Bartın Üniversitesinde (BARÜ) bu yıl ilki düzenlenen Psikoloji Günleri’nde (Psiko-Fest) çocuk gelişiminden spora, sosyal ilişkilerden tarihi boyuta kadar farklı alanlarda psikoloji disiplini konuşuldu.
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) Psikoloji Kulübü koordinasyonunda Öğrenci Konseyi, Müzik Kulübü ve Sinema Kulübü iş birliğinde 1. Psikoloji Günleri Psiko-Fest etkinliği düzenlendi. Kutlubey Yerleşkesi Eğitim-İİBF Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte, 2 gün boyunca 10 farklı oturumda alanında uzman konuklar tarafından katılımcılara duygu, düşünce ve davranışlarımızı şekillendiren psikoloji disiplini hakkında önemli bilgiler verildi.
Psiko-Fest’in açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik, bilgi ve tecrübenin bir araya geldiği, farkındalıkları artırmayı hedefleyen organizasyonda öğrencilerin gayretlerinin oldukça önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çelik, “En önemli bileşenimiz olan öğrencilerimiz, ‘Tribünde değil, odağında ol’ anlayışımızın da bir göstergesi olarak bu etkinliğin düzenlenmesinde önemli rol aldılar. Üreten üniversitenin üreten öğrencileri olma misyonlarıyla öğrencilerimizin hazırladığı bu etkinliğin, alanında uzman konuklar ve güncel konularla katılımcılarda yeni bir ufuk açacağına inanıyorum” diye konuştu.
Etkinlikte ilk olarak Psikolog Faruk Cansız “Eski Yunan’dan Günümüze Panik Atak” konulu sunumunda 1800’lü yıllardan beri süregelen ‘panik atak’ kavramı üzerine yapılan çalışmaları tarihi gelişimiyle birlikte aktardı.
Genç Psikologlar Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Psikolog Mehmet Kızılarslan, “15 Soruda İnsan Davranışını Anlamak” başlıklı sunumuyla psikolojinin görünür yüzü olan davranışlarıın kökenleri evrimsel psikoloji, sosyal psikoloji ve klinik açıdan değerlendirdi.
Terapati Psikoloji Terapi Merkezi Kurucu Psikolog Deniz Güneş tarafından anlatılan “Psikolojik Travmaya Yaklaşım” konu başlığında bireylere duygusal becerilerini güçlendirme ve travma sonrası stresi azaltmaya yönelik önerilerde bulunuldu. BARÜ Psikoloji Bölümü Deneysel Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ersin Yavaş ise psikoloji biliminde hayvanlar üzerinde yapılan deneysel araştırmaların yerini ve önemini anlattı.
Psiko-Fest’in ilk gününde son olarak Psikolog Esin Sıla Yalçın Koçak, “Çocuk Yetiştirmede Sağlıklı Sınırlar” konusunda erken çocukluk döneminde ebeveyn-çocuk ilişkisinde sağlıklı sınırlar konulması noktasında tavsiyeler verdi.
Psikolojinin güncel alanlarına değinilen organizasyonun ikinci gününde de seminerler, alanında uzman konukların yenilikçi yaklaşımları ve farklı içerikleriyle devam etti. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamit Coşkun, “Psikolojide Yetenek, Araştırma ve Uygulama” konusunda bilgiler verdi.
Türk Psikologlar Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cem Şafak Çukur ise etkinliğe çevrim içi katılarak bir sunum gerçekleştirdi.
Sporun psikolojik boyutuna temas etmek üzere etkinliğe konuşmacı olarak katılan Galatasaray Spor Kulübü Psikolojik Performans Uzmanı Psikolog Mustafa Aydın ile Trabzon Spor Kulübü Psikolojik Performans Uzmanı Psikolog Yaşar Aydın tarafından ise Türkiye’de yakından takip edilen spor dallarının psikolojik ve terapisel boyutu yorumlandı.
BARÜ Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gizem Akcan, gerçekleştirdiği sunumunda ‘flört şiddeti’ kavramını örneklerle inceledi.
Psiko-Fest’in son oturumunda Çankırı Karatekin Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşim Yasak, psikolojide bilgece farkındalık (mindfulness) kavramının trafik güvenliği ile ilişkisine değindi.
Seminerlerin yanı sıra canlı müzik, film gösterimi ve çekilişlerinde gerçekleştirildiği Psiko-Fest, BARÜ öğrencileri başta olmak üzere psikolojiye ilgi duyan vatandaşlarında yoğun katılımıyla tamamlandı.