Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, yağmur sularını en hızlı şekilde tahliye eden altyapı hatlarındaki temizlik faaliyetlerine devam ediyor. Çalışma kapsamında mazgalların periyodik bakımını yaparak atık su, yağmur suyu hatları, kutu menfezleri ve kum tutucuları temizleyen ekipler, kayıp muayene bacalarını da bularak yol kotu seviyesine getiriyor.

Sağanak yağışların meydana geldiği dönemlerde yağmur sularının tahliyesi, her açıdan büyük önem taşıyor. Yaşanabilecek sel ve su baskınlarının can ve mal kaybına sebebiyet vermemesi için işi sıkı tutan Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürlüğü, Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy ilçelerindeki çalışmalarını 7/24 sürdürüyor.

Tıkalı kanal bırakılmıyor

Nisan ayı itibariyle atık su ve yağmur suyu hat temizliklerini artıran Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı ekipleri, 4 merkez ilçenin bulvar, cadde ve sokaklardaki tüm atık su ile yağmur suyu kanallarını, kutu menfez ve kum tutucularını tek tek kontrol ediyor. Mazgalları bakım onarımdan geçiren ekipler, atık, ağaç dalları ve taşlarla tıkanan kanalları ise özel temizlik araçlarıyla çekerek açıyor. Büyük çaba harcayan ekipler ardından da suyla yıkayıp dezenfekte ediyor. SASKİ ekiplerince yılbaşından itibaren 31 bin 750 metretül hat temizliği, 3 bin 500 metretül kutu menfez temizliği ve 600 metreküp kum tutucu temizliği yaptı. Ayrıca 600 adet kayıp muayene bacası yol kotu seviyesine getirdi. Bu sayede de yağışlı havalarda su taşkını riski minimuma indirildi. Genel müdürlük, söz konusu çalışmalar için bugüne kadar yaklaşık 15 milyon TL’lik harcama gerçekleştirdi.

“Kanalların sürekli açık olması için çalışıyoruz”

Kanalların açık tutulmasıyla yağmur sularının daha hızlı tahliye edilerek ev ve iş yerlerinin zarar görmesinin engelleneceğini dile getiren Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürü Bahattin Yanık, “Atık su ve yağmur suyu kanallarımız oldukça önemli. Yağmur ve atık su kanalları eğer tıkalı olurlarsa olası sel veya su baskınları yaşandığında vatandaşlarımız zarar görebilir. Dolayısıyla kanallarımızın sürekli temiz ve açık tutulması gerekiyor. Ekiplerimizce merkez ilçelerde her hafta yüzlerce mazgal, yağmur suyu kanalı, kutu menfez ve kum tutucu temizliyoruz. Bazen bu sayı daha da artıyor. Çünkü bazı cadde ve sokaklardaki hatlarda eğim olmadığından dolayı daha çabuk tıkanıyor. Tıkanmaya ise en çok kağıt, plastik atıklar, ağaç yaprakları, taşlar, dökülen yağ ve benzeri maddeler, moloz veya kumlar sebebiyet veriyor. Bu nedenle tüm hemşerilerimizden destek ve hassasiyet bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: iha