Sakarya Kent Şurası’nın 126. toplantısında konuşan başkan Erol Hacıeyüpoğlu; “Sakarya’da çok önemli projeler vardı ancak hayata geçirilmedi. Bu projeler hayata geçseydi çok müthiş icraatlar olmuş olacaktı” ifadelerini kullandı.

“SERBEST ŞEHİR BÖLGESİ”

Konuşmasının başında Serbest Şehir Bölgesi projesine değinen Başkan Hacıeyüpoğlu; “Sakarya’nın iki büyük projesi vardı. Bunlarda biri Serbest Şehir Bölgesi’nin kurulmasıydı. Deniz köyden Kaynarca’ya kadar olan bölgede, deniz kenarında yer alan Serbest Şehir Bölgesi tam 11 bin dönüm alanı kapsıyordu. İçinde Valilik, Ticaret Ve Sanayi Odası, üniversitenin de bulunduğu bir konsorsiyum olacaktı. Maalesef o projeyi hayata geçiremedik” ifadelerini kullandı.

“ÖNDE GELEN 10 PROJESİ ARASINA GİRMİŞTİ”

Sakarya Nehri Ulaşım Projesi’nin Türkiye’nin önde gelen 10 projesi arasına girdiğini ancak yapılmadığını belirte Başkan Hacıeyüpoğlu; “Bu Sakarya Nehri ulaşım projesi Karadeniz’in İzmit Körfezi’ne bağlanması projesiydi. Üniversite, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği içinde hazırlanmış bir projeydi. Projenin nereden geçeceği, yolların nasıl olacağı hepsi belliydi. Bütün valiliklerin bir vakfı vardı. Ankara’da yapılan toplantıda, Türkiye’nin önde gelen 10 projesi arasına girmiş, büyük beğeni toplamıştı. Şimdi Kanal yapmaya çalışıyorlar ama burada daha basit projeler var, geride kalıyor. Daha başka projeler yaratıp para kazanmaya bakıyorlar. İnsanların rahat ve konforlu bir hayat yaşaması için çabalamıyorlar. Şehrimizde ulaşım, çevre ve okul sıkıntısı var. Birçok sıkıntılar olmasına rağmen, değişik projelerle uğraşılıp insanlar maalesef oyalanıyor” dedi.

TURASAŞ İDDİALARI

Kent Şurası’nın 126. Toplantısında gündemin konularından biri de TURASAŞ’ın özelleştirme iddialarıydı. Konu hakkında konuşan Kent Şurası Başkanı Hacıeyüpoğlu; “Sakarya’nın merkezinde bulunan TÜVESAŞ’ı aldılar TURASAŞ yapıp Ankara’ya taşıdılar. Biz bütün üreticilere, sanayicilere diyoruz ki, yatırımınızı Sakarya’da yapın. Merkeziniz burası olsun. Geliriniz Sakarya’ya aksın. Sakarya’da kurulmuş, üretim yapan fabrikalarımızı merkezini Ankara’ya taşıyarak siyasi bir dönüşüm yapılıyor. Sonra bilahare satılacak mı satılmayacak mı diye düşüneceğiz. İl Başkanı da geçen gün “Fabrika burada sadece merkez gidiyor” diyor. Tamam fabrika burada da, biz Sakarya’nın milli gelirini arttırmak için vergimizi burada ödemeyecek miydik? O zaman oraya giderse vergiyi nereye ödeyecek. Sakarya’nın milli geliri düşürülmeye çalışılıyor diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

35 yıl TÜVESAŞ’ta mühendislik yapmış ve Fabrika Müdürü olarak emekli olmuş Cemalettin Kılnız; “Bu şirketlerin birleşme sebebi holding haline getirip satışını yapabilmek. Anonim şirket halindeyken bu şirketler bunu başaramazlardı. Bunu yapabilmek için önce birleştirdiler. Şimdi de yüksek ihtimalle yabancılara satmaya çalışacaklar. Büyük bir ihtimalle mahalli seçimlerden sonra burası gidiyor” dedi.

“OSB’LERİN YANINA KONUT YAPILMALI”

Sakarya’da 11 Organize Sanayi Bölgesi olduğunu belirten Hacıeyüpoğlu; “11 tane organize sanayi bölgesi gerçekleşiyor. Yerleşim sıkıntısı var. Bu sorunu çözmek için Organize Sanayi Bölgelerinin yan taraflarına konutlar üretilmeli. İnsanların daha rahat, daha konforlu yaşayabilmeleri için bunun yapılması gerekiyor. Böylece şehrin kalabalığı da bir nebze olsun azalacak. Ayrıca orada çalışan insanların yol masrafları ve yolda kaybettikleri vakitlerden de tasarruf sağlanmış olacak” dedi.

“BU NE LAHANA BU NE TURŞU”

Karasu Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş, fındık konusunda kendisinin çok çalıştığını ancak dinletemediğini belirtti. Çatalbaş; “Dönem fındık dönemi. Ticaret Sanayi odasında fındık ile ilgili maliyetleri, problemleri, mazotu gübreyi, dövizi enine boyuna anlattım. Anlattıktan sonra da Sakarya’nın birinci sıradaki milletvekili aynı zamanda Fiskobirlik genel Başkanı olarak bu fiyatları en iyi anlatabilecek kişi olduğunu söyledim. Şuanda bahçelerde üreticinin yine yeşillendi fındık dalları türküsünü söylüyor dedim. Niye çünkü Lütfü Bayraktar Ankara’ya Milletvekili olarak gitti. Ağustos ayı meclis toplantısında Akgün Başkan fındık fiyatının açıklandığını söyledi. Çıktım anlattım ve temmuz ayında 120 TL olmalı demiştim. Anlatırken de şimdi üretici bahçelerde kendim ettim kendim buldum türküsünü söylüyor. Üreticinin eline 100 lira gibi bir miktar geçiyor. Bu fiyatların eline geçmesinin temel sebebi, fındığı incelediğimizde yarısı ya çürük ya boş. Yani temmuzda görünen fındık ağustosta kayboldu. Ağustosta görünen fındık harmanda kayboldu. Harmanda görünen makinenin arkasında kayboldu. Serbest piyasanın fiyatı Toprak Mahsulleri Ofisinin fiyatının üzerine çıktı. TMO artık fındık alamıyor. Fiyatın acilen güncellemesi gerekiyor ancak güncellenmeyeceğini açıkladılar.

En büyük firmalardan biri Ferrero’dur. İtalya’da, İspanya’da kabuklu fındık alım fiyatları 7 Euro’dur. Kendi memleketinde kabuklu fındığı 7 Euro’dan alan Ferrero firması bizde 82 TL fiyat tespit ediyor. Bu ne Lahana bu ne turşu dememek elde değil” ifadeleriyle fındık fiyatlarının adaletsiz bir biçimde belirlendiğini ifade etti.

“LİMAN GENİŞLİYOR”

Sakarya’nın ihracata açılan en önemli kapısının Karasu Liman’ının genişletileceğini söyleyen Çatalbaş; “İŞTAŞ firması tarafından kullanılan Karasu Limanı, genişletme hakkını ve izinlerini aldı. 120 milyon TL yatırımla çalışmalarına başlayan İŞTAŞ, kısa sürede limanı daha geniş ve daha fonksiyonel bir hale getirecek. Herkese hayırlı olsun” dedi.

Kent Şurası Başkanı Erol Hacıeyüpoğlu, toplantıya katılan Bizim Sakarya Gazetesi kurucusu  Adnan Yüksel’e hediye takdiminde bulundu

ADNAN-1

Editör: Serkan Çağlar