 TL. Problemin kaynağını yok edemeyen yöneticiler var. Pandemiden bu yana süt fiyatlarının sürekli baskı altında tutuldu ve dişi hayvanlar kesildi, dişi hayvan popülasyonu %40 azaldı. Enflasyon var döviz artıyor, yetiştirme fiyatları arttı. Üretimi çözmediğimiz sürece fiyat artışları devam edecek. Ülkede besi çiftlikleri hayvan bulamadığı için kapasitesinin altında üretim yapıyor. Hep ithal ediliyor yabancılar kazanıyor, yerli üreticiye destek verilmiyor. Ben önceden sene sonu için 380 TL demiştim şimdiden bu fiyatı buldu artık yıl sonunda fal bakacağız. Nitelikli personel de bulunamıyor, sektörümüzde çalışmıyorlar. Yabancı işçileri tarım ve inşaat sektöründen kaldırırsak sistem çökecek maalesef.” dedi.
12. Meslek Komitesi (Kitap, Kırtasiye, Basım, Reklam, Medya ve Yayın Kuruluşları) Meclis Üyesi Zafer BEKDEMİR, “Komite üyelerimizi ziyaretlerimizde bir üyemiz ekonomik olarak hiçbir şekilde sorunu olmadığını belirtti ve konuyu açtığımızda bizim sektörümüz haricinde birçok sektörde de al-sat olarak faaliyet yürüttüğünü belirtti. Evet para kazanmak çok kolay ancak fark yaratmak, devamlılık arz etmek zordur. Gençlerimize bunları aşılamak gerekiyor. Bizim sektörümüz geleceği açık firmalar ile dolu. Bazen de ters etkiler oluyor. Bizim mesleğimizde vefa borcu hissedeceğimiz birçok arkadaşımız var. Önceki yıllarda basılı evrakların zorunlu haller dışında şehir içinde işletmelerde bastırmak zorunluydu ancak günümüzde uygulanmıyor. Bu nedenle mümkün olduğunca alışverişimizi ve ticaretimizi şehir içinden yapmaya özen gösterelim.” dedi.
Toplantının Dilek ve Temenniler bölümünde söz alan;
31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Necmettin KIRIK, “Ben meslek lisesi mezunuyum ve meslek liselerinin önemini biliyorum. Meslek liseleriyle ilgili sorun yeni değil. Son zamanlarda her yere imam hatip açmayı ben de doğru bulmuyorum ancak meslek liseleriyle ilgili sorun, 1999 öncesi katsayı uygulamasının çıkması ile başlıyor. İki komşu ilimiz Kocaeli ve Düzce’ye baktığımızda E-5 bandında yan yollar çok düzgün uygulanmış ancak bizde neredeyse hiç yan yol yok. Şimdi Pekşenler tarafına bir viyadük yapıldı ve yan yollar da verimli olursa çok rahat şekilde Hendek-Akyazı ve devamına gideceğiz, trafiği rahatlatacaktır.” dedi.
17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Adnan BORAZANCIOĞLU, üniversite-iş dünyası iş birliğine örnek bir başarı hikayesini meclis üyeleri ile paylaştı. Borazancıoğlu Türkiye’de AACSB akreditasyonuna sahip iki üniversiteden birinin Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi olduğuna vurgu yaparak akreditasyon programını tanıttı. SATSO’nun 2016 yılından bu yana fakülte danışma kurulunda yer aldığını ve bu sürece katkı sunduğunu belirtti. İhracat yapan firmaların belgelerinde sayman olarak şehirdeki belediyelerden birini göstermesi durumunda gelirler payının o belediyelere gönderildiği bilgisini de paylaştı. İhracatçı firmalara duyurulması gerektiğini ifade etti.
17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Mehmet ÇATALBAŞ, “Kahverengi yeşil kokarca meyve-sebzenin, ceviz-fındığın baş belası oldu. Doğu Karadeniz’de ciddi şekilde yayılım gösterdi ve ilimizde de görülüyor. Karasu’da MEB’e tahsisli 12 dönüm arazi var. TOBB’un bu arazide yeni bir meslek lisesi yapılması konusunda girişimleri olabilir, bu önerimi buradan dile getiriyorum. Karasu demiryolu, Kibar Holding arazisi ve yatırımı ile BMC arazileriyle ilgili son durum ne olacak merak ediliyor. Açıklanan yeni mevzuata göre küçük sanayi siteleri kalktı ve yeni adı karma sanayiler oldu yani statüsü yükseldi.
4. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet BAYRAK, “Deprem gerçeğini unutmuyoruz. 1939 Erzincan depreminden sonra Kuzey Anadolu Fay Hattında sürekli depremler oldu. İlimizde de 7’den büyük deprem olma ihtimali çok arttı. Bu Tokat depreminden sonra bir deprem yaşamamız olasılığı %90’ın üzerinde ve çok az zaman kaldı. 3-4 sene içerisinde Sakarya büyük bir depremle karşı karşıya kalacak. Sakarya’da makro ölçekli kentsel dönüşüm yapılmalıdır.” dedi.
31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Behlül BAYRAK, “Kentsel dönüşüme yönelik görüşler çok önemli. Bu konular kısa sürede kamuoyunun hoşuna gidecek şekilde ele alınıyor. Bu dönüşüm sürecinde ticaret yapan işletmeler ne olacak? Bu konuyu hızlı bir şekilde Türkiye gündemine sokmamız lazım. İçerideki ticaret erbaplarının dükkanlara yaptıkları yatırımlardan sonra mağduriyet yaşamaması da gerekiyor. Karot alınıyor 3 ay içinde boşalt deniyor. Sapanca çok sık gündeme geliyor. Sapanca bir turizm değişikliği yaşadı son 5 yılda. Bungalovlar ile ilgili önemli bir dernek var ve iyi işler yapıyor. Ancak düşünmek lazım: Sapanca nasıl bir yol izleyecek. Gelişigüzel mi yoksa alıcının satıcının memnun olduğu bir sistem mi olacak? Bizler bir toplantı organize ederek bunu konuşacağız. Sakarya’nın her güzelliğinden yararlanabileceğimiz bir şehir olmasını istiyoruz.” dedi
7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) Meclis Üyesi Adem BİLGEN, “Herkes kentsel dönüşüm ve deprem ile ilgili kaygılarını dile getirdi. Ben de aynı fikirdeyim. Sakarya’mız deprem bölgesi ve otopark yönetmeliği de depreme hazırlık için değiştirilebilir. SATSO olarak bir komisyon kurulabilir ve deprem bölgesindeki şehirlere giderek oradaki TSO’lar ile görüşülüp neler yapıldı, neler değişti konusunda çalışıp raporlaştırabiliriz.” dedi.
SATSO Ocak Ayı Meclis Toplantısı dilek ve temenniler gündem maddesinin ardından sona erdi.