Proje kapsamında makine sektöründe faaliyet gösteren imalatçıların yönetsel durum tespit analizleri çıkarılarak, dijital dönüşüm, ihracat ve yerlileştirme konularında potansiyellerinin iyileştirilerek verimlilik ve rekabet edebilirliklerinin arttırılması konularında Sakarya Makina İmalatçıları Birliği (SAMİB) üyesi firmalara profesyonel danışmanlık hizmeti verildi. Konu ile ilgili bilgiler veren SAMİB Başkanı Turgay Çelik, projenin uygulandığı 7 il arasında bulunan Sakarya’da SAMİB tarafından yürütülen çalışmalarının başarı ile tamamlandığını belirterek, söz konusu projenin Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın teşvikleriyle ülkemizde pilot bir çalışma olarak gerçekleştirildiğini söyledi.
'Projenin ilk etabını başarılı bir şekilde gerçekleştirdik'
SAMİB’in vizyonunun makine sektörüne yeni bir ivme kattığına da dikkat çeken Çelik şu bilgileri verdi: “15 ay süren proje sayesinde ilk etapta başvuran 16 firmaya kurumsal gelişim yönlerini tespit amacıyla ziyaretler düzenlendi. Firmaların üst yönetiminden itibaren organizasyon, insan kaynakları, üretim, satış/pazarlama ve bilgi işlem birimleri detaylıca analiz edilerek daha önce swot çalışmaları olmayan firmalar özelinde swot çalışmaları yapılıp, kurumsal gelişim ihtiyaçları belirlendi. Projenin II. fazı itibariyle 16 firma içerisinden dijitalleşme, ihracat ve yerlileştirme konularında potansiyelleri olup bu potansiyellerini arttırma durumu olan 7 firma seçildi. 3 firma dijital dönüşüm, 2 firma ihracat ve 2 firma da yerlileştirme konularında 6 ay boyunca tematik danışmanlık hizmeti alarak bu alanlarda ihtiyaçları tespit edildi. Projenin ilk etabını başarılı bir şekilde neticelendirdik ve ikinci etabının da en az birinci kısım kadar başarılı geçeceğini öngörmekteyiz.”
Turgay Çelik, makine sektöründe faaliyet gösteren firmaların bir araya gelerek oluşturduğu örnek bir kümelenme ve işbirliği modeli olan SAMİB’in güçlenerek büyümesini sürdürdüğünü belirterek, güçlü bir makine sektörü oluştururken savunma ve havacılık alanında da planlamalar yaptıklarını ifade etti. Turgay Çelik, çeşitli makine ve makine aksamları imal eden 15 binden fazla istihdam sağlayan, yaklaşık 2 milyar dolar ciro gücü ve bunun da yüzde 30’unu ihracattan sağlayan SAMİB’in 200’e ulaşan üyelerinin yüzde 56’sının Sakarya, yüzde 25’inin İstanbul, yüzde 14’ünün Kocaeli ve yüzde 5’inin de diğer illerden olduğunu belirtti.