Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da gerçekleşen çalıştay Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın öncülüğünde, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, SATSO Meclis Üyeleri, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Elvan Bilgehan Dikici ile TOBB Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Semih Çiftçi’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Çalıştayın konukları Bosna-Hersek Ekonomi Bakanı ve Saraybosna Büyükelçiliği Müşavirleri oldu.

Çalıştayın ilk bölümüne Bosna-Hersek Zenica-Doboj Kantonu Ekonomi Bakanı Samir Sibonjic, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliği Hazine ve Maliye Müşaviri Akif Akşam, Ticaret Müşaviri Atalay Aydoğdu ve Tarım Müşaviri Hakan Eryılmaz konuk edildi.

Gerçekleşen konuşmalarda Büyükelçilik Müşavirleri tarafından Sakarya ve Bosna Hersek arasındaki ticari iş birliğine yönelik sunumlar gerçekleştirildi. Yatırım avantajları, öne çıkan sektörler, ihracat ve ithalat fırsatları, teşvik ve destekler ile B2B fırsatları ve Büyükelçilik çalışmaları hakkında bilgiler paylaşıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliği Hazine ve Maliye Müşaviri Akif Akşam, “Bosna-Hersek’te Osmanlı kültürü çok yaygın. Bu programın Bosna-Hersek ve Sakarya arasında önemli bir ticari iş birliğinin doğmasına vesile olmasını ümit ediyoruz. Her iki ülkenin birbirine avantaj sağlayacak ortamları ve potansiyeli var. Burası yatırımcılar için cazip bir fırsatlar sunuyor. İki ülke arasındaki kardeşlik bağları da bunun sağlam zemini olacaktır.” Diyerek ülkenin ekonomik verileri, Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler, yatırım fırsatları ve mali işbirliği ile ilgili bilgi verdi.

Ticaret Müşaviri Atalay Aydoğdu, “Türkiye ile Bosna Hersek arasında serbest ticaret anlaşması var. Bu anlaşma Türkiye’nin bir ülke ile imzaladığı en geniş kapsamlı ticaret anlaşmasıdır. Ne ihraç ederseniz edin gümrük vergisi yok. Bosna’da Euro ve KM 1.96 ile endekslidir. Bu nedenle ciddi iniş çıkışlar olmaz ve belirli bir istikrar büyüme oranı gösterir. Yatırım yapmadan önce siyasi tedirginliklerini belirten firmalarımıza rahat olmalarını söylüyoruz. Büyükelçilik olarak diplomatik ilişkilerimiz çok güçlü.” diyerek Bosna- Hersek pazarının dinamikleri, iş yapma fırsatları, teşvikler, tedarik zinciri ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Tarım Müşaviri Hakan Eryılmaz, “Bosna-Hersek birçok tarımsal ürünü ihraç ediyor ancak üretim yeterli değil. 2.3 milyar dolarlık ithalat karşılığında 568 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Yerel alanlar bu anlamda gelişme potansiyeli barındırıyor.” dedi.

Bakan Sibonjic: “Bizler Kardeş Ülkeyiz”

Ardından kürsüye gelen Bakan Sibonjic, Türkiye’ye yabancı olmadığını belirterek Ankara’da Türkçe, İstanbul’da da tıp bölümünü bitirip ardından işletme eğitimi aldığını, Türkiye ve Bosna-Hersek’in dosttan öte kardeş ülke olduğuna dikkat çekti ve şunları dile getirdi: “Bizler dosttan ziyade kardeş ülkeyiz. Kardeşliğimiz önemli bir pozisyonda ve giderek daha da perçinleniyor. Bosna-Hersek sadece Bosna-Hersek değil Osmanlı’nın son kalelerinden de biriydi. Bu anlamda kültürel olarak birbirimize de bağlıyız. 

“Burayı Bir Üs Olarak Kullanmalısınız”

Burada hepimiz bir iş insanıyız. Ancak son yıllarda öngörülemez gelişmeler oldu. Eskiden 10 yılı hesaplayıp planlarken artık önümüzdeki yıl ne olacak diye hesaplıyoruz. Bosna-Hersek’in ihracatında düşüş var. İhracata yönelik belirli engeller var ancak ihracat yapmak için birçok avantajı da var. Sizler Türk iş dünyası olarak burayı bir üs olarak kullanmalısınız. Bosna-Hersek’i üs olarak kullanıp Avrupa’ya daha rahat ve kolayca ihracat yapabilirsiniz. iki ülke arasında her anlamda iş birliğini geliştirmek için Büyükelçiliğin de çok büyük katkısı var.

Ülkemiz şu anda iş yapmak ve yatırım için çok avantajlı. Avrupa’nın birçok ülkesinde ve Türkiye’de %25’i bulan gelir vergisi bizde %10. Ayrıca da karşılıklı serbest ticaret anlaşmamız var ve Türkiye’de vergi öderseniz Bosna’da alınmaz, Bosna’da öderseniz Türkiye’de alınmaz. İkili iş birliklerini artırmak en temel amacımızdır. İşlerinizi her zaman kolaylaştırmak istiyoruz. Bizim bu iş birliğini artırma yolunda asla durmaya niyetimiz yok. İki ülke arasında kısa vadede 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi var. Sizleri her zaman bekleriz, kapımız hep açık.” dedi.

Konuşmaların sonunda günün anlamına yönelik SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Meclis Başkanı Erdem Ercan tarafından plaket takdiminde bulunuldu.

Saraybosna’da geniş bir katılımla düzenlenen geleneksel iş planı çalıştayı, Sakarya şehir kimliği ve altyapı, sosyal, kültürel ve kentsel kalkınma, sanayi sektörü, tarım ve hayvancılık sektörü, turizm sektörü, hizmetler ve ticaret sektörü, e-ticaret ve e-ihracat, eğitim, istihdam ve mesleki gelişim olmak üzere 7 temel başlıkta toplam 9 masada fikir alışverişi gerçekleştirildi.

İki oturumda bir gün boyunca devam eden, katılımcı yönetim ve ortak akıl ile sorunların çözümünün amaçlandığı iş planı çalıştayında SATSO Meclis üyeleri tarafından masalarda belirlenen sorunlara yönelik çözüm önerileri istişare edildi, söz konusu çözüm önerilerinin önündeki engeller ve çözüm ortaklarının belirlenmesine yönelik de fikir çalışmaları yapıldı.

Başkan Altuğ: “Kurumsallığın Sakarya’daki en başarılı örneğiyiz”

Çalıştayın ikinci oturumunda konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları dile getirdi:

“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak; kurumsallaşmaya önem veren, Sakarya’nın sosyal ve kültürel hayatına da katkıda bulunan ve kendisini sürekli yenileyen bir kurumuz. Ticaret ve sanayi kadar, şehrin ruhuna, kimliğine dokunan, şehrin hafızasını güncelleyen, yeniliği ve yenilenmeyi gündeminin temel maddesi hâline getiren bir bakış açısıyla çalışıyoruz. Odamız her geçen gün birikimini artırarak kendi dinamiklerini yeniden keşfederek, şehrin geleceğini inşa etme noktasında payına düşen sorumlulukla hizmet ediyor.

Biz kurumsallığın Sakarya’daki en başarılı örneğiyiz. Bununla gurur duymalıyız. Tüm süreçleriyle “yaşayan bir kurumuz”. Sadece bugünkü ihtiyaçlara cevap vermekle kalmıyor, gelecekteki olası değişikliklere karşı da esnek bir strateji geliştirip üyelerimiz başta olmak üzere şehrin tamamı ile iletişimi sürekli kılıyoruz. Kendini tekrar eden değil, sürekli yenileyen, hedeflerini her geçen gün büyüten bir anlayışa sahibiz. Yıllara göre değişimimiz, şehirdeki marka konumumuz bunun kanıtıdır. Bu başarı hepimizindir.

“Çalıştaydan çıkacak sonuçlar, Sakarya’nın geleceği için bir değer taşıyor”

Vizyonumuzdaki temel hedeflere ulaşmak adına, bir pergelin iki ayağı gibi hareket ediyoruz; bir ayağımız şehrin kimliği, hafızası ve geleceğini öteki ayağımız ise dünyadaki yeni gelişmeleri, dinamikleri temsil ediyor. Çünkü şehirler değişimi yönetmek, planlı hareket etmek, gerektiğinde de değişen koşullara göre planlarını güncellemek zorundadırlar. Değişen, gelişen, teknolojiyi yönetenlerin öne geçtiği bir dünyada bu anlayış bizi ileriye götürür.

Diğer taraftan baktığımızda ise hayaller sınırsız ve soyut, hedefler gerçekçi ve somuttur. İkisi arasındaki temel fark ise eylemdir. Planlar eylemle tamamlanır.  Bizler bu şehre karşı sorumluluğunu bilen iş insanlarıyız. Her birimiz biliyoruz ki, ekonomik başarı tesadüflere değil, planlı ve stratejik çalışmalara dayanır. İş dünyasının karşılaştığı zorlukları, şehrimizin ihtiyaçlarını ve üyelerimizin beklentilerini dikkate alarak oluşturacağımız bu iş planı, geleceğe atacağımız adımların sağlam temeller üzerinde yükselmesini sağlayacak.

Stratejik plan, yalnızca bugünün değil, yarının da ihtiyaçlarını gözetir. Bu çalıştayda ortaya çıkacak yol haritası, hem kısa vadeli çözümler hem de uzun vadeli vizyonumuzu oluşturacaktır. Bu yüzden buradan çıkacak sonuçlar, sadece SATSO’nun değil, Sakarya’nın geleceği için de bir değer taşıyor.

Bakış Açısı

Bu yüzden inanıyorum ki; her yıl yaptığımız gibi bugün de buradaki beraberlik, tecrübe paylaşımı ve fikir alışverişi üyelerimizin ve Sakarya’nın vizyonuna katkı sunacaktır. Geçtiğimiz yılki stratejik plan çalıştayından bu yana da çalıştayımızdan çıkan sonuçlar paralelinde faaliyetlerimize de ağırlık verdik. Özellikle sınai üretimin artırılması konusunda küçük sanayi siteleri, yeni ticaret alanları konusunda çalışmalar yürütüyoruz.

Şu bir gerçek ki; bu şehirde hem zirai hem sınai üretimin yerine koyabileceğimiz başka argümanlar yok. Bu güçlü yönlerimizi beslemeliyiz. Üretimi kontrollü bir şekilde artırdığımız takdirde sadece sanayi, ticaret ve tarım alanlarında değil; eğitimden kültüre, sosyal yaşamdan istihdama, şehir kimliğinden, nüfusun niteliğine kadar pek çok alanda ve tüm sektörlerde dönüşümü sağlarız. Şehrin dönüşümü bu bakış açısından geçiyor.

Bugün yapacağımız çalıştayın sonuçlarına yönelik bir yıllık çalışma takvimimizi oluşturup üyelerimiz ve şehrimiz adına elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Çalışmalarımızın verimli ve ufuk açıcı olmasını diliyorum. Katılımınız ve katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim.” dedi.

“Sonuçlar hem şehrimize hem de iş dünyamıza önemli katkılar”

SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan ise yaptığı değerlendirmede SATSO’nun en değerli hazinesinin sektörleri ve şehri için sorumluluk bilinciyle hareket edip akıl birliğine inanan, bu çatı altında hizmet eden üyeleri olduğunu belirterek her yıl gerçekleştirilen iş planı çalıştayının bu anlamda çok önemli olduğunu dile getirdi. Meclis Başkanı Ercan; “Burada, şehrimizin ve üyelerimizin ihtiyaçlarına yönelik konuları masaya yatırarak, çözüm önerileri geliştireceğiz. Bu çalıştay, Sakarya'nın geleceği için stratejik adımlar atmamız adına büyük bir fırsat. Elde edeceğimiz sonuçlar hem şehrimize hem de iş dünyamıza önemli katkılar sağlayacak.” diyerek Çalıştayın sonuçlarının 2025 çalışmalarına yol göstereceğini, kazananın her zaman Sakarya olacağına vurgu yaptı.

SATSO 2025 İş Planı Çalıştayı toplam 9 masada 7 konu başlığında görüşülen konuların ardından konu başlıkları ile ilgili yapılan değerlendirmeler, belirlenen konular, çözüm önerileri ve karşılaşılabilecek riskler-engeller meclis üyeleri tarafından kürsüden sunuldu.

3 Bosna 20241011 84 Bosna 20241011 105 Bosna 20241011 126 Bosna 20241011 158 Bosna 20241011 1813 Bosna 20241011 2714 Bosna 20241011 3016 Bosna 20241011 3318 Bosna 20241011 4020 Bosna 20241011 5422 Bosna 20241011 6323 Bosna 20241011 6537 Bosna 20241011 171

Editör: Haber Merkezi